Βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία των λιμανιών της Πάτρας και του Αιγίου για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο γειτονικών πόλεων της Αχαΐας, τέθηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου στο γραφείο του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Πατρών κ. Κωνσταντίνου Πλατυκώστα και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας κ. Ιωάννης Τοχμιτζόγλου.
Το θέμα τη σύσκεψης ήταν μια πρώτη συζήτηση για κοινά θέματα Περιφερειακής Λιμενικής Πολιτικής και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και οι κ.κ. Δημήτριος Αποστολόπουλος, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου και ο κ. Ιάκωβος Σεργής, Διοικητής 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος θέματα σχετικά με τα λιμάνια και τις ευκαιρίες αξιοποίησης των υποδομών, με ανάπτυξη και εξειδίκευση υπηρεσιών και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους στο πλαίσιο μιας αλληλοσυμπληρούμενης ανταγωνιστικής λιμενικής βιομηχανίας της Δυτικής Ελλάδος και του Ιονίου Πελάγους, ενώ οι λιμένες θα διατηρήσουν τη διοικητική τους αυτονομία.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας κ. Τοχμιτζόγλου πρότεινε την σύνταξη και υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών Λιμενικών Ταμείων, το οποίο θα έχει σαν σκοπό την δημιουργία κεντρικού σχεδιασμού σε όλους τους τομείς αλλά και τον προσανατολισμό του κάθε λιμανιού σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και χρήσεις. Το κάθε Λιμενικό Ταμείο θα συμμετέχει στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού και θα δεσμεύεται για την εφαρμογή του. Ο κεντρικός σχεδιασμός, θα μελετά τρόπους αξιοποίησης των υπαρχόντων υποδομών, θα εξετάζει ποιο από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα για υποδομές και εξοπλισμό είναι κατάλληλο για το κάθε λιμάνι, θα προτείνει εξειδίκευση υπηρεσιών των λιμένων έτσι ώστε να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματά τους σε συγκεκριμένους τομείς. Όλα τα παραπάνω θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ των γειτονικών λιμένων σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες, να υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, αφού κάθε πρόγραμμα θα αφορά συγκεκριμένο λιμάνι για συγκεκριμένο σκοπό, εξειδίκευση λιμένων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, αύξηση όγκου εργασιών κλπ.
Οι συναντήσεις θα συνεχισθούν και με την συμμετοχή άλλων λιμενικών Ταμείων (Μεσολογγίου, Ναυπάκτου κ.λ.π.), ώστε με ένα Μνημόνιο Συνεργασίας όλων των λιμένων της Δυτικής Ελλάδος να προκύψουν οφέλη για την περιφερειακή λιμενική βιομηχανία, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων 2013-2018, της υλοποίησης των οδηγιών της Ε.Ε. και της εκμετάλλευσης ευκαιριών του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014.