Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και ιδιωτών για την εξεύρεση χρηματοοικονομικών εργαλείων και λύσεων που θα υποστηρίξουν τα σχέδια για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια και επιχειρήσεις .
Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων μιλώντας στο τρίτο μέρος του Συνεδρίου του ΙΕΝΕ για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα εκπρόσωποι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ακαδημαϊκοί και τεχνοκράτες .
Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας παρουσίασε, μιλώντας στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ, το πλαίσιο χρηματοδότησης των έργων ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ελλάδα, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ εξήγησε το ρόλο των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και τις λύσεις και τα εργαλεία που υφίστανται στο ζήτημα της μόχλευσης κεφαλαίων για τον τομέα.
Ο κ. Χατζόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν «ποιοτικά» έργα για την ενεργειακή αποδοτικότητα , ενώ προέβη στον απολογισμό του πρώτου προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», που έχει ήδη ολοκληρωθεί . Περισσότερες από 60 χιλιάδες κατοικίες αναβαθμίστηκαν ενεργειακά, με την Εθνική Τράπεζα να έχει συνάψει 24 χιλιάδες δάνεια, έχοντας συμμετάσχει στο 40% του συνολικού προγράμματος, αποκάλυψε ο ίδιος.
Τόσο το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, όσο και η κα. Μαβίκα Ηλιού, διευθύντρια του Green Banking & Αναπτυξιακών προγραμμάτων του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς που τον διαδέχτηκε στο βήμα των ομιλητών, αναφέρθηκαν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον 2» , για το οποίο τόνισαν πως προβλέπει πιο ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες για την υπαγωγή των ενδιαφερόμενων ιδιωτών σε αυτό.
«Προβλέπουμε πως θα υπάρξει εξοικονόμηση της τάξης του 40% από την εφαρμογή του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον 2», τόνισε ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος.
Η κα. Ηλιού της Τράπεζας Πειραιώς εξέθεσε, από την πλευρά της, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που προκύπτουν από τις δράσεις του τμήματος Πράσινης Τραπεζικής, τόσο για την τράπεζα καθαυτή, όσο και για τους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα των Πράσινων Αμοιβαίων (Green Bonds), της Τράπεζας.
«Τα έργα ενεργειακής αποδοτικότητας συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στην ενεργειακή ασφάλεια», τόνισε η ίδια.
Η Διευθύντρια Green Banking και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς πρόσθεσε, τέλος, πως το χρηματοοικονομικό ίδρυμα συμμετέχει στο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα Private Finance For Energy Efficiency (PF4EF) που θα λειτουργεί ως μοχλός άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων για ιδιώτες, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).
Ο επόμενος ομιλητής της τρίτης συνεδρίας, που είχε τίτλο «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κτήρια και Επιχειρήσεις–Πράσινες Προμήθειες – Ο ρόλος των EEY (ESCO)», δρ. Χάρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρέθεσε, μιλώντας εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, τις ελλείψεις και τα κενά της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και τα παράπονα της αγοράς για την απροθυμία των τραπεζών να παρέχουν μόχλευση για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας.
«Ελάχιστα έργα ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων διαθέτουν πιστοποίηση», είπε χαρακτηριστικά ο δρ. Δούκας. Ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ τόνισε πως, για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί το Investor Ready Energy Efficiency (IREE), που θα πιστοποιεί τις ανακατασκευές έργων ενεργειακής αποδοτικότητας (θα εκδίδει πιστοποιήσεις κατά IREE).
«H Ενεργειακή Αποδοτικότητα αποτελεί το βασικό καύσιμο για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη», κατέληξε ο δρ. Δούκας.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Πολυμενόπουλος, Υπεύθυνος Σχεδιασμού Έργων της Helesco, ο οποίος εξειδικεύεται στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών κατά ΣΕΑ (Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας) κατέδειξε τις ασάφειες και τις ελλείψεις που διέπουν το νομοθετικό πλαίσιο για τις συμβάσεις ενεργειακής αποδοτικότητας για τους ιδιώτες.
Ο κ. Πολυμενόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα για τις Πράσινες Προμήθειες εξοπλισμού και υπηρεσιών που, όπως είπε, εμπεριέχονται σε όλες τις δράσεις της Helesco και προϋποθέτουν ορισμένους όρους για την υπαγωγή των ενδιαφερόμενων σε αυτό.
Παράλληλα, στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο κ. Πολυμενόπουλος δήλωσε στο energia.gr: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για την εν λόγω αγορά. Επομένως, θα πρέπει να αναμένουμε την εισαγωγή κανόνων από το ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσεων», και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν σοβαρά έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στη χώρα μας επειδή δεν υπάρχει σχέδιο και απουσιάζουν οι χρηματοδοτήσεις»