Η Έκθεση Ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 2014, δικαιώνει πλήρως τις απόψεις των κατοίκων της Δυτικής Αιγιαλείας, που στάθηκαν αντιμέτωποι στην παράνομη μεθόδευση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Παπανικολού.
Η Έκθεση Ελέγχου αναφέρεται διεξοδικά στις παρανομίες και τις αστοχίες του έργου. Συγκεκριμένα:
Η κατασκευή του έργου γίνεται επί γηπέδου που διασχίζεται από υδατόρεμα, παραβιάζοντας έτσι τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την κατασκευή ΧΥΤΑ σε περιοχή από την οποία διέρχεται υδατόρεμα. Να σημειώσουμε ότι το υδατόρεμα αυτό επιμελώς το απέκρυψαν οι μελετητές του έργου.
Επιβεβαιώνεται ότι στην περιοχή κατασκευής του έργου βρίσκονται πηγές και η στεγάνωση των πηγών που επιχειρήθηκε από τον εργολάβο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής.
Επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα των γεωτρήσεων η ύπαρξη διογκούμενης αργίλου, η οποία θα έχει σαν συνέπεια να διογκώνεται το έδαφος και να προκαλεί ζημιές στις κατασκευές.
Επιβεβαιώνεται ότι η περιοχή που είναι εγκατεστημένο το έργο, ανήκει στις σεισμικά πολύ ενεργές περιοχές του Ελλαδικού χώρου και βρίσκεται μεταξύ δύο κανονικών ρηγμάτων, πράγμα που καθιστά απαγορευτική την εκτέλεση έργων ΧΥΤΑ.
Από τις αυτοψίες που διενήργησαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, διαπιστώθηκε ότι:
α/ Ο ΧΥΤΑ είναι ιδιαίτερα ορατός από τις πλησιέστερες τοπικές κοινότητες και η κατασκευή του θέτει σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη αγροτουρισμού στην περιοχή.
β/ Γίνονται εργασίες διάνοιξης του αγροτικού δρόμου, χωρίς να προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τη νομοθεσία.
γ/ Ο χώρος κατασκευής του ΧΥΤΑ, εφάπτεται του δάσους, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η δημιουργία ΧΥΤΑ σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από δασική έκταση.
Δεν εκπονήθηκε ειδική υδρολογική μελέτη πριν την κατασκευή του έργου, όπως προβλεπόταν από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αυτές είναι μερικές από τις πολλές επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, συμπεραίνοντας τονίζουν ότι η επιλεγείσα θέση εγκυμονεί κινδύνους, για το περιβάλλον της περιοχής, τους ανθρώπους και την οικονομία και ότι ενδεχόμενη αστοχία θα ήταν καταστροφική δεδομένου ότι στις περιπτώσεις των ΧΥΤΑ δεν υπάρχουν επανορθωτικά μέτρα.
Η έκδοση του πορίσματος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δικαιώνει τον αγώνα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της Δυτικής Αιγιαλείας, οι οποίοι αταλάντευτα και παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και την εχθρική αντιμετώπιση από πολλές πλευρές, δεν έχασαν ποτέ την πίστη τους για το δίκαιο του αγώνα τους.
Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας συστρατευτούν μαζί μας μέχρι την τελική νίκη.
Υποσχόμαστε και πάλι ότι αυτό το παράνομο έργο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ποτέ.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ Τ.Κ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ