Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας και υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 60-70% όλων των περιστατικών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική νόσο που προκαλεί διαταραχές στη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται αργά και επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, σε σημείο που τελικά αναδεικνύονται σε εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα.
Πλάκες & συµπλέγµατα: Οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ
Δυο μη φυσιολογικές δομές που σχηματίζονται στον εγκέφαλο, οι πλάκες και τα συμπλέγματα πρωτεϊνών, θεωρούνται το βιολογικό αποτύπωμα του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο και η βαθύτερη αιτία της νόσου.
Οι πλάκες σχηματίζονται λόγω της συσσώρευσης της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνηςμεταξύ των νευρικών κυττάρων, ενώ τα συμπλέγματα σχηματίζονται από μια άλλη πρωτεΐνη, την tau.
Ύπνος, γυμναστική και κρασί βελτιώνουν το «σύστημα καθαρισμού» των βλαβερών πρωτεϊνών
Όπως έχει διαπιστωθεί από σχετικές έρευνες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ένα έμφυτο «σύστημα καθαρισμού» που απομακρύνει τις πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και tau ώστε να αποτρέψει τη συσσώρευσή τους και κατ’ επέκταση τον σχηματισμό πλακών και συμπλεγμάτων. Το σύστημα αυτό ονομάζεται γλεμφικό ή γλοιολεμφικό.
Αν και το γλεμφικό σύστημα λειτουργεί αγόγγυστα προς όφελός μας ώστε να μας προστατεύσει από τις νευροεκφυλιστικές νόσους, νέα ευρήματα Βρετανών ερευνητών δείχνουν ότι μπορούμε κι εμείς με τον τρόπο μας να το βοηθήσουμε να κάνει καλύτερα τη «δουλειά» του.
Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός καλού ύπνου, τακτικής γυμναστικής και μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ καθημερινά βελτιώνει τη λειτουργία του γλεμφικού συστήματος και διευκολύνει την απομάκρυνση των βλαβερών πρωτεϊνών από τον εγκέφαλο.
Είχε διαπιστωθεί και από παλαιότερες έρευνες ότι η σωματική άσκηση και ο ύπνος δρουν προληπτικά ενάντια στην άνοια, ωστόσο οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτή τη σχέση παρέμεναν άγνωστοι.
Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δοκιμές σε ποντίκια, έδειξε ότι αυτές οι καλές συνήθειες, αλλά και το αλκοόλ σε μικρή ποσότητα, προωθούν τον «αυτοκαθαρισμό» του εγκεφάλου.
Μιλώντας για τα ευρήματα της μελέτης στο Φεστιβάλ Επιστημών του Τσέλτεναμ, ο Δρ Ίαν Χάρισον από το Κέντρο Προηγμένης Βιοϊατρικής Απεικόνισης του UCL επισήμανε ότι επί του παρόντος η επιστημονική έρευνα επικεντρώνεται στο πώς μπορεί να αποτραπεί η δυσλειτουργία του γλεμφικού συστήματος. Ανέφερε επίσης ότι έχει αποδειχτεί μέσα από μελέτες ότι το γλεμφικό σύστημα είναι κατά 60% πιο δραστήριο της νύχτα, πράγμα που αποδεικνύει την τεράστια σημασία του ύπνου για τη λειτουργία του. Αντίστοιχα οφέλη, προσθέτει ο Χάρισον, προκύπτουν και χάρη στη γυμναστική, πιθανώς λόγω της αύξησης των καρδιακών παλμών που αυτή προκαλεί.
Τέλος, όσον αφορά το αλκοόλ, δοκιμές σε ποντίκια από τον Χάρισον και τους συνεργάτες του υπέδειξαν ότι σε μικρές ποσότητες βελτιώνει κατά 30-40% τη λειτουργία του γλεμφικού συστήματος. «Μια ποσότητα που αντιστοιχεί σε 25 ml κρασιού την ημέραμπορεί να ενεργοποιήσει το γλεμφικό σύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής.
«Κοιμηθείτε περισσότερο, γυμναστείτε και πιείτε μια πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ τη μέρα» συμβουλεύει ο Χάρισον.
Πηγή: onmed.gr