Δακοκτονία, ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα και θέματα ασφάλισης εργατών γης, απασχόλησαν την συνάντηση, που έγινε την Τρίτη (13/11), μεταξύ του υπουργού, Σταύρου Αραχωβίτη, με τους ελαιοπαραγωγούς από την Μεσσηνία, παρουσία της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη. Οι ελαιοπαραγωγοί έθεσαν στον υπουργό το θέμα της φετινής μειωμένης και υποβαθμισμένης ποιότητας, λόγω προσβολών δάκου, παραγωγής ελαιολάδου. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», Γιώργος Κόκκινος, μιλώντας μετά την σύσκεψη στον ΑγροΤύπο ανέφερε για τη δακοκτονία τα εξής: «ο υπουργός κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί από το ΥπΑΑΤ τα προβλήματα με τη διαδικασία και υποσχέθηκε ότι από φέτος θα γίνουν βελτιώσεις στο σύστημα». Πάντως ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε ότι τα προβλήματα φέτος στην ποιότητα ελαιολάδου οφείλονται στις καιρικές συνθήκες και η δακοκτονία – όπως και να γινόταν – δεν θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα, κάτι με το οποίο διαφώνησαν οι παραγωγοί. Ανοίγει όμως ξανά το ΥπΑΑΤ το θέμα με το φάκελο ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας (την απόφαση Αποστόλου).
Υπάρχουν δύο προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των παραγωγών της Μεσσηνίας, για την τροποποίηση του πλαισίου για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, τις οποίες επεξεργάζεται το ΥπΑΑΤ. «Αν ενταχθούν όμορες περιοχές θα υπάρξει μια παραγωγή της τάξης των 30.000 τόνων επιτραπέζιας ελιάς», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κόκκινος. «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς προκειμένου να μπει σε μια τροχιά η καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας. Πρόθεσή μας είναι λειτουργήσει σωστά το ΠΟΠ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τους εργάτες γης οι ελαιοπαραγωγοί ζήτησαν από τον υπουργό να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης με εργόσημο για όλες τις περιπτώσεις. «Σήμερα έχουμε τους μετακλητούς εργάτες γης που ασφαλίζονται όπως οι εργαζόμενοι (με πρώην ΙΚΑ) και τους υπόλοιπους που έχουν εργόσημο. Ζητάμε ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης για όλους τους εργάτες γης», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας».