Αρχική Ευ Ζην 5 ύπουλες ασθένειες που δεν προειδοποιούν

5 ύπουλες ασθένειες που δεν προειδοποιούν

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το ανεύρυσμα στερείται παντελώς συμπτωμάτων και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο χωρίς κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι.

Ανεύρυσμα είναι η διόγκωση του αδύνατου σημείου ενός τοιχώματος μιας αρτηρίας και γίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνο όταν βρίσκεται στην κοιλιακή αορτή. Στην ουσία πρόκειται για ένα «σακουλάκι», που όταν ραγίσει/σπάσει μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Δυστυχώς τα συμπτώματα απουσιάζουν, επομένως ο έγκαιρος εντοπισμός έχει αυξημένη δυσκολία. Τα αίτια και οι ομάδες που πλήττονται ποικίλουν, ωστόσο οι καπνιστές ή/και όσοι έχουν ιστορικό στην οικογένειά τους συνίσταται να κάνουν έναν πλήρη υπέρηχο καρδιάς, θωρακικής και κοιλιακής αορτής μετά τα 30 τους χρόνια.

Επικίνδυνες ελιές και καρκίνος του δέρματος

Συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο και την ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι και αμελούμε να βάλουμε αντηλιακό στις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται σ’ αυτόν, θεωρώντας πως είναι απαραίτητο μόνο τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα, συχνά διαφεύγει της προσοχής μας η αλλαγή στο χρώμα, το μέγεθος ή την υφή των σπίλων στο δέρμα μας ή, ακόμα κι αν το παρατηρήσουμε μεταβολές, απλώς τις αγνοούμε. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες εκείνοι που έχουν έναν άτυπο σπίλο στο δέρμα τους, είναι δυο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος!

Τι μπορούμε να κάνουμε: Να παρατηρούμε τις αλλαγές και να σπεύδουμε στον δερματολόγο μας, ακόμα κι αν μας φαίνονται ασήμαντες. Ιδιαίτερης προσοχής χρίζουν οι ελιές που αλλάζουν υφή/χρώμα/μέγεθος γρήγορα. Μια χαρτογράφηση σπίλων –και φυσικά η αξιολόγηση της εξέτασης από έναν ειδικό- μπορεί να υποδείξει αν χρειάζεται ή όχι να ανησυχήσουμε.

Ηπατίτιδα C

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν χρόνια λοίμωξη με τον ιό της Ηπατίτιδας C. Αποτελεί υψηλό παράγοντα κινδύνου για κίρρωση του ήπατος, αλλά και για ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Μεταδίδεται κυρίως με επαφή του ατόμου με μολυσμένο από τον ιό αίμα ή με παράγωγα αίματος. Ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος συνίσταται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος πριν το 1992, οπότε και καθιερώθηκε ο έλεγχος μεταγγίσεων.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Η διάγνωση στηρίζεται στην ανίχνευση στο αίμα ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού της Ηπατίτιδας C.

Καρδιαγγειακή νόσος

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η συχνότερη αίτια θανάτου εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει στοχοποιηθεί από τους ειδικούς ως νούμερο 1 υπεύθυνος για τις νόσους της καρδιάς, αφού σχετίζονται άμεσα με το άγχος, το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Οι ασθένειες της καρδιάς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, όταν πια είναι αργά, οπότε η πρόληψη θεωρείται η καλύτερη αντιμετώπιση. Άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και ηρεμία είναι τα καλύτερα φάρμακα για την καρδιά.

 

Υπνική Άπνοια

Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο είναι μια συχνή διαταραχή της αναπνοής που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής, όταν ο αεραγωγός κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συχνά, δεν παρατηρείται, επειδή έχει συμπτώματα που θεωρούνται κοινά, όπως το ροχαλητό ή οι πρωινοί πονοκέφαλοι. Γιατί, ωστόσο, περιλαμβάνεται η υπνική άπνοια σ’ αυτήν την λίστα; Γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και αιφνίδιο θάνατο.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Η πολυπαραμετρική εξέταση ύπνου –η εξέταση, δηλαδή, κατά την οποία ο ασθενής κοιμάται και οι γιατροί… δουλεύουν- μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις.