H κακοποίηση του παιδιού μέσα στην οικογένεια – Ενδιαφέρουσα ομιλία της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας η δεύτερη συνάντηση στα πλαίσια της Σχολής Γονέων.

Προσκεκλημένη ήταν η Ψυχολόγος κ. Χαρά Θεοδωρακοπούλου η οποία ομίλησε εμπεριστατωμένα και με εύληπτο τρόπο πάνω στο θέμα «Η κακοποίηση του παιδιού μέσα στην οικογένεια».

Υπογράμμισε ότι η κακοποίηση στα πλαίσια της οικογένειας έχει χαρακτηριστεί ως κοινωνική ασθένεια καθώς κακοποίηση μέσα στην οικογένεια σημαίνει αυτόματα και κακοποίηση έξω από αυτή. Κακοποίηση στο σχολείο, στην εργασία, στους φίλους, στο διαδίκτυο, στους συμμαθητές (αυτό που ονομάζουμε bulling). Εξαπλώνεται από το ένα πεδίο στο άλλο.

Αναφέρθηκε στις μορφές της παιδικής κακοποίησης: σωματική, συναισθηματική, ψυχολογική, σεξουαλική, στην κακοποίηση μέσω του διαδικτύου, και στην παραμέληση.

Αναφερόμενη στις αιτίες της κακοποίησης ενός παιδιού τόνισε ότι η κύρια και βασική αιτία είναι η ανικανότητα των ενηλίκων να ορίσουν τα δικά τους συναισθήματα απέναντι στις ολοένα μεταβαλλόμενες καταστάσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος, που αυξάνουν τα επίπεδα του στρες των γονιών και δυσκολία να αναλάβουν την ευθύνη για το άγχος τους.

Όλες οι μορφές κακοποίησης προς τα παιδιά από κάποιον ενήλικα, γίνονται με σκοπό την ασυνείδητη ή συνειδητή εκτόνωση του ενήλικα.

Ενδείξεις για την κακοποίηση ενός παιδιού αποτελούν: η χαμηλή αυτοεκτίμηση και έντονη αναζήτηση προσοχής από το παιδί, οι ξαφνικές και ακραίες αλλαγές στη συμπεριφορά του, η καθυστέρηση στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξή του, τα σημάδια στο σώμα, η ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά για την ηλικία του, ο φόβος προς κάποιους ανθρώπους, η πιθανή απόπειρα αυτοκτονίας καθώς και η άρνηση να εξεταστεί από γιατρό. Οι ψυχικές επιπτώσεις στο παιδί από μία κακοποίηση είναι οδυνηρές.

Η κακοποίηση προάγει το αίσθημα της ανασφάλειας, μέσα από τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία η ανάπτυξη ή αποκόβεται ή διαταράσσεται.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Ο γονέας που διαπληκτίζεται, που φωνάζει άγρια, αποτελεί ένα προβληματικό πρότυπο για το παιδί. Η εχθρότητα του γονιού έχει ιδιαίτερα βλαβερή επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού, και ειδικά στην ικανότητά του να προσφέρει στοργική φροντίδα στα δικά του παιδιά. Η εχθρότητα των γονέων διαιωνίζεται από τη μια γενιά στην άλλη δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο κακοποιητικών σχέσεων. Τα παιδιά που κακομεταχειρίζονται από το περιβάλλον τους εξελίσσονται σε εξαρτημένους ενήλικες σε ανθρώπους που αναζητούν συνεχώς και αδιαλείπτως την καθοδήγηση και την υποστήριξη των άλλων ανθρώπων ώστε να αισθάνονται πως μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινή τους ζωή.

Κλείνοντας την ομιλία υπογράμμισε ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση (η κακοποίηση δηλαδή μέσα στην οικογένεια) δεν είναι οικογενειακή υπόθεση, παρόλο που πολλοί θέλουν να τη κρατήσουν μέσα στους τοίχους των σπιτιών τους. Ακόμα και αν κάποιος υποψιάζεται ότι ένα παιδί κακοποιείται, είναι ευθύνη του να επικοινωνήσει με τις τοπικές υπηρεσίες και τους σχετικούς φορείς προστασίας του παιδιού. Αρκεί ένα τηλεφώνημα για ανώνυμη καταγγελία, άσχετα με το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Η δική μας φωνή σίγουρα μπορεί να είναι βοηθητική για κάποιο από τα παιδιά που κακομεταχειρίζονται. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους γονείς.

Η επόμενη συνάντηση στη Σχολή Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Καλλιγέρη, κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και ειδικευμένο σε θέματα νεότητος, με θέμα «Η συζυγία ως αφορμή για διαπαιδαγώγηση».