Η προκήρυξη του Μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020 για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, μέσω του ΕΛΓΑ, θα γίνει μέχρι το τέλος του 2017, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα.
Η συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των κ.κ. Μπαλαούρα και Αποστόλου περιστράφηκε γύρω από τρία θέματα:
α) Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση ζημιών σε πληγείσες από ακραία καιρικά φαινόμενα θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις,
β) την αντιμετώπιση των φυτονόσων και της ξήρανσης της σταφίδας και
γ) την επαναλειτουργία του ερευνητικού σταθμού του Κόροιβου.
Ειδικότερα, ο ερωτών βουλευτής, αφού ανέφερε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο η αγροτική οικονομία της Ηλείας υπέστη μεγάλα πλήγματα από κάθε λογής ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και από φυτονόσους, απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε: «Το Σεπτέμβριο του 2016, μετά από περιοδεία που κάναμε μαζί στις πληγείσες από ανεμοστρόβιλο περιοχές του Ηλειακού κάμπου, είχατε μιλήσει για τη δυνατότητα χρήσης του Μέτρου 5.2 του ΠΑΑ.
Στις 18/1/17, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, είπατε, απευθυνόμενος μάλιστα σε μένα, ότι θα προχωρήσετε στην υλοποίηση του Μέτρου 5.2 για να αποκατασταθούν οι ζημιές, φθάνοντας μάλιστα μέχρι και το 100% στην κάλυψη αυτών.
Σας ρωτώ, λοιπόν, για το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης του Μέτρου 5.2, και ποια μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για τη λειτουργία των Ερευνητικών Ινστιτούτων, όπως του Κόροιβου Ηλείας, για την αντιμετώπιση των φυτονόσων, της ξήρανσης της σταφίδας, καθώς και την προστασία και αξιοποίηση γενετικού υλικού».
Ο κ. Αποστόλου στην απάντησή του τόνισε ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης του συγκεκριμένου μέτρου έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΑ και πρόσθεσε: «Ειδικά για την Ηλεία, επειδή είδαμε μαζί τις μεγάλες ζημιές που έχουν σχέση με εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς, αλλά και επειδή υπάρχει αναγκαιότητα αποκατάστασης, δεδομένου ότι τα παραγόμενα προϊόντα απευθύνονται σε αγορές με υψηλή ζήτηση, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Δεσμευόμαστε λοιπόν, ότι εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη που αφορά το κόστος αποκατάστασης, άμεσα, πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα προκηρύξουμε το συγκεκριμένο μέτρο. Από τις ζημιές που προξενήθηκαν στην Ηλεία έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπερνούν τα 6.300.000 ευρώ και ο σχεδιασμός μας είναι μέχρι τέλος Ιουνίου, πραγματικά, όλες οι ζημιές που έχουν καταγραφεί και καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ να καλυφθούν».
Για τις φυτονόσους, ο Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε κατάσταση ελέγχου και αντιμετωπίζονται με επιτυχία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «όσον αφορά την ξυλλέλα, η πρόληψη και από πλευράς της Ελλάδας και από πλευράς της Ιταλίας είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένη, για αυτό και δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα στη χώρα μας».
Επίσης, ενημέρωσε τον βουλευτή ότι έχει γίνει επεξεργασία πρότασης νόμου που προβλέπει τη δημιουργία Ινστιτούτου Φυτικής Παραγωγής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα, με γνωστικό αντικείμενο τη γενετική βελτίωση, και στο Ινστιτούτο αυτό θα λειτουργήσουν δύο ερευνητικά τμήματα: το Τμήμα Ελαίας στην Καλαμάτα και το άλλο, που θα αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, με έδρα τον Κόροιβο της Ηλείας.