Σοβαρό λάθος στρατηγικής σημασίας φέρεται να έκανε η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης και της επανεξέτασης της λειτουργίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, καθώς όπως προκύπτει, τρεις εταιρείες συμβούλων που ανέλαβαν να υπολογίσουν το ύψος των παραγγελιών των ΕΑΣ για τα επόμενα δύο χρόνια, έκαναν λάθος υπολογισμούς.
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες συμβούλων θεώρησαν πως θα χρειασθούν για τα επόμενα δύο χρόνια μόλις 2 από τα 5 εργοστάσια και ειδικότερα αυτά σε Λαύριο και Αίγιο, ενώ ο αριθμό0ς των εργαζομένων θα είχε μειωθεί έως το 2014 από 800 σε 341 άτομα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», αποδείχθηκε πως οι υπολογισμοί αυτοί ήταν λανθασμένοι, καθώς δεν είχαν ληφθεί υπόψη τα συμβόλαια που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο εξαγωγών της εταιρείας, με το δημοσίευμα της εφημερίδας να επισημαίνει πως τα ΕΑΣ έχουν ήδη συνάψει συμφωνία με χώρα της Βορείου Αφρικής έναντι 8 εκατ. ευρώ και με προοπτική επέκτασης, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις με εταιρεία των ΗΠΑ.
Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική πλευρά να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με διορθωμένες τις αρχικές προβλέψεις για τις εξαγωγές και να εκπονήσει ένα νέο πλάνο σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των εργαζομένων ανεβαίνει στους 500 και με 3 εργοστάσια ανοιχτά.
Τι στοχεύει τώρα η ελληνική κυβέρνηση
Στόχος της ελληνικής πλευράς τώρα είναι να διαχωρισθεί μέσω της απόσχισης κλάδου η μη πολεμική παραγωγή όπως εκρηκτικά και φυσίγγια και να πουληθεί και να συνεχισθεί η παραγωγή για είδη πολεμικής βιομηχανίας σε μικρότερη κλίμακα. Μάλιστα, δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας φέρονται να έχουν επιφορτισθεί με την εργασία της νομικής προετοιμασίας της απόσχισης κλάδου, μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο.
Ωστόσο όπως επισημαίνει η Καθημερινή, η ζημιά είχε ήδη γίνει για την ελληνική κυβέρνηση και την διαπραγματευτική της δυναμική, αφού η Τρόικα δεν ήξερε πότε η κυβέρνηση της παρουσίαζε το αληθινό πλάνο. «Είναι επόμενο οι δανειστές να κουνούν τα κεφάλια τους δύσπιστα, καθώς δεν γνώριζαν πότε τους λέγαμε αλήθεια» λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην «Κ».