Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου καταναλώνει πάρα πολλή ζάχαρη. Πολλοί έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους για να ικανοποιήσουν τη λιγούρα τους για γλυκό , χρησιμοποιώντας λιγότερο εξευγενισμένα σάκχαρα όπως σιρόπι αγαύης, μέλι και ζάχαρη καρύδας, αλλά θα πάμε ένα βήμα παραπέρα αυτή τη φορά, με τις απολαύσεις που δεν χρησιμοποιούν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες.
Αυτές οι “χωρίς ζάχαρη” συνταγές μπορεί να κάνουν το επιδόρπιο, ακόμη πιο γλυκό.
1.Τάρτα Μήλου Χωρίς Ζάχαρη
Αντί της ζάχαρης, αυτή η συνταγή για τάρτα μήλου χρησιμοποιεί σάλτσα μήλου, χυμό λεμονιού και μπαχαρικά για να δώσει σε αυτό το κλασικό επιδόρπιο μια απλή, γλυκιά γεύση.
Υλικά Συνταγής:
- 1 κρούστα premade ζύμη 9-ιντσών (από αλεύρι, βούτυρο και αλάτι)
- 4 φλιτζάνια μήλα κομμένο σε λεπτές φέτες, χωρίς τη φλούδα (περίπου 4 έως 5 μέτρια μήλα)
- 1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζάνι χωρίς ζάχαρη σάλτσα μήλου
- 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 C. Αλείψτε τη βάση για τάρτα με ελαιόλαδο.
- Πατήστε τη κρούστα ζύμης στο ταψί, διπλώνοντας τις άκρες και πατώντας στις πλευρές της βάσης. Τοποθετήστε τη στο ψυγείο ενώ κάνετε τη προετοιμασία των μήλων.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί τα τεμαχισμένα μήλα, τη κανέλα, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα μήλου και το καλαμποκάλευρο. Ανακατέψτε τα υλικά μαλακά ώστε τα μήλα να ενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέστε το μείγμα μήλου στην προετοιμασμένη κρούστα. Για μια πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση, στρώστε τις φέτες του μήλου σε ένα μοτίβο.
- Ψήστε για 35 έως 40 λεπτά, ή μέχρι οι άκρες της τάρτας να ροδίσουν. Αφήστε τη να κρυώσει καλά και σερβίρετε.
- Σοκολατένιο Υγρό Brownie (χωρίς αλεύρι, χωρίς βούτυρο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
Υλικά Συνταγής:
- 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα με 70% κακάο
- 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1¼ φλιτζάνι (200γρ) χωρίς κουκούτσι χουρμάδες ή περίπου 10 χουρμάδες
- 3 μεγάλα αυγά
- ¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C.
- Σε ένα μίξερ αναμειγνύουμε τη σοκολάτα, τη σκόνη κακάο και τη σόδα μέχρι να αποκτήσει την υφή της χοντρής άμμου.
- Προσθέτουμε τους χουρμάδες, στη συνέχεια, τα αυγά, το λάδι καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ταψί (20 x 20 cm ).Ψήστε για περίπου 25 λεπτά (ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει πριν το σερβίρισμα.
3.Μους Σοκολάτας (αλλιώς!)
Σε αντίθεση με το κλασικό μους σοκολάτας, αυτή η εκδοχή χρησιμοποιεί ένα (όχι και τόσο) μυστικό συστατικό για να αποκτήσει μια κρεμώδη συνοχή το γλυκό μας: το εκπληκτικό αβοκάντο! Δεν υπάρχει ανάγκη για κρέμα γάλακτος ή αυγά, το αβοκάντο και μόνο με την προσθήκη των χουρμάδων, της βανίλιας, της κανέλας, και ένα προαιρετικό super food από χαρούπι αναδεικνύει τη γεύση της σοκολάτας χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.
Υλικά:
- 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
- 1χουρμά χωρίς κουκούτσια (εγώ κατέληξα να βάλω 3 χουρμάδες για να γλυκάνει περισσότερο)
- 1 πολύ γενναιόδωρη κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ φλιτζανιού (50 ml) γάλα από φουντούκια ή νερό καρύδας ή νερό
- Μια πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη χαρουπιού (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Καθαρίστε το αβοκάντο. Μουλιάστε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό και αφαιρέστε τα κουκούτσια και τη φλούδα τους. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μίξερ και αναμείξτε τα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
4.Cookies με κανέλα και σταφίδες
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια σταφίδες
- 3 φλιτζάνια αμύγδαλα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου ή βούτυρο κάσιους ή φυστικοβούτυρο
- ¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 1½ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλό
- Μεγάλη πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μέτριο μπολ, ζεσταίνετε 3-4 φλιτζάνια νερό στο φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά. Προσθέστε τις σταφίδες και αφήστε τες να μαλακώσουν για περίπου 5-10 λεπτά.
- Στραγγίστε τις σταφίδες και τοποθετήστε τις στο μίξερ. Ανακατέψτε μέχρι να πολτοποιηθούν για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίστε το χτύπημα στο μίξερ, καθαρίζοντας τα τοιχώματα κατά διαστήματα.
- Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, σχηματίστε μπάλακια και τοποθετήστε τα στο ταψί απλά πιέζοντας τα ελαφρώς . Ψήστε για 15-20 λεπτά έως ότου να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά στο φύλλο ψησίματος και κατόπιν τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν πλήρως. Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε ένα σκεπασμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες ή στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
5.Κρέμα Πουτίγκα με σπόρους Chia
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια ξεφλουδισμένα μανταρίνια χωρίς κουκούτσια
- 1 ντενεκεδάκι πλήρες γάλα καρύδας
- 1/2 φλιτζάνι μαύρους σπόρους chia
- 1 φλιτζάνι ξύσματα καρύδας χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Τοποθετήστε τα μανταρίνια και το γάλα καρύδας σε ένα μπλέντερ. Ανακατέψτε για τουλάχιστον 2 λεπτά, ή μέχρι να γίνει τελείως λείο το μίγμα
- Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τους σπόρους c Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Για να ψήσουμε τα ξύσματα καρύδας, τα απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό φύλλο ψησίματος. Ψήνουμε στους 220C για 5 έως 7 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε σε ποτήρια και πασπαλίζουμε την καρύδα από πάνω.