Η ανοσοθεραπεία και οι «έξυπνες» στοχεύουσες θεραπείες αποτελούν τη σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, παρέχοντας –προς το παρόν σε κάποιες περιπτώσεις καρκινοπαθών– μακροχρόνια σταθεροποίηση της νόσου, καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα με λιγότερες παρενέργειες.
Τα φάρμακα αυτά αποτελούν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο 4ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας, που διεξάγεται 3-5 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Ανοσοθεραπεία, η σύγχρονη προσέγγιση στην ογκολογία
«Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μοντέρνα προσέγγιση στον χώρο της ογκολογίας, που έρχεται για να μείνει και να συμπληρώσει ή και να αντικαταστήσει σε αρκετές περιπτώσεις την κλασική χημειοθεραπεία.
Πριν από δύο με τρία χρόνια ξεκίνησε η εφαρμογή της, με πρώτη ένδειξη τη θεραπεία του μελανώματος, ενώ σήμερα κυριαρχεί ως θεραπευτική στον καρκίνο του πνεύμονα και διευρύνεται η χρήση της στον καρκίνο του νεφρού, της ουροδόχου κύστεως, όπως και σε υποκατηγορίες του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πιο ασφαλή φάρμακα, χωρίς τις κλασικές οδυνηρές συνέπειες της τριχόπτωσης και της ναυτίας, διεγείρουν το αδρανοποιημένο από τον καρκίνο ανοσιακό σύστημα και επιτρέπουν στον οργανισμό να καταπολεμήσει τη νόσο.
Η δράση των νέων φαρμάκων παρομοιάζεται με “λύσιμο των φρένων” του ανοσιακού συστήματος. Ασθενείς που άλλοτε είχαν δυσμενή πρόγνωση, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις πετυχαίνουν μακροχρόνια σταθεροποίηση με βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Το όνειρο μετατροπής του καρκίνου σε χρόνια νόσο πλέον είναι πολύ κοντά μας» επισημαίνει, αναφερόμενος στις νέες θεραπείες, ο ογκολόγος-παθολόγος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, Αναστάσιος Μπούτης.
Οι «έξυπνες» στοχεύουσες θεραπείες
Οι στοχεύουσες θεραπείες αποτελούν μια άλλη νέα κατηγορία θεραπευτικής προσέγγισης με την οποία ασχολήθηκαν οι επιστήμονες στη διάρκεια του συνεδρίου. «Οι στοχεύουσες θεραπείες είναι ένας άλλος τομέας ανάπτυξης, όπου “έξυπνα” φάρμακαστοχεύουν εκλεκτικά μόνο τα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες. Είναι μια στρατηγική που αναπτύχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου και σταδιακά παρεισφρέει σε πολλούς τομείς της Ογκολογίας, κάθε φορά για συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών με μότο “το κατάλληλο φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή”. Η εξατομικευμένη προσέγγιση με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των νέων εργαστηριακών μεθόδων (χαρτογράφηση DNA, μοριακά μονοπάτια καρκινογένεσης, γονιδιακά τεστ), έρχεται πια να αντικαταστήσει το παρωχημένο “ένα φάρμακο ή μία θεραπεία για όλους”» ανέφερε ο κ Μπούτης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι όλα τα νέα φάρμακα, οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόμες προσεγγίσεις κουβαλούν ένα δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο για τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας. «Με την κατάλληλη ορθολογική διαχείριση των πόρων στην παρούσα συγκυρία, ο Έλληνας ασθενής έχει πρόσβαση στα περισσότερα απ’ αυτά και δεν υπολείπεται έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Μπούτης.
Το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί
Στη διάρκεια του συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι η Εταιρεία των Ογκολόγων Παθολόγωνστο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά καμπάνια με σύνθημα «Το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί». Στόχος της καμπάνιας είναι η προαγωγή του υγιεινού τρόπου διαβίωσης, της σωματικής άσκησης, της υγιεινής διατροφής και της αποφυγής των καταχρήσεων, καθώς και η υπενθύμιση της ανάγκης πραγματοποίησης τακτικών προληπτικών εξετάσεων, όπως είναι ο γυναικολογικός έλεγχος και η κολονοσκόπηση στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)