Η υγιεινή διατροφή είναι κάθε άλλο παρά βαρετή. Σε ολόκληρο τον κόσμο, κάθε πολιτισμός έχει την δική του κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει ιδιαίτερα υγιεινές προτάσεις—και αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες τοπικές κουζίνες χρησιμοποιούν ντόπια, φυσικά συστατικά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο υγιεινές και πιο νόστιμες…
Ελληνική κουζίνα
Δεν θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή ελληνική διατροφή από αυτή την\ λίστα, καθώς σε μεγάλο βαθμό βασίζεται πάνω της η δημοφιλής Μεσογειακή διατροφή. Περιέχει αρκετό ελαιόλαδο, όχι πολύ κρέας, πολύ γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί. Σίγουρα, υπάρχουν και πιάτα που είναι γεμάτα λιπαρά, αλλά ο σκοπός μας είναι να επιλέγουμε απλές συνταγές, με όσο λιγότερα συστατικά γίνεται.
Ιαπωνική κουζίνα
Η ιαπωνική κουζίνα είναι πλούσια σε θαλασσινά και φρέσκα λαχανικά. Και λόγω αυτού, οι κάτοικοι του ιαπωνικού νησιού Okinawa έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων παγκοσμίως, αλλά και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής. Ακόμα καλύτερα, πολλά ιαπωνικά πιάτα μαγειρεύονται με πολύ απλό τρόπο, όπως στον ατμό ή στο wok.
Μεξικανική κουζίνα
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως το φαγητό του Μεξικού είναι πολύ πιο πλούσιο (και υγιεινό) από τα μπουρίτο. Η μεξικανική κουζίνα χρησιμοποιεί πολύ τα φασόλια, αλλά και τα φρούτα, άρα οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν μερικά πιάτα τηγανισμένα, ή που χρησιμοποιούν βαριές κρέμες, και θα ήταν καλό να τα αποφύγουμε, αλλά τα πιάτα που έχουν ως βάση τα λαχανικά είναι πολύ νόστιμα.
Κορεάτικη κουζίνα
Η κορεάτικη κουζίνα αρχίζει να γίνεται αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, και αυτό είναι καλό, μιας και περιέχει εκπληκτικά πιάτα. Τα παραδοσιακά κορεατικά φαγητά χρησιμοποιούν πάρα πολλά λαχανικά, πολύ λίγα λιπαρά, και άφθονες ποσότητες ρυζιού και τροφίμων που είναι μαγειρεμένα στον ατμό. Επιπλέον, αυτή η κουζίνα δεν φημίζεται για την έμφασή της στα σνακ και οι περισσότερες επιλογές σας θα είναι σούπερ χορταστικά και υγιεινά γεύματα.
Ταϊλανδέζικη κουζίνα
Το ταϊλανδέζικο φαγητό, που έχει γίνει σχεδόν εξίσου δημοφιλές με το κινέζικο και το ινδικό, είναι γεμάτο με έντονες γεύσεις, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη βάση σε λιπαρά και κρεατικά. Περιέχει πολλά μπαχαρικά και ιδιαίτερα γεύσεις, όπως ο κουρκουμάς, το ginger και το τσίλι. Προτιμήστε πιάτα που περιλαμβάνουν θαλασσινά και λαχανικά στον ατμό, και αφήστε στην άκρη οτιδήποτε τηγανητό.
Ισπανική κουζίνα
Η Ισπανία είναι άλλη μια χώρα που δίνει έμφαση στην Μεσογειακή διατροφή, αλλά μας ενδιαφέρει κυρίως για ένα πολύ αναπτυσσόμενο trend: τα tapas. Τα tapas είναι μικροσκοπικά πιάτα – που μας βοηθούν να ελέγχουμε τις μερίδες μας, αλλά και να δοκιμάζουμε νοστιμιές που ίσως ήταν υπερβολικά παχυντικές σε μέγεθος κανονικής μερίδας. Δοκιμάστε λοιπόν tapas, μαζί με μια μεγάλη, χορταστική σαλάτα.
Ιταλική κουζίνα
Όχι, δεν μιλάμε ούτε για τις εκπληκτικές τους πίτσες, ούτε για τις παχυντικές μακαρονάδες τους. Η ιταλική κουζίνα έχει και μια άλλη πλευρά, η οποία δίνει έμφαση στα φασόλια, τα ψάρια, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Ένα καλομαγειρεμένο πιάτο μαζί με ένα απολαυστικό ποτηράκι κόκκινο κρασί, και θα καταλάβετε γιατί οι Ιταλοί φημίζονται για την κουζίνα τους.
Ινδική κουζίνα
Από πού να ξεκινήσουμε; Ίσως από το γεγονός πως, ναι, η ινδική κουζίνα είναι όντως αρκετά πικάντικη για τους όχι και τόσο μυημένους, αλλά είναι κρίμα να χάνουμε τα πολύχρωμα, γεμάτα νοστιμιά πιάτα της. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα μπαχαρικά αυτά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών. Πολλά από τα πιάτα είναι κατά βάση χορτοφαγικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για περιττά λιπαρά. Αρκεί να αποφύγετε τις πιο τηγανισμένες επιλογές και αυτές που περιέχουν βούτυρο και γάλα καρύδας.
Λιβανέζικη κουζίνα
Η κουζίνα του Λιβάνου έχει πολλά κοινά με την ελληνική. Επιπλέον, από εκεί προέρχεται το πιο αγαπημένο και υγιεινό dip του κόσμου: το χούμους. Υπάρχουν σίγουρα επιλογές με πολλά λιπαρά – κυρίως αυτές που περιλαμβάνουν κρέας αρνιού ή βούτυρο – αλλά δίνεται μεγάλη έμφαση στις σαλάτες και στη χρήση ποικιλίας λαχανικών. Επίσης, η φιλοσοφία τους είναι πως μπορείς με ένα πιάτο γεμάτο μικρούς μεζέδες να έχεις ένα πλήρες γεύμα—πράγμα πολύ οικείο για εμάς τους Έλληνες, και με επιλογές όπως το χούμους, το ταμπουλέ, και πιάτα με φασόλια αλλά και ψητά στο γκριλ άπαχα κρέατα, μπορούμε να μείνουμε ικανοποιημένοι.
Η υγιεινή διατροφή είναι κάθε άλλο παρά βαρετή. Σε ολόκληρο τον κόσμο, κάθε πολιτισμός έχει την δική του κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει ιδιαίτερα υγιεινές προτάσεις—και αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες τοπικές κουζίνες χρησιμοποιούν ντόπια, φυσικά συστατικά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο υγιεινές και πιο νόστιμες…
Ελληνική κουζίνα
Δεν θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή ελληνική διατροφή από αυτή την\ λίστα, καθώς σε μεγάλο βαθμό βασίζεται πάνω της η δημοφιλής Μεσογειακή διατροφή. Περιέχει αρκετό ελαιόλαδο, όχι πολύ κρέας, πολύ γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί. Σίγουρα, υπάρχουν και πιάτα που είναι γεμάτα λιπαρά, αλλά ο σκοπός μας είναι να επιλέγουμε απλές συνταγές, με όσο λιγότερα συστατικά γίνεται.
Ιαπωνική κουζίνα
Η ιαπωνική κουζίνα είναι πλούσια σε θαλασσινά και φρέσκα λαχανικά. Και λόγω αυτού, οι κάτοικοι του ιαπωνικού νησιού Okinawa έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων παγκοσμίως, αλλά και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής. Ακόμα καλύτερα, πολλά ιαπωνικά πιάτα μαγειρεύονται με πολύ απλό τρόπο, όπως στον ατμό ή στο wok.
Μεξικανική κουζίνα
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως το φαγητό του Μεξικού είναι πολύ πιο πλούσιο (και υγιεινό) από τα μπουρίτο. Η μεξικανική κουζίνα χρησιμοποιεί πολύ τα φασόλια, αλλά και τα φρούτα, άρα οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν μερικά πιάτα τηγανισμένα, ή που χρησιμοποιούν βαριές κρέμες, και θα ήταν καλό να τα αποφύγουμε, αλλά τα πιάτα που έχουν ως βάση τα λαχανικά είναι πολύ νόστιμα.
Κορεάτικη κουζίνα
Η κορεάτικη κουζίνα αρχίζει να γίνεται αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, και αυτό είναι καλό, μιας και περιέχει εκπληκτικά πιάτα. Τα παραδοσιακά κορεατικά φαγητά χρησιμοποιούν πάρα πολλά λαχανικά, πολύ λίγα λιπαρά, και άφθονες ποσότητες ρυζιού και τροφίμων που είναι μαγειρεμένα στον ατμό. Επιπλέον, αυτή η κουζίνα δεν φημίζεται για την έμφασή της στα σνακ και οι περισσότερες επιλογές σας θα είναι σούπερ χορταστικά και υγιεινά γεύματα.
Ταϊλανδέζικη κουζίνα
Το ταϊλανδέζικο φαγητό, που έχει γίνει σχεδόν εξίσου δημοφιλές με το κινέζικο και το ινδικό, είναι γεμάτο με έντονες γεύσεις, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη βάση σε λιπαρά και κρεατικά. Περιέχει πολλά μπαχαρικά και ιδιαίτερα γεύσεις, όπως ο κουρκουμάς, το ginger και το τσίλι. Προτιμήστε πιάτα που περιλαμβάνουν θαλασσινά και λαχανικά στον ατμό, και αφήστε στην άκρη οτιδήποτε τηγανητό.
Ισπανική κουζίνα
Η Ισπανία είναι άλλη μια χώρα που δίνει έμφαση στην Μεσογειακή διατροφή, αλλά μας ενδιαφέρει κυρίως για ένα πολύ αναπτυσσόμενο trend: τα tapas. Τα tapas είναι μικροσκοπικά πιάτα – που μας βοηθούν να ελέγχουμε τις μερίδες μας, αλλά και να δοκιμάζουμε νοστιμιές που ίσως ήταν υπερβολικά παχυντικές σε μέγεθος κανονικής μερίδας. Δοκιμάστε λοιπόν tapas, μαζί με μια μεγάλη, χορταστική σαλάτα.
Ιταλική κουζίνα
Όχι, δεν μιλάμε ούτε για τις εκπληκτικές τους πίτσες, ούτε για τις παχυντικές μακαρονάδες τους. Η ιταλική κουζίνα έχει και μια άλλη πλευρά, η οποία δίνει έμφαση στα φασόλια, τα ψάρια, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Ένα καλομαγειρεμένο πιάτο μαζί με ένα απολαυστικό ποτηράκι κόκκινο κρασί, και θα καταλάβετε γιατί οι Ιταλοί φημίζονται για την κουζίνα τους.
Ινδική κουζίνα
Από πού να ξεκινήσουμε; Ίσως από το γεγονός πως, ναι, η ινδική κουζίνα είναι όντως αρκετά πικάντικη για τους όχι και τόσο μυημένους, αλλά είναι κρίμα να χάνουμε τα πολύχρωμα, γεμάτα νοστιμιά πιάτα της. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα μπαχαρικά αυτά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών. Πολλά από τα πιάτα είναι κατά βάση χορτοφαγικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για περιττά λιπαρά. Αρκεί να αποφύγετε τις πιο τηγανισμένες επιλογές και αυτές που περιέχουν βούτυρο και γάλα καρύδας.
Λιβανέζικη κουζίνα
Η κουζίνα του Λιβάνου έχει πολλά κοινά με την ελληνική. Επιπλέον, από εκεί προέρχεται το πιο αγαπημένο και υγιεινό dip του κόσμου: το χούμους. Υπάρχουν σίγουρα επιλογές με πολλά λιπαρά – κυρίως αυτές που περιλαμβάνουν κρέας αρνιού ή βούτυρο – αλλά δίνεται μεγάλη έμφαση στις σαλάτες και στη χρήση ποικιλίας λαχανικών. Επίσης, η φιλοσοφία τους είναι πως μπορείς με ένα πιάτο γεμάτο μικρούς μεζέδες να έχεις ένα πλήρες γεύμα—πράγμα πολύ οικείο για εμάς τους Έλληνες, και με επιλογές όπως το χούμους, το ταμπουλέ, και πιάτα με φασόλια αλλά και ψητά στο γκριλ άπαχα κρέατα, μπορούμε να μείνουμε ικανοποιημένοι.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος