Tο μόνο σίγουρο με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin είναι πως είναι άκρως αμφιλεγόμενο. Η διακύμανση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου είναι ταραχώδης, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως διευκολύνει εγκληματίες να ξεπλένουν χρήματα ακόμη και κράτη όπως η Β. Κορέα να παρακάμπτουν τις οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ.
Ωστόσο, η λεγόμενη τεχνολογία «της αλυσίδας των μπλοκ», στην οποία βασίζεται το bitcoin ενδιαφέρει αρκετές τράπεζες, διότι υπόσχεται ασφαλείς και διαφανείς συναλλαγές.
Στις 2 Σεπτεμβρίου η ισοτιμία του bitcoin έναντι του αμερικανικού δολαρίου είχε αγγίζει τις 5.000 δολ., καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές έδειχναν ενδιαφέρον για ένα περιουσιακό στοιχείο που εμφανίζει άνοδο άνω του 300% από την αρχή του 2017. Στις 14 Σεπτεμβρίου η ισοτιμία είχε υποχωρήσει στις 3.266 δολ.
Είχε μεσολαβήσει, λίγες ημέρες πριν, η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, που είχε αποκαλέσει το bitcoin «απάτη» και το είχε συγκρίνει με τη μανία της τουλίπας στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, μία από τις μεγαλύτερες φούσκες όλων των εποχών.
Ο κ. Ντάιμον είχε δηλώσει ακόμη πως αμφιβάλλει κατά πόσον οι Αρχές θα επιτρέψουν την ύπαρξη ενός νομίσματος που δεν υπόκειται σε κρατική επιτήρηση, ιδιαίτερα αν κάτι πάει στραβά. «Κάποιος θα σκοτωθεί και μετά θα επέμβει η κυβέρνηση», είπε. «Το είδατε μόλις στην περίπτωση της Κίνας, στις κυβερνήσεις αρέσει να ελέγχουν την προσφορά χρήματος».
Στις 15 Σεπτεμβρίου η κινεζική κανονιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα ανακοίνωνε πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όλα τα ανταλλακτήρια bitcoin με έδρα το Πεκίνο θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους. Φαίνεται πως οι κινεζικές αρχές υποπτεύονταν πως χρησιμοποιείται το κρυπτονόμισμα ώστε να φυγαδεύονται κινεζικά κεφάλαια στο εξωτερικό.
Παράλληλα, υπάρχουν και υποψίες πως οι χάκερ της Β. Κορέας κλέβουν bitcoins από ανταλλακτήρια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί το καθεστώς ώστε να παρακάμπτει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. «Αν ήσασταν στη Βενεζουέλα ή στο Εκουαδόρ ή στη Β. Κορέα… ή αν ήσασταν έμπορος ναρκωτικών ή δολοφόνος θα ήταν προτιμότερο να συναλλάσσεστε με bitcoins αντί με δολάρια», είχε πει ο Ντάιμον.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του bitcoin είναι πως οι συναλλαγές είναι ασφαλείς χάρη στην ισχυρή κρυπτογράφηση που χρησιμοποιείται, αλλά για τον ίδιο λόγο είναι και ανώνυμες. Οι συναλλαγές είναι επίσης διαφανείς διότι όλα τα μέλη του δικτύου υπολογιστών που συμμετέχουν στην επαλήθευση της γνησιότητας κάθε συναλλαγής βλέπουν κάθε συναλλαγή. Στις 27 Σεπτεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, δήλωνε πως «το bitcoin είναι κάτι περισσότερο από μια μόδα».
Η ιδέα ενός «ανώνυμου νομίσματος είναι πολύ ενδιαφέρουσα», εξήγησε ο Γκόρμαν, «διότι προστατεύει την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, ενδιαφέρουσα για το μήνυμα που στέλνει στο σύστημα των κεντρικών τραπεζών περί ελέγχου του».
Κατά τον Γκόρμαν το bitcoin «είναι άγρια κερδοσκοπικό, αλλά αυτό δεν είναι εγγενώς κακό». Η αξία ενός bitcoin ήταν 961 δολάρια την 1η Ιανουαρίου και χθες η αξία του είχε ανέλθει στις 4.017 δολάρια.