Τρεις άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη
Στόχος μασκοφόρων διαρρηκτών έγινε η κατοικία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, γεννώντας εύλογα ερωτήματα για τα κίνητρα των δραστών, αλλά και των εντολοδόχων τους. Η κατοικία βρίσκεται σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες γειτονιές της Πόλης, ενώ φρουρείται τόσο από τις τουρκικές Αρχές όσο και από ιδιωτική εταιρία ασφαλείας. Πυκνό μυστήριο καλύπτει τα κίνητρα και τις βασικές επιδιώξεις των εισβολέων. Ηθελαν να εκφοβίσουν τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ή είχαν άλλα «σκοτεινά» ελατήρια;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης «Ανατολή», τρεις μασκοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι του το περασμένο Σάββατο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απουσίαζε, καθώς βρισκόταν σε εκδήλωση στο κέντρο της Πόλης. Την ώρα της εισβολής στο εσωτερικό της κατοικίας βρισκόταν η οικονόμος του κ. Βαρθολομαίου, η οποία αντιλήφθηκε την παρουσία των διαρρηκτών και ειδοποίησε την Αστυνομία. Περιπολικά έφτασαν στο σπίτι, αλλά ήταν πολύ αργά, καθώς οι δράστες είχαν καταφέρει να απομακρυνθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν αφαίρεσαν αντικείμενα από το εσωτερικό της πατριαρχικής κατοικίας.
Πάντως, τα πολύτιμα αντικείμενα, τα άμφια, τα εγκόλπια του Πατριάρχη βρίσκονται στο σκευοφυλάκιο του Φαναρίου, ενώ τα υπηρεσιακά έγγραφα στο επίσημο γραφείο του κ. Βαρθολομαίου μέσα στο Πατριαρχείο.
Ησυχαστήριο
Το σπίτι δεν είναι η επίσημη πατριαρχική κατοικία, καθώς ο κ. Βαρθολομαίος διαμένει στο Φανάρι. Βρίσκεται στα Θεραπειά και αποτελεί προσωπικό ησυχαστήριο του Πατριάρχη, σε μία από τις πιο ασφαλείς γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Το γεγονός ότι τρεις κακοποιοί κατάφεραν ανενόχλητοι να εισέλθουν στο εσωτερικό της πατριαρχικής κατοικίας γεννά πολλά ερωτήματα.
Ο κ. Βαρθολομαίος είναι θρησκευτικός ηγέτης παγκόσμιου βεληνεκούς. Συνεπώς, ακόμα και στο προσωπικό του ησυχαστήριο θα έπρεπε να εφαρμόζονται δρακόντεια μέτρα προστασίας από τις τουρκικές αστυνομικές Αρχές.
Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν στο στόχαστρο τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ αποτελεί διαχρονικά «κόκκινο πανί» για τους εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία αλλά και τους φανατικούς ισλαμιστές. Το τελευταίο διάστημα το Πατριαρχείο έχει ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις και με τη Μόσχα, καθώς στο μόνιμο πρόβλημα της πρωτοκαθεδρίας προστέθηκε η αναγνώριση της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.
Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά προς το παρόν και γι’ αυτό τον λόγο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη των ερευνών και η αποκάλυψη των κινήτρων των διαρρηκτών. Το αστυνομοκρατούμενο τουρκικό κράτος πρέπει έμπρακτα να αποδείξει εάν μπορεί να παρέχει επαρκή ασφάλεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη.