Αλλάζουν όλα σε μισθούς και επιδόματα! Οι δεσμεύσεις και οι απαιτήσεις

Σαρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα προβλέπει το κείμενο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την εφαρμογή προγράμματος υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει μία πρώτη πρόταση στους θεσμούς μέχρι την 20ή Ιουλίου. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού το οποίο αποτελεί δείγμα γραφής της κυβέρνησης για την αξιοκρατική ανάδειξη των ικανότερων υπαλλήλων.

Δεσμεύσεις
Παράλληλα το κείμενο προβλέπει:

• Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τα θεσμικά όργανα. Η μείωση του κόστους της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, την περικοπή των μη μισθολογικών επιδομάτων αλλά και τη θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου από μηδενική βάση από τις αρχές του 2016.

Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στις αποδοχές των υπαλλήλων, με σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς, τη μείωση των βασικών μισθών και την αύξηση των επιδομάτων θέσεων ευθύνης για τους διευθυντές στο Δημόσιο προκειμένου να αυξηθεί η ψαλίδα μεταξύ των μισθών υπαλλήλων με χαμηλότερα προσόντα και των προϊσταμένων.

• Τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα για την κατάθεση νομοσχεδίων και την έμφαση στην εφαρμογή του προγράμματος. Σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνεται η επανεξέταση με σκοπό την αναθεώρηση νόμων που ψηφίστηκαν μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου -εκτός του νόμου για την ανθρωπιστική βοήθεια- μέχρι πρόσφατα που δεν είχαν τεθεί υπόψη των θεσμών.

Απαιτήσεις
Στο κείμενο μάλιστα αναφέρονται ως «ελάχιστες απαιτήσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» και αφορούν τους νόμους για την επαναπρόσληψη 3.920 διαθέσιμων και απολυμένων υπαλλήλων στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων οι καθαρίστριες των υπουργείων, οι σχολικοί φύλακες, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ κ.ά.

Παράλληλα, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθησυχάζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκληση προσλήψεων καθώς η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τον συνυπολογισμό των διορισμών στις προσλήψεις του 2015 και σε αντιστάθμισμα θα παγώσουν ή θα μειωθούν οι προσλήψεις μέχρι το 2019.

Παράλληλα αναμένεται να παγώσουν οι τοποθετήσεις 3.000 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί με τους θεσμούς το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

• Σε απεργία 24 ωρών προχωρά η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, διοργανώνοντας απεργιακά συλλαλητήρια σε Αθήνα και επαρχία, ενώ σε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στα μέτρα λιτότητας κάλεσε για το απόγευμα της Δευτέρας.

Πηγή: Έθνος