-“Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται εξάρσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις. Το κύριο αποτέλεσμα των φαινομένων αυτών, προβλέπεται να είναι η όλο και πιο συχνή εμφάνιση καταστροφικών πλημμυρών στις πόλεις και την ύπαιθρο, με συνέπεια να καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι, περιουσίες και υποδομές.
Μία έκφανση των παραπάνω αποτελεί η τραγική χθεσινή μέρα για τη Δυτική Αττική και ολόκληρη τη χώρα. Η πολύνεκρη καταστροφή, η διάλυση των υποδομών και η καταστροφή των περιουσιών των πολιτών αναδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων, απέναντι στις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων και ιδιαίτερα των πλημμυρών, σε περιοχές αντίστοιχα υψηλής επικινδυνότητας, όπως η ΠΕ Αχαΐας, η οποία έχει πολλάκις πληγεί από αντίστοιχα φαινόμενα και η οποία πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης μέριμνας.
Την ίδια ώρα που ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει ανάγκη βελτιώσεων και θεσμικής ενδυνάμωσης, φημολογείται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση και υποβάθμιση των κρατικών δομών τόσο της Πολιτικής Προστασίας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στην αρμοδιότητα των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή της έγκαιρης ενημέρωσης των ΟΤΑ Α Βαθμού, όσο και των Διευθύνσεων Συντονισμού Δασών, με ιδιαίτερο ρόλο στην διευθέτηση των ορεινών υδάτων και αναδασώσεων.
Η φημολογούμενη αυτή ενέργεια θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα των Δήμων, οι οποίοι με τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν λάβει από την κεντρική διοίκηση, χρειάζονται δίπλα τους την στήριξη και την βοήθεια μιας αποκεντρωμένης κρατικής δομής πολιτικής προστασίας, που θεσμικά συμμετέχει στον συντονισμό αντιμετώπισης των επικινδύνων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Μετά τις πρόσφατα αναδειχθείσες επιτακτικές ανάγκες διαχείρισης πλημμυρικών καταστροφών, σκοπεύετε να επανεξετάσετε την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ρόλου των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας και Συντονισμού Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων;
- Έχετε αναπτύξει και εγκαταστήσει τεχνολογικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ενημέρωσης και άμεσης επέμβασης φορέων και Υπηρεσιών σε θέματα πλημμυρών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και των υποδομών; Εάν ναι ποια και πού;
- Αναπτύξατε διαδικασίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προφύλαξης των πολιτών σε θέματα πρόληψης πλημμυρών και διαχείρισης των επιπτώσεων τους;”
Ο ερωτών βουλευτής
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ