IATΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ: Οι ανάγκες της Δημόσιας Υγείας στην Αιγιάλεια ζητούν άμεση θεραπεία

Επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε προς τον Υπουργό Υγείας, τον Υφυπουργό Υγείας, το Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης, το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τους Ιατρικούς Συλλόγους και το Δήμο Αιγιάλειας απέστειλε το διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου με θέμα “Οι ανάγκες της Δημόσιας Υγείας στην Αιγιάλειας” και αναφέρουν:

– “Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου γνωρίζοντας καλά τα θέματα υγείας της περιοχής μας, παρεμβαίνει στην τοπική μας κοινωνία, καταθέτοντας ένα συνολικό και συνοπτικό πρόγραμμα εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.

Πάγια θέση μας είναι η ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ για όλο το λαό, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.

Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που διαλύεται η ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), αναγκαστικά συμπαρασύρει όλο το σύστημα υγείας. Σε λίγο θα καταρρεύσει και το νοσοκομείο. Η διάλυση του ΠΕΔΥ έχει συνέπεια σε όλες τις δομές υγείας.

Η μη προκήρυξη μόνιμων θέσεων, οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί των ελάχιστων νεοπροσλαμβανόμενων, αλλά και η ανασφάλεια για το μέλλον, στρέφει τους νέους ιατρούς σε φυγή στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι και όταν, λόγω τεράστιας πίεσης από την κοινωνία, προκηρύσσονται κάποιες θέσεις, να μην υπάρχουν πλέον ενδιαφερόμενοι. Απόδειξη δε αυτού είναι ότι πλέον υπάρχει τεράστιο πρόβλημα εύρεσης ειδικευομένων ιδιαίτερα στις χειρουργικές κλινικές, πρόβλημα που φαίνεται ότι αν συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική θα γιγαντωθεί και θα είναι ανεξέλεγκτο την επόμενη 2ετία, γιατί δεν θα υπάρχει πλέον υποψήφιος ειδικευόμενος.

Η συνειδητά επιλεγμένη μνημονιακή πολιτική της τελευταίας 5ετίας, που ακολουθείται κατά γράμμα και από την νέα κυβέρνηση, έχει διαμορφώσει μια δραματική κατάσταση στο χώρο της υγείας που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση, γίνεται όλο και πιο επισφαλής η λειτουργία των δημόσιων δομών, ενώ εξουθενωμένοι από κάθε είδους ελλείψεις οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, αδυνατούν να προσφέρουν ικανοποιητική ιατρική κάλυψη, ακυρώνοντας τις υψηλού επιπέδου γνώσεις και την εμπειρία τους που με τόσο κόπο κατάκτησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΠΦΥ (που συμπεριλαμβάνει το ΠΕΔΥ Αιγίου, το ΚΥ Ακράτας και τα Περιφερειακά Ιατρεία) εξυπηρετούσε χιλιάδες ασφαλισμένους. Αυτή τη στιγμή το ΠΕΔΥ δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου (3 γιατροί, 2 οδοντίατροι, έναντι συνολικά 32 γιατρών που υπηρετούσαν μόνο στο ΙΚΑ το 2008). Στο ΠΕΔΥ Αιγίου η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν υπάρχει τίποτα από υλικά ακόμα και πολύ φθηνά, όπως ενέσεις αναισθητικού για εξαγωγές δοντιών, ενώ αναμένεται από μήνες η επισκευή του τροχού του οδοντιατρείου (κόστους 140 Ευρώ). Το ίδιο και στο ΚΥ Ακράτας όπου έχουν μείνει μόνο οι γιατροί, με τεράστιες ελλείψεις σε λοιπό προσωπικό και σε υλικά. Στα Περιφερειακά ιατρεία οι συχνές μετακινήσεις γιατρών δημιουργούν σημαντικά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας. Η εφαρμογή στην υγεία των μνημονιακών πολιτικών που υλοποιήθηκε στην ΠΦΥ με τον Ν. 4238/14 και την αναφορά πλέον των ΚΥ στις ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες), δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας που εξυπηρετεί πληθυσμό 50.000 μονίμων κατοίκων, που τους θερινούς μήνες αυξάνονται σημαντικά, ενώ συγχρόνως εξυπηρετεί και ένα σημαντικό πληθυσμό των γειτονικών δήμων Καλαβρύτων και Ξυλοκάστρου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Η στήριξή του λοιπόν γεωγραφικά και πληθυσμιακά είναι εκ των ουκ άνευ προαπαιτούμενο, λειτουργώντας συγχρόνως και σαν βαλβίδα ασφαλείας για τα 2 υπερκορεσμένα νοσοκομεία της Πάτρας Ρίου και Αγ. Αντρέα.

Με τα έγγραφα 15325/12.9.11, 16864/11.3.15 και άλλες παρεμβάσεις μας, έχουμε θέσει το πλαίσιο και τις προτάσεις μας ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας, προς τους εκάστοτε υπουργούς και τους Διοικητές της 6ης ΥΠΕ

Τι προτείνουμε:

Ένα καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ανάπτυξη της ΠΦΥ στοχεύοντας στην πρόληψη, στους εμβολιασμούς, στον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, στην παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων, σε πλήρη διασύνδεση και συνεργασία της ΠΦΥ με την ΔΦΥ που είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Διεκδικούμε άμεσα για το

ΚΥ Ακράτας: 1 Τεχνολόγο και 1 παρασκευαστή για τα εργαστήρια Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό, 1 νοσηλευτή. Κάλυψη με αναλώσιμα υλικά.

ΠΕΔΥ: Πρόσληψη γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων. Πρόσληψη όλου του απαραίτητου λοιπού παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού. Κάλυψη από αναλώσιμα υλικά. Σύμβαση με οδοντοτεχνίτη.

Νοσοκομείο Αν. Αχαϊας: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για λειτουργία όλες τις μέρες του μήνα και όλες τις βάρδιες. Πλήρης λειτουργία όλων των εργαστηρίων συμπεριλαμβανομένου του αξονικού τομογράφου. Τροποποίηση οργανισμού και δημιουργία Παιδιατρικής Κλινικής. Κάλυψη όλων των αναγκών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Ο ΙΣ Αιγίου πιστεύοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πολιτική στην υγεία, μακριά από μνημονιακές δεσμεύσεις

Ζητά την άμεση κατάργηση της Εταιρίας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. (ΕΣΑΝ Α.Ε.) που διαχειρίζεται τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, και που τα κατευθύνει σε μεγάλο ποσοστό στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά συμφέροντα.

Ζητά η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία να αυξηθεί στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 7% του ΑΕΠ, από 4,5% που είναι σήμερα”.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

Σ. Κοίλιας                             Α. Υφαντή