Μία από τις µεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής παραµένει ο καρκίνος καθώς επηρεάζει εκατοµµύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και είναι κύρια αιτία θανάτου παγκοσµίως. Η 4η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου, µία πρωτοβουλία που ηγείται η ∆ιεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και χρησιµεύει ως υπενθύµιση της ανάγκης ευαισθητοποίησης, έµπνευσης για δράση ώστε να αµβλύνει το βάρος αυτής της απειλητικής για τη ζωή ασθένειας.
Tο ∆/Σ της Περιφερειακής Οµοσπονδίας Ατόµων µε Αναπηρίας ∆υτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων, αναφέρει ότι το 2025, η εκστρατεία για την Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου εγκαινιάζει έναν νέο τριετή κύκλο προσπαθειών µε κεντρικό µήνυµα «Ενωµένοι από τη µοναδικότητά µας» (#UnitedbyUnique).
Κατανοώντας την ετερογένεια της νόσου µπορούµε να αντιληφθούµε ότι ο καρκίνος κάθε ασθενούς είναι µοναδικός και άρα είναι σηµαντική µια εξατοµικευµένη θεραπευτική προσέγγιση. Το µήνυµα της καµπάνιας επεκτείνει το θέµα της µοναδικότητας πέρα από τη βιολογία της νόσου και στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στον κοινό στόχο από τον οποίο εµπνεόµαστε: να νικήσουµε την ασθένεια.
Απέναντι στη νόσο η πρόληψη είναι ένα σηµαντικό «όπλο» που παίζει καθοριστικό ρόλο έτσι ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις του καρκίνου αλλά και η θνησιµότητα που καταγράφεται εξαιτίας του. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 30% των περιπτώσεων καρκίνου µπορούν να προληφθούν µέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Φυσικά η καινοτοµία στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου είναι αδιαπραγµάτευτής σηµασίας. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιµες νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχευµένες θεραπείες που έχουν συµβάλλει σηµαντικά τόσο στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών όσο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Ωστόσο η Πολιτεία καλείται να επιλύσει αρκετά προβλήµατα, να καλύψει ελλείψεις αλλά και κενά. Θα πρέπει να στηρίζει όχι µόνο τις έρευνες για τις νέες θεραπευτικές µεθόδους αλλά και ό,τι απαιτείται για την έγκυρη διάγνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα, τα δύο PET SCAN που υπάρχουν στα νοσοκοµεία της πόλης προέρχονται από δωρεές ενώ θα πρέπει να αντιµετωπιστούν και οι καθυστερήσεις που µπορεί να υπάρχουν στις θεραπείες των ασθενών. Για παράδειγµα, εδώ και καιρό, ογκολογικοί ασθενείς ταλαιπωρούνται µετά και από την καταστροφή του γραµµικού επιταχυντή στο νοσοκοµείο «Άγιος Ανδρέας».
Στόχος της εκστρατείας για την Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου φέτος είναι να φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον ασθενή και όχι µόνο τη νόσο. Αυτό είναι κάτι που και η Πολιτεία επίσης πρέπει να θέσει στο επίκεντρο. Η ασθενοκεντρική προσέγγιση της νόσου θεωρείται ότι µπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, να ενισχύσει τους δεσµούς ασθενών και ιατρικού προσωπικού και να αυξήσει την αποτελεσµατικότητα των συστηµάτων υγείας.