Βρώσιμο καλαμάκι; Σνακ ή προϊόν καθημερινής χρήσης; Εξίσου ικανό να …κάνει τη δουλειά με τους ανταγωνιστές του; Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά αλλά χάνουν την αξία τους, αν αναλογιστούμε ότι η φιλική προς το περιβάλλον ιδέα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του ποσού του πλαστικού στους ωκεανούς. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι ταυτισμένη με την απόλαυση ενός παγωμένου ροφήματος καφέ που πίνεται μόνο με το καλαμάκι, το Lolistraw θα μπορούσε να ήταν μια οικολογική εναλλακτική λύση. Με τις προβλέψεις να εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 ο όγκος του πλαστικού στους ωκεανούς θα υπερβαίνει την ποσότητα των ψαριών, θα έπρεπε όλοι να είχαμε ξεφορτωθεί εκτός από τις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ και τα πλαστικά καλαμάκια.
Καλαμάκια με γεύση βανίλιας και καραμέλας
Η εταιρεία Loliware,που βρίσκεται πίσω από τα βρώσιμα αυτά καλαμάκια, θέλει να φανταστούμε έναν κόσμο, στον οποίο θα μπορούσαμε να πιούμε ένα κρύο ρόφημα χρησιμοποιώντας ένα νόστιμο καλαμάκι με γεύση βανίλιας ή καραμέλας – με την ίδια δομή και αντοχή ενός αντίστοιχου πλαστικού. Η απόλαυση ενός λάτε δεν θα καταδικάσει καμία θαλάσσια ζωή σε πρόωρο θάνατο ούτε θα αφήσει απόβλητα. Στη χώρα που γεννήθηκε η ιδέα, οι Αμερικανοί πετάνε 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια την ημέρα. Ποσότητα που αρκεί για να γεμίσουν 125 σχολικά λεωφορεία… Αν υπολογίσουμε το ετήσιο σύνολο, θα έχουμε μία γραμμή που διασχίζει όλο τον κόσμο δυόμισι φορές! Από την ποσότητα αυτή, 250.000 τόνοι καταλήγουν στη θάλασσα.
Η Chelsea Briganti, συνιδρύτρια της Loliware, η οποία άρχισε να φτιάχνει φαγώσιμα φλιτζάνια καφέ το 2015, δήλωσε ότι για να καταπολεμήσουν τα απόβλητα, δεν μπορούσαν απλώς να λένε στους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν καλαμάκι πια αλλά σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να τους προσφέρουν μια πιο υγιεινή λύση. Και πολύ πιο διασκεδαστική ως εμπειρία, συμπλήρωσε, η δημιουργός αφού βασίστηκαν όχι στη θυσία μιας μικρής πολυτέλειας αλλά στη βιωσιμότητά της με ηθικό τρόπο.
Το καλαμάκι είναι κατασκευασμένο από οργανικό υλικό με βάση τα φύκια και φέρει τη σήμανση 100% χωρίς πλαστικό, βιοαποικοδομήσιμο και βιοδιασπώμενο σε θαλασσινό περιβάλλον, μη ΓΤΟ, δηλαδή παρασκευασμένο χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Το όφελος της χρήσης φυκιών, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι δεν απαιτεί εκτάσεις για καλλιέργεια και είναι σε θέση να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα. Εμφανισιακά οι κατασκευαστές θέλησαν να παίξουν στα ίσα με τον ανταγωνισμό: έντονα χρώματα, ίδια αντοχή, μεγαλύτερο φαν! Σε ηθικό επίπεδο όμως οι ιδιότητές του να χρησιμοποιηθεί είτε ως κομπόστ ή ως ελαφριά τροφή ή ακόμα ως μέσο παραγωγής βιοαερίου και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη διεργασία αναερόβιας χώνευσης μεγιστοποιούν το θετικό του αποτύπωμα.