Η Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με το Ίδρυμα “Μ. Χατζιδάκις – Ν. Γκάτσος”, επισκέφθηκε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου την Ακράτα και το Αίγιο συνοδευόμενη από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Λύχρο Γιάννη και κλιμάκιο μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αιγίου και Ανατολικής Αιγιαλείας. Μετά από σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησε με την κ. Καρρά Μαρία, πρόεδρο της Τ.Κ. Ακράτας, τον κ. Παναγόπουλο Παναγή, πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου “Αναγέννησις” και με τον κ. Κλάγκο Κωνσταντίνο, πρόεδρο της ΔΗΚΕΠ Αιγιαλείας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Η Ακράτα, αλλά και η περιοχή της Αιγιαλείας, έχει την τύχη να διαθέτει ένα πολιτιστικό ίδρυμα που αποτελεί πολιτιστικό θησαυρό για ολόκληρη την περιοχή. Η ίδρυση του ιδρύματος με έδρα την Ακράτα, αλλά και η δωρεά του σημαντικού υλικού από τον κ. Λεφεντάριο Γεώργιο, την κ. Δημητρούκα Αγαθή και τον κ. Χατζιδάκι Γεώργιο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό διαμάντι για την περιοχή. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πόλο έλξης για το πολιτιστικό και τουριστικό δυναμικό της.
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά οι τοπικές αρχές δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην εγκατάλειψη της περιουσίας του ιδρύματος και την απαξίωση του.
Η αίτηση – επιστολή του κ. Γιαννακόπουλου Χαράλαμπου, ως νόμιμου κληρονόμου του κ. Λεφεντάριου Γεώργιου, που συνυπογράφει η κ. Δημητρούκα Αγαθή, ως κληρονόμος του κ. Γκάτσου Νίκου, προς την δημοτική αρχή της Αιγιαλείας, με την οποία ζητούν την κατάργηση του ιδρύματος και την επιστροφή των αντικειμένων της δωρεάς λόγω της απαξίωσης του, ήρθε να ταράξει τα νερά στην τοπική κοινωνία της Ακράτας.
Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για την κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, έστω και τώρα, αλλά και των πολιτών ολόκληρης της Αιγιαλείας, για τη διάσωση του ιδρύματος, την επανενεργοποίηση και την στήριξη του. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε όλοι τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν με την πλήρη αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου του ιδρύματος.
Η στέγαση του ιδρύματος στο παλαιό κτήριο της “Αναγέννησις”, που θα ανακατασκευαστεί, ο προγραμματισμός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αντάξιων του ονόματος του και η παροχή υποτροφιών για μουσικές σπουδές σε νέους και νέες της περιοχής θα μπορούσαν, εάν υλοποιηθούν, να είναι οι πρώτες ενέργειες που θα το φέρουν και πάλι στο προσκήνιο της πολιτιστικής σκηνής.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ακράτα είναι μια από τις περιοχές της Αχαϊας που καταφέρνουν ακόμα και σήμερα να διατηρούν μια αξιοσημείωτη πολιτιστική δραστηριότητα βασισμένη στο μεράκι και τον αγώνα λίγων αλλά ικανών ανθρώπων. Είναι κρίμα αυτό το πολιτιστικό δυναμικό να συρρικνώνεται λόγω της γραφειοκρατίας αλλά και της απροθυμίας ορισμένων τοπικών αρχόντων.
Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων που θεωρούν ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ότι μαζί με την παιδεία θα μας δώσουν διέξοδο στην κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση που έχουμε περιέλθει.
Για εμάς ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι η “βαριά μας βιομηχανία” που πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο σε επίπεδο ρητορείας αλλά πραγματικά και ουσιαστικά, αφού δεν αποτελούν κάτι ξεχωριστό το ένα από το άλλο αλλά απεναντίας είναι αλληλένδετα και συμπληρωματικά.”