Σήμερα πια όλοι μας έχουμε εμπεδώσει την αξία για τη διατροφή μας αλλά και για την υγεία μας του κόκκινου κρασιού. Άρθρα, έρευνες από έγκυρα ινστιτούτα, πανεπιστήμια κλπ. εμφανίζονται καθημερινά που βεβαιώνουν την απίστευτη περιεκτικότητα σε “καλές” ουσίες και συστατικά του ερυθρού φίλου μας. Και δίνουν σε όλους τους οινόφιλους το ικανοποιητικό άλλοθι για να ξεπερνάμε τα συνιστώμενα από τους γιατρούς 2 ποτηράκια ημερησίως…
Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι και για το τότε θα σας μιλήσω σήμερα.
Μέχρι και το 1991 κυριαρχούσε η αντιαλκοολική άποψη: Ότι περιέχει οινόπνευμα, κάνει κακό στην υγεία! Και η αποφυγή οινοπνευματωδών – συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού- μόνο καλό υποτίθεται μπορούσε να κάνει!
Έχετε διαβάσει για τα συν του κρασιού και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού. Σήμερα δεν θα διαβάσετε για μια νέα ανακάλυψη. Σήμερα θα γυρίσουμε εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν. Από την ημερομηνία που ουσιαστικά ανατράπηκε -για το ευρύ κοινό- η αντιαλκοολική άποψη.
Γυρίζουμε στο μακρινό κοντινό 1991. Στην δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική παραγωγή “60 Minutes”, ο -τότε αλλά και μέχρι το 2016 -παρά τα χρονάκια του παρουσιαστής της εκπομπής Morley Safer εμφανίστηκε στην τηλεόραση με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και ένα γεμάτο ποτήρι στο χέρι για να ανακοινώσει με ενθουσιασμό την λύση του λεγόμενου “Γαλλικού Παράδοξου”: Πως δηλαδή καταφέρνουν οι Γάλλοι να καταναλώνουν λίπη, παχιά κρέατα, τυριά, βούτυρα χωρίς να υποφέρουν από καρδιά! Και όλα αυτά σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα στη Νότια Γαλλία. Και η λύση του Γαλλικού Παράδοξου ήταν μπροστά, αλλά και στο ποτήρι του Morley Safer: Το κόκκινο κρασί.
Στην συνέχεια αποκάλυψε στο έκπληκτο κοινό των 60 Δευτερολέπτων πως γενικά, κοινωνίες που έχουν το κόκκινο κρασί σαν καθημερινό ποτό στο τραπέζι τους δεν υποφέρουν από καρδιακές νόσους.
Από εκεί και η ονομασία “Γαλλικό Παράδοξο”..
Το τι ακολούθησε την εκπομπή του Safer δεν περιγράφεται! Οι φίλοι του κρασιού δικαιώθηκαν και άρχισαν πια να το απολαμβάνουν χωρίς τις αναστολές που δημιουργούσαν οι μέχρι τότε επιστημονικές απόψεις για το οινόπνευμα (που ΚΑΙ αυτές καταρρίφθηκαν, όταν πίνει κανείς αλκοολούχα ποτά με μέτρο). Αλλά το εντυπωσιακό ήταν η αύξηση των πωλήσεων του κόκκινου κρασιού σε όλο τον κόσμο κατά 40%!
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι επιβεβαιώσεις των ωφελημάτων του κρασιού και του κόκκινου κρασιού ειδικότερα, η ανακάλυψη εκατοντάδων ουσιών με κορυφαία (σήμερα) την Ρεσβερατρόλη, συνεχίστηκαν από τότε μέχρι και σήμερα και μια από αυτές είναι ότι :
Το κρασί προστατεύει απο την παχυσαρκία!
Από τον καταιγισμό των ειδήσεων για τις ευεργετικές επιδράσεις του κρασιού στον οργανισμό, η τελευταία αφορά σε ένα πολύ ενδιαφέρον – ιδιαίτερα για τις φίλες του οίνου – θέμα: στην παχυσαρκία!
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Αrchives of Ιnternal Μedicine» φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και την πρόσληψη βάρους! Τα ευρήματα αυτά που προέκυψαν από την μελέτη αυτή που έγινε σε ένα τεράστιο δείγμα 19.000 γυναικών, ανατρέπουν τις κρατούσες θεωρίες ότι το κρασί παχαίνει, λόγω του αλκοολ που περιέχει.
Οι αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ έχουν λιγότερες συνέπειες στο βάρος σε σχέση με τις θερμίδες άλλων τροφίμων.
Επισημαίνουν επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός αφομοιώνει το αλκοόλ είναι πιο σύνθετος από οτι πιστεύαμε έως τώρα. Έτσι, το συκώτι αυτών που πίνουν τακτικά κρασί αναπτύσσει μια διαφορετική οδό μεταβολισμού για να διασπάσει το αλκοόλ, με την επιπλέον ενέργεια που απορρέει απο την διάσπαση αυτή να μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα και να αποβάλλεται απο τον οργανισμό άμεσα! Διαπιστώθηκε ακόμα ότι οι γυναίκες που πίνουν κόκκινο κρασί παχαίνουν πολύ λιγότερο από τις γυναίκες που προτιμούν την μπίρα και τα λοιπά οινοπνευματώδη.
Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τις οινόφιλες! Μπορούν πλέον χωρίς ενοχές να απολαμβάνουν τα κρασιά που προτιμούν.
Αποδεικνύεται ότι το παλιό, καλό και σύνηθες να υψώνει κάποιος ένα ποτήρι κρασί και να πίνει “στην υγειά μας” δεν ήταν μόνο μια απλή ευχή.
Στην υγειά σας, πάντα ‘γειά (κυριολεκτικά).
Ant. Frag.