Ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης ειδικού Ταμείου Εθνικής Άμυνας
Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής συζητήθηκε χθες Δευτέρα, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με την ανάγκη θέσπισης μόνιμων πόρων χρηματοδότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για την σύνδεση των αμυντικών επενδύσεων με την Έρευνα και Ανάπτυξη.
Η Βουλευτής, κατά την πρωτολογία της, έκανε λόγο για τις προκλήσεις του άμεσου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και την διαχρονική ανάγκη της Ελλάδας να επενδύει σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος ως μόνη ρεαλιστική φιλειρηνική πολιτική, ενώ ανέπτυξε τις προτάσεις της για την θέσπιση μόνιμων πόρων χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του τεράστιου έργου που υλοποιεί η Κυβέρνηση από το 2019 στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και των σχετικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πιο συγκεκριμένα η κυρία Αλεξοπούλου, αναδεικνύοντας ένα αίτημα πολλών πολιτών αλλά και ειδικών του χώρου της άμυνας, πρότεινε την άμεση θεσμοθέτηση «Ταμείου Εθνικής Άμυνας», το οποίο θα συντονίσει και θα αναδείξει τις δυνατότητες που προβλέπει το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Πρότεινε, επίσης, τρόπους για την σταθερή ενίσχυση ενός τέτοιου Ταμείου, μέσω διαρκούς οικονομικής εκστρατείας και προσέλκυση δωρεών από τους απανταχού Έλληνες και Φιλέλληνες, από τμήμα της υπάρχουσας φορολογίας που θα μπορούσε να κατευθυνθεί αποκλειστικά για αμυντικές δαπάνες, αλλά και άλλους πόρους όπως η ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς. Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη κινητοποίησης του απανταχού Ελληνισμού προς τον σκοπό αυτό, εν είδει παλλαϊκής άμυνας, ώστε εκτός από μεγάλους δωρητές, όπως ο Αχαιός εθνικός ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης, να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν όλοι οι πολίτες.
Ο Υπουργός στην απάντησή του, αναφέρθηκε διεξοδικά στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης της Εθνικής Άμυνας και διαβεβαίωσε πως είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η δημιουργία ενός Ταμείου Εθνικής Άμυνας ως ειδικού λογαριασμού.
Κατά την δευτερολογία της η κυρία Αλεξοπούλου στάθηκε στο αναπτυξιακό σκέλος των αμυντικών επενδύσεων οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν πολύ περισσότερο στην εθνική οικονομία, κάτι που, όπως υποστήριξε, μπορεί να επιτευχθεί και σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, κατά τα πρότυπα άλλων προηγμένων κρατών, όπως το Ισραήλ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, στις προοπτικές που ανοίγονται για την Αχαΐα μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Τυφεκίου, το οποίο όπως ανέφερε ο Υπουργός, θα μπορούσε να σημάνει μια νέα μέρα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και βέβαια για το εργοστάσιο του Αιγίου. Ο κ Παναγιωτόπουλος τοποθέτησε ως χρονικό ορίζοντα για την ανάπτυξη και παραγωγή του Εθνικού Τυφεκίου το επόμενο έτος.
«Η έμπρακτη ενθάρρυνση της ανάπτυξης προϊόντων και εφαρμογών τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς, όσο και για πολιτικούς σκοπούς, θα δημιουργήσει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας τις ήδη υλοποιούμενες πολιτικές της Κυβέρνησης για στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και αναστροφή του brain drain», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κυρία Αλεξοπούλου.