“OXI” λέει η Τέμενη στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

“ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ  ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ” ζήτησε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας

Mε ένα τριαντάφυλλο με αγκάθια, υποδέχτηκε η πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης κ. Σοφία Μόσχα, τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Θανάση Παναγόπουλο, στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Τέμενη σήμερα το πρωί, με κυρίαρχο θέμα το προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Η κ. Μόσχα αλληγορικά ανέφερε ότι ναι μεν το σχέδιο μπορεί να έχει θετικά σημεία ώστε υπάρχουν και αγκάθια που συμβολίζουν την μεγάλη ευθύνη που φέρει ο Δήμαρχος όσον αφορά το σχέδιο που προβλέπεται, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Σελινούντα.

Ο κ. Μαστραπάς, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τέμενης, παρατήρησε ότι θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε ήδη διεξαχθεί στο χωριό σχετική ενημέρωση για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το τοπικό σχέδιο απορριμμάτων και όχι μια ημέρα πριν την ψήφισή του στο δημοτικό συμβούλιο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: “Το «κουμπί της επιτυχίας» είναι να λειτουργήσει το έργο σωστά”

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Παναγόπουλος μιλώντας στους κατοίκους του χωριού ξεκίνησε λέγοντας:

-«Είμαι χαρούμενος που έχω άμεση επαφή με τους κατοίκους και ευχαριστώ τον κ. Μαρίνο, πρώην δάσκαλό μου και τον κ. Μαστραπά για την πρόσκληση.

Κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο και το φτιάξαμε όπως ήθελαν οι δημότες. Εγώ αισθάνομαι δημότης και δεν διαφέρω από εσάς επειδή εκλέχτηκα Δήμαρχος».

Ο κ. Παναγόπουλος έκανε μια λεπτομερή αναφορά για το πώς ξεκίνησε η δημιουργία του Τοπικού Σχεδίου και ανέφερε:

-«Τον Ιανουάριο του 2015 η Περιφέρεια, μας ενημέρωσε ότι αλλάζει ο Περιφερειακός σχεδιασμός και περί τα τέλη Ιουλίου έγινε η τροποποίηση του νόμου που αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό όπου συμπεριλήφθηκαν νέοι τρόποι σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η εγκύκλιος χαρακτηριστικά την αναφέρει ως «μηχανική διαλογή – βιομηχανική επεξεργασία».

Κληθήκαμε να φτιάξουμε ένα τοπικό σχέδιο και έπρεπε αρχικά στις 15/9 να το παραδώσουμε, αλλά λόγω των εκλογών η νέα προθεσμία παράδοσης είναι στις 20/10.

Η Περιφέρεια θα παραλάβει 19 συνολικά τοπικά σχέδια απ’ όλο το νομό και εφόσον είναι συμβατά θα τα εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα τα εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο Δήμος έχει έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου στο χώρο ΣΜΑ και του πρότεινε να αγοράσει το χώρο, ενώ αγοράσει και άλλες παράπλευρες εκτάσεις από συμπολίτες. Μιλάμε για το χώρο που βρίσκονται τώρα 8.000 πακετοποιημένα απορρίμματα (μπάλες) και σαπίζουν. Ο χώρος αυτός θα ασφαλτοστρωθεί, θα φωταγωγηθεί και θα καθαριστεί. Η συνολική του έκταση θα φτάσει τα 20 στρέμματα στα οποία θα υπάρχουν 4 κτίρια κλειστά που θα επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς φουγάρα και οσμές.

Η μεγάλη μας αγωνία είναι να γίνει το έργο σωστό και να λειτουργήσει σωστά. Αυτό είναι το «κουμπί της επιτυχίας». Και το πιο σημαντικό είναι ότι η λειτουργία θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και δεν θα γίνεται από ιδιώτες. Θα λειτουργήσει όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός που είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα.

Ζητώ λοιπόν να ξεπεράστε τους φόβους σας και μόνο ενωμένοι θα πρέπει να προχωρήσουμε. Σας διαβεβαιώνω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για εμένα είναι στη μελέτη των τευχών να υπάρξει δυνατή εκπροσώπηση ορίζοντας μια επιτροπή από κατοίκους της Τέμενης ώστε να παρακολουθούν το έργο. Πρέπει να καθαρίσουμε την περιοχή, γιατί είναι ντροπή για το Δήμο η κατάσταση που επικρατεί στο «Νησί» Τεμένης. Ελάτε να όλοι μαζί να την ξεβρωμίσουμε».

Βροντερό «ΟΧΙ» από τους Τεμεναίους

Το λόγο πήραν οι κάτοικοι της Τέμενης, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αντέδρασαν έντονα στην επιλογή της περιοχής τους για τη δημιουργία της συγκεκριμένης Μονάδας.

Ο κ. Μαρίνος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, πρότεινε να γίνει άλλη επιλογή χώρου δημιουργίας της συγκεκριμένης μονάδας, αφού αμέσως η Τέμενη θα υποβαθμιστεί, τη στιγμή που τα οικόπεδα τώρα πωλούνται ακριβά, ενώ τα τελευταία χρόνια η περιοχή οικοδομήθηκε με νέα κτίρια. Ο κ. Μαρίνος μεταξύ άλλων είπε:

-«Δεν φταίμε εμείς για πακέτα στο «Νησί». Εμείς τα πήγαμε; Δεν τα τοποθετήσαμε εμείς. Είναι υποχρέωση του Δήμου να κάνει εξυγίανση του χώρου και προτείνω ο χώρος να περιφραχτεί, να αποκατασταθεί με υγειονομική ταφή των πακέτων και να πέσει χώμα ώστε να δενδροφυτευθεί. Το τοπικό Συμβούλιο λέει “ΟΧΙ”.

 

Ο κ. Σταθακόπουλος τ. Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τεμένης είπε χαρακτηριστικά:

-«“25 χρόνια μας κοροϊδεύουν και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Τα σκουπίδια είχαν πολύ χρήμα και κάποιοι έζησαν από αυτά και δεν φοβάμαι να το πω ευθέως. Ας μου κάνουν μήνυση. Είμαι κάθετος να μην γίνει τίποτα στο χωριό μας”.

 

O κ. Κολλιόπουλος κάτοικος Τέμενης και τ. στρατηγός, ήταν ξεκάθαρος από την αρχή, λέγοντας «ΝΑΙ» στο σχέδιο και κάλεσε τους συντοπίτες του να το σκεφτούν πριν απαντήσουν αρνητικά. Μεταξύ άλλων είπε:

-«Τι θέλετε; Να έχουμε τις μπάλες ή να γίνει ένα έργο στο οποίο η Τέμενη θα είναι πρωτοπόρα;»

 

Η κ. Κατσιβάλη τ. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου μεταξύ άλλων ανέφερε:

-«Η Τέμενη δεν μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια. Πώς θα φτιάξετε Μονάδα, την στιγμή πού δεν γίνεται ανακύκλωση και πού δεν υπάρχουν κάδοι γενικότερα; Πώς θα κάνουμε τη Μονάδα που λέτε; Βάλτε πρώτα κάδους ανακύκλωσης και αντικαταστήστε τους διαλυμένους κάδους απορριμμάτων. Λέω: ΠΟΤΕ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ».

 

Ο κ. Γιαννόπουλος κάτοικος του χωριού αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αναρωτήθηκε πώς είναι είναι δυνατόν να λειτουργήσουν, όταν σε αυτή την ακτίνα θα δημιουργηθεί μια τέτοια Μονάδα.

 

Η κ. Δώρα Μαστραπά (κάτοικος της περιοχής και αντιπρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ) μεταξύ άλλων ανέφερε:

-«Το σχέδιο είναι πρόχειρο και αυτή τη στιγμή έρχεστε με το «μαχαίρι στο λαιμό» εξαιτίας της ολιγωρίας του Δήμου. Ό,τι δεν έγινε σε δέκα χρόνια λέτε πώς πρέπει να το κάνουμε τώρα. Μην ζητάτε να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο. Μια αντίστοιχη Μονάδα υπάρχει στα Χανιά, η οποία όμως βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την πόλη. Η Τέμενη δεν αντέχει άλλο όγκο σκουπιδιών και κανείς δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα έρθουν και απορρίμματα από άλλες περιοχές».

Η κ. Κατερίνα Μόσχα μίλησε λέγοντας «ότι είναι απαράδεκτο να επιλεγεί η περιοχή μας. Είναι ένα τόσο ωραίο θέρετρο που αναβαθμίζεται τουριστικά και τώρα μας μιλάτε για ΣΜΑ; Όσο κι αν οι προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να βάλει μια τάξη δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο».

 

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: «Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας»

Ο κ. Παναγόπουλος  στο τέλος της συζήτησης είπε πως το ζητούμενο είναι ένα:

  • «Να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και φταίνε όλοι αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, αλλά αυτό που συμβαίνει στο «Νησί» είναι αίσχος. Δεν φταίνε σε τίποτα οι κάτοικοι της Τέμενης, ο κόσμος δεν φταίει. Οι πολιτικές όλων αυτών έγιναν ένα ολόκληρο βουνό που κοιτάει να μας πλακώσει. Πρέπει να το παλέψουμε μαζί και να υπάρξει εμπιστοσύνη.
  • Αυτή τη στιγμή ο βαθμός της ανακύκλωσης είναι στο 2 έως 3% δηλαδή στο μηδέν. Μιλώ ως δημότης και δεν μπορούμε να «κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση γύρω μας. Χάσαμε 60 με 70 κάδους ανακύκλωσης, γιατί κάποιοι πέταγαν τη στάχτη στους κάδους και κάηκαν. Θέλω να σας κοιτάζω στα μάτια και ζητώ να με εμπιστευτείτε».
  • Αυτή τη στιγμή η ομάδα του Δημάρχου συσκέπτεται ενώ αύριο Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία πολλών δημοτών που αντιδρούν θα έρθει το θέμα προς ψήφιση.
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ