Τα Moscato d’ Asti είναι ένα πολύ διάσημο και δημοφιλές στυλ κρασιού, όχι μόνο στην Ιταλία, όπου και παράγονται, αλλά σε όλο τον κόσμο! Είναι ημίγλυκα, ημιαφρώδη και εξαιρετικά αρωματικά κρασιά, ικανά να κερδίσουν απαίδευτους ουρανίσκους. Αν αναζητάτε ένα στιβαρό κρασί με πολυπλοκότητα, ένταση και συμπύκνωση, σίγουρα δεν θα το βρείτε σ’ ένα Moscato d’Asti! Εδώ μιλάμε για ένα ‘χαλαρό’ και ιδιαίτερα αγαπητό στυλ κρασιού με ευχάριστο φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα. Αν έχετε κάποιον φίλο που ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσει, γενικά το κρασί, κεράστε τον ένα Μoscato d’ Αsti και θα αλλάξει γνώμη!
Τα αρώματα τους ελκυστικά: τριαντάφυλλο, άνθη εσπεριδοειδών, ροδάκινο, βερίκοκο, μήλο, αχλάδι, πεπόνι, σταφύλι, μάνγκο, λεμόνι, πορτοκάλι, κυδώνι, τσάι και πολλά άλλα πιθανό να μυρίσουμε στο ποτήρι μας. Σίγουρα το ένα πέμπτο από αυτά τα αρώματα να έχει ένα κρασί, θα είναι απολαυστικό. Το σώμα τους είναι ελαφρύ με αρκετή οξύτητα που δροσίζει και ισορροπεί την αισθητή γλυκύτητα αλλά και φυσαλίδες που γαργαλάνε τον ουρανίσκο. Το αλκοόλ είναι πολύ χαμηλό (5-6% vol περίπου), οπότε μπορείτε να πιείτε μεγαλύτερη ποσότητα αφού είναι κάτι λιγότερο από το μισό των περισσότερων κρασιών.
Παράγονται στο Piemonte της βορειοδυτικής Ιταλίας κοντά στην πόλη του Asti. Η ποικιλία που χρησιμοποιείται, είναι το Μοσχάτο (Muscat Blanc a Petits Grains) από όπου παίρνουν και το όνομα τους. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι ιδιαίτερη και εντελώς διαφορετική με αυτή που παράγονται οι σαμπάνιες και άλλα αφρώδη κρασιά.
Τα σταφύλια συλλέγονται και πιέζονται άμεσα για να διατηρείται η φρεσκάδα τους. Ο χυμός των σταφυλιών που εξάγεται ή οδηγείται άμεσα για ζύμωση ή αποθηκεύεται σε θερμοκρασία κοντά στους μηδέν (ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει ανάγκη για κρασί για να έρχεται πάντα φρέσκο στο ποτήρι μας). Η αλκοολική ζύμωση λαμβάνει χώρα σε κλειστές δεξαμενές για να μπορεί να εγκλωβιστεί το CO2 (φυσαλίδες). Οι ζύμες ξεκινούν την δουλειά τους και μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλ με ταυτόχρονη έκλυση CO2. Όταν το ποσοστό της αλκοόλης είναι κοντά στο 4%, η δεξαμενή σφραγίζεται ώστε το υπόλοιπο CO2 που θα παραχθεί να μείνει μέσα. Όταν το κρασί έχει αποκτήσει 5,5-6,0% αλκοόλης η δεξαμενή ψυχραίνεται για να διακοπεί η αλκοολική ζύμωση, παραμένοντας κάποιο ποσοστό σακχάρων ‘αζύμωτα’ (σε αυτό το ποσοστό οφείλεται η γλυκύτητα τους). Το κρασί εμφιαλώνεται γρήγορα εσωκλείοντας μέσα στην φιάλη φυσαλίδες, σάκχαρα, αρώματα και γεύσεις!
Οι Έλληνες αγαπούν αυτά τα κρασιά, ιδιαίτερα λόγω του ζεστού κλίματος. Εισάγονται πολλά Moscato d’asti όπως: Ceretto, Legenda, Bava, Winea, Prunotto, Gancia, Pietro Forno και πολλά ακόμα.
Και αν θέλετε να ‘μείνουμε Ελλάδα’ παράγονται αρκετά αξιόλογα κρασιά τύπου Moscato d’ Asti σε όλη την Ελλάδα, που είναι εξίσου ευχάριστα και απολαυστικά με τα Ιταλικά ξαδερφάκια τους. Η συνηθέστερη ποικιλία είναι και εδώ οι διάφορες ποικιλίες της οικογένειας των Μοσχάτων: Μοσχάτο Ρίου από την περιοχή της Αχαΐας (Deus,Calvino)αλλά και την Αττική (Wine Expressions Euphoria), Μοσχάτο Αλεξανδρείας από την Λήμνο (Muscat d’ Ifestia), Μοσχάτο Αμβούργου από τα Μετέωρα σε λευκή (Bianca Nero,Τσιλιλής) και ροζέ (Bianco Nero ροζέ) εκδοχή. Βέβαια δεν λείπουν και οι προσπάθειες με κλασσικές ερυθρές ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο (Bella Rossa) και το Syrah (Deus rose), σε ροζέ στυλ όμως. Κάποια από αυτά θα τα βρείτε και σε ατομικές φιάλες, ώστε να μην ‘αναγκαστείτε’…να πιείτε ένα ολόκληρο μπουκάλι!
Πως τα απολαμβάνουμε:
Τα κρασιά αυτά πίνονται φρέσκα (δεν έχει νόημα να τα κρατάτε στο κελάρι σας) όσο διατηρούν την φρεσκάδα τους και πρέπει να σερβίρονται καλά παγωμένα. Καταναλώνονται ευχάριστα μόνα τους όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ χαρίζουν νότες δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε! Δοκιμάστε τα με φρούτα σε όλες τις εκδοχές: φρέσκα, φρουτοσαλάτες με σαντιγί, ψητά, μους, σε πίτες (μηλόπιτα), κέικ και κομπόστες. Με παγωτά ‘λευκά’ ή επίσης με φρούτα (αποφύγετε την σοκολάτα) αλλά και πολλά άλλα ελαφριά γλυκά όπως cheesecake, πανακότα, γιαουρτογλυκά και μιλφέιγ.
Πάντα γειά
Antonis Fragkioudakis