Yoga στο σπίτι: 12 tips για να την κάνεις σωστά!

Η καθημερινή εξάσκηση με yoga στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει την υγεία σου, την παραγωγικότητά σου, την ηρεμία και την ευτυχία σου γενικότερα. Πέρα απ’ αυτό, όλα αυτά δεν θα τα αισθάνεσαι μόνο εσύ αλλά θα τα απολαμβάνει και η οικογένειά σου, μιας και το σπίτι θα γεμίσει θετική ενέργεια. Όντας σπίτι σου θ’ απολαμβάνεις την εξάσκηση όποτε εσύ το επιθυμείς.

Αφού έχεις μάθει τις κατάλληλες ασκήσεις yoga, είτε παρακολουθώντας κάποια μαθήματα, είτε διαβάζοντας βιβλία, ή συγκεντρώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, σου έχουμε μερικές συμβουλές για το πως μπορείς να την εξασκήσεις κι απολαύσεις στο σπίτι.

1. Διάλεξε την κατάλληλη ώρα

Το πρωί θεωρείται η καλύτερη ώρα για εξάσκηση στη yoga μιας και σε βοηθάει να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα ενέργειας μέσα στη μέρα. Αν δεν γίνεται, μην το αφήσεις να σου χαλάσει την εξάσκηση. Μπορείς να διαλέξεις μια καλύτερη χρονική στιγμή. Μπορεί να είναι μεσημέρι, πριν το φαγητό, ή το απόγευμα. Η yoga αυτές τις ώρες μπορεί να είναι καλή για να σου φρεσκάρει το μυαλό και να σ’ απαλλάξει απ’ το άγχος της ημέρας.

2. Διάλεξε ένα άνετο μέρος

Θα είναι καλύτερο να έχεις ένα μικρό ιδιωτικό χώρο για να κάνεις yoga στο σπίτι σου για την καθημερινή εξάσκησή σου στη yoga. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορείς να διαλέξεις ένα ήσυχο σημείο οπουδήποτε μέσα στο σπίτι, που απλά να είναι αρκετά μεγάλο για να μπορείς να ανοίξεις το χαλάκι σου για τη yoga και όπου ξέρεις ότι θα σ’ αφήσουν ήσυχο/η.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο χώρος αυτός να είναι καθαρός, με καλό εξαερισμό και μακριά από έπιπλα, ή άλλα αντικείμενα με εσοχές. Καλό θα ήταν να βάλεις το χαλάκι σου κοντά σε κάποιο τοίχο για να έχεις στήριγμα. Εάν θέλεις να δημιουργήσεις τη σωστή ατμόσφαιρα μπορείς ν’ ανάψεις κεριά, ή να κάψεις κάποιο αρωματικό στικ.

Βέβαια όλα αυτά είναι προαιρετικά κι όχι απολύτως απαραίτητα για να κάνεις yoga. Στην τελική, η ουσία είναι να κάνεις την εξάσκησή σου. Αν μπορείς να το κάνεις και με δύο παιδιά να χορεύουν δίπλα σου, χωρίς να χάσεις την ηρεμία σου, κάντο κι έτσι.

3. Εξασκήσου με σχετικά άδειο στομάχι

Οι στάσεις της yoga πάντοτε εκτελούνται καλύτερα μ’ ελαφρύ, ή άδειο στομάχι. Μπορείς να κάνεις yoga και μετά το φαγητό να διαλογιστείς περίπου 2-3 ώρες.

4. Φόρα απλά κι άνετα ρούχα

Προτίμησε χαλαρά, άνετα ρούχα – δεν θες στενά ρούχα που κολλάνε πάνω στο σώμα την ώρα που θες να τεντωθείς! Επίσης μη φοράς κοσμήματα κι αφαίρεσε το make-up.

5. Κάνε πάντα ζέσταμα πριν την yoga

Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μυϊκού τραυματισμού. Ξεκινά το ζέσταμα με μερικές διατάσεις για ν’ αποκτήσεις ελαστικότητα, ιδιαίτερα πριν προχωρήσεις σε πιο απαιτητικές στάσεις yoga.

6. Πρόσεξε το σώμα σου

Να σέβεσαι το σώμα σου και να κάνεις yoga με χαμόγελο και ηρεμία. Αν κάνεις γρήγορα, ή κάνεις πράγματα που ξεπερνούν τις δυνάμεις του σώματός σου δεν θα έχεις πιο γρήγορα αποτελέσματα. Απλά και θα κουραστείς και θα πονάς.

Η συμβουλή αυτή δεν επιδέχεται ερμηνειών. Να ξέρεις πάντα τα όρια σου και ειδικότερα ποιες είναι οι πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματός σου. Αυτές είναι τα γόνατα, η λεκάνη, η σπονδυλική στήλη και ο λαιμός.  Αν νιώσεις πόνο, προσαρμόσου, ηρέμησε, και αν χρειαστεί άφησε τη στάση. Μην πιέζεσαι χωρίς λόγο γιατί μπορεί να τραυματιστείς.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεις και στη μετάβαση από στάση σε στάση, γιατί ειδικά τις στιγμές αυτές, πολλές φορές, ξεχνιόμαστε και δεν δίνουμε την απαιτούμενη βάση στη διατήρηση της ισορροπίας μας με αποτέλεσμα να έχουμε ανεπιθύμητες πτώσεις.

7. Να είσαι συνεπής

Είναι πολύ σημαντικό να τηρείς το πρόγραμμά σου όταν κάνεις yoga, κάνοντάς τη μέρος της καθημερινότητάς σου. Όπως λέει ο γνωστός δάσκαλος της yoga Krishan Verma, «Είκοσι λεπτά yoga τη μέρα είναι πιο πιθανό να έχουν θετικά αποτελέσματα από δύο ώρες περιστασιακής εξάσκησης».

 

Από εκεί και πέρα προσάρμοσε τα πάντα στο πρόγραμμά σου. Και η μία φορά τη βδομάδα καλό θα σου κάνει, αν και οι τρεις φορές είναι εξαιρετική περίπτωση! Και πάλι καταλήγουμε ότι πρέπει να βρεις τι ταιριάζει σ’ εσένα και στο ωράριό σου. Αν θέλεις να πετύχεις κάποιο συγκεκριμένο σκοπό προσπάθησε να είναι ρεαλιστικός. Αν κάνεις τρεις φορές την εβδομάδα και τα καταφέρεις θα νοιώσεις περήφανος/η για τον εαυτό σου. Αν πεις πως θα κάνεις κάθε μέρα και καταφέρεις τελικά να πετύχεις τις τρεις φορές την εβδομάδα θα νιώσεις άσχημα χωρίς λόγο. Όλα αυτά πάντα στα πλαίσια του εφικτού. Διότι το αίσθημα αποτυχίας μπορεί να σε κάνει να τα παρατήσεις. Οπότε, ρεαλιστικοί στόχοι και είσαι έτοιμος/η να δρέψεις τους καρπούς που έχει να σου προσφέρει η yoga. Ακόμη και τα 10 λεπτά yoga, μια χαρά εξάσκηση είναι, ειδικά αν την απολαύσεις.

8. Κάντε yoga με παρέα

Όταν εξασκήσε μόνος/η μπορεί μετά από λίγο να γίνει βαρετό. Προσπάθησε να το κάνεις είτε με την οικογένειά σου, είτε μ’ άλλη παρέα.

9. Διάλεξε σωστά το πρόγραμμα και το στιλ των ασκήσεών σου

Κάνε αρκετές στάσεις yoga και τεχνικές αναπνοής, ενώ αν δεν έχεις πολύ χρόνο, μπορείς να ακολουθήσεις πιο απλά σετ ασκήσεων για τις καθημερινές, κι ένα πλήρες πρόγραμμα την Κυριακή.

Να θυμάσαι ότι η yoga δεν περιλαμβάνει μόνο τις στάσεις. Η εξάσκησή σου στο σπίτι θα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό.

Η εξάσκηση στη yoga βοηθά στην ανάπτυξη σώματος και μυαλού κι ευνοεί την υγεία, χωρίς να είναι, όμως, από μόνη της φάρμακο. Είναι σημαντικό να μάθεις yoga από κάποιον ειδικό ενώ αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλεύσου κάποιο γιατρό.

Γενικά, όταν ετοιμάζεσαι να κάτσεις στο χαλάκι της yoga σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφθείς, αν δεν ακολουθείς συγκεκριμένη ρουτίνα, είναι τι χρειάζεται εκείνη τη στιγμή το μυαλό και το σώμα σου.

Αν δεν ξέρεις τι σου ταιριάζει κάθε φορά, κάνε την έρευνά σου, ή συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Όσο πιο πολύ εξασκήσε, τόσο θα μαθαίνεις τι αποτέλεσμα έχει η κάθε κίνηση και θα μπορείς να καταλαβαίνεις τι χρειάζεται κάθε φορά το μυαλό και το σώμα σου.

Προσοχή όμως! Αν διαλέξεις μια σειρά online μαθημάτων, μην κολλήσεις στο διάβασμα εκτεταμένων περιγραφών. Μπορεί να χρειάζεται απλώς να βρεις το τέλειο σύνολο από ασκήσεις, που θα σου λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά αυτό δεν θα υπάρξει ποτέ, αν δεν το δημιουργήσεις μόνος σου.

Γενικά, διάλεξε ένα στιλ κι ένα δάσκαλο που να σου ταιριάζει, ψάξε για έναν τίτλο που σ’ ενδιαφέρει και θες εκείνη τη στιγμή και ξεκίνα. Ο μόνος τρόπος να φτιάξεις το τέλειο σετ είναι να βρεις, μέσω της εξάσκησής σου, ποια είναι τα συστατικά της στοιχεία και να τα συνθέσεις. Αυτό που κάνεις πρέπει να σ’ ευχαριστεί και να μην υπάρχει άσκηση, ή στάση που να σου προκαλεί πόνο, ή δυσφορία. Αν δεν σου αρέσει κάποιο σημείο του προγράμματος, πάρε βαθιές ανάσες στη διάρκειά του, παρατήρησε και χρησιμοποίησε την αντίδραση σου αυτή για να ηρεμήσεις και εφάρμοσέ την και στην καθημερινότητά σου. Διότι κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν κι επιλέγουμε είτε να μην τ’ αλλάξουμε, είτε απλά δεν μπορούμε να τ’ αλλάξουμε. Στη yoga ισχύει το ρητό «Εξασκήσου κι όλα θα έρθουν στην ώρα τους».

10. Πάρε τα κατάλληλα, χωρίς υπερβολές, αξεσουάρ

Αυτό που χρειάζεσαι σίγουρα είναι ένα χαλάκι για yoga -κατά προτίμηση- από κάποια αντιολισθητική ουσία. Υπάρχει τεράστια ποικιλία και η τιμή τους συνήθως εξαρτάται απ’ την ποιότητα του αντιολισθητικού υλικού. Μπορείς, επίσης, ν’ αγοράσεις οργανικό χαλάκι αν θες να είσαι φιλικός με το περιβάλλον. Τα μπλοκ είναι ότι πρέπει, ειδικά αν έχεις σφιχτό σώμα. Το ειδικό μαξιλαράκι είναι, επίσης, πολύ πρακτικό.

11. Απόλαυσε αυτό που κάνεις

Μην το παρακάνεις χωρίς λόγο. Στην εξάσκηση yoga για να ‘χει οποιοδήποτε πνευματικό, ή σωματικό αποτέλεσμα πρέπει να την απολαμβάνεις. Αλλιώς δεν έχει νόημα να τη συνεχίσεις. Είναι κάτι που σε τελική ανάλυση επιλέγεις να κάνεις, δεν είναι ένα φάρμακο που σου επέβαλλε με το ζόρι κάποιος γιατρός.

12. Χαλάρωσε το σώμα σου και ηρέμησε μετά από κάθε εξάσκηση

Καλό είναι να τελειώνεις πάντα την εξάσκησή σου στη στάση Yoga Nidra, ή Savasana. Είναι πολύ σημαντικό να ηρεμείς μιας και το νευρικό σου σύστημα χρειάζεται κάποιο χρόνο για ν’ αφομοιώσει την ευεργετική δράση που έχει πάνω του η yoga. Αν δεν κάνεις το απαραίτητο χαλάρωμα μπορεί να βρεθείς ανεξήγητα τσιτωμένος μετά την εξάσκησή σου, ιδιαίτερα αν αυτό που προηγήθηκε ήταν εξαιρετικά έντονο.