Παρά το μικρό του μέγεθος, το αυγό συγκεντρώνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και μπορούμε να το εντάξουμε σε κάθε γεύμα της ημέρας, από το πρωινό μας τοστ έως τη βραδινή μας σαλάτα.
Αρκετοί αποφεύγουν τον κρόκο του αυγού και προτιμούν να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι, καθώς στον κρόκο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και έχει περισσότερες θερμίδες.
Μπορεί στον κρόκο να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λιπαρών, όμως παρέχει επίσης τις περισσότερες βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά του αυγού.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά πόση ενέργεια (θερμίδες) και τι ποσότητα θρεπτικών συστατικών παρέχει ο κρόκος και το ασπράδι του αυγού.
Ασπράδι | Κρόκος | Ολόκληρο αυγό | |
Θερμίδες | 16 | 54 | 71 |
Λιπαρά (γρ.) | 0 | 5 | 5 |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ.) | 0 | 2 | 2 |
Χοληστερόλη (mg) | 0 | 211 | 211 |
Νάτριο (mg) | 55 | 8 | 70 |
Υδατάνθρακες (γρ.) | 0 | 1 | 0 |
Φυτικές ίνες (γρ.) | 0 | 0 | 0 |
Σάκχαρα (γρ.) | 0 | 0 | 0 |
Πρωτεΐνες (γρ.) | 4 | 3 | 6 |
Βιταμίνη A (IU) | 0 | 244 | 244 |
Βιταμίνη B12 (mcg) | 0 | 0,3 | 0,6 |
Βιταμίνη D (IU) | 0 | 18,2 | 17,5 |
Ασβέστιο (mg) | 2,3 | 21,9 | 26,5 |
Φυλλικό οξύ (mcg) | 1,3 | 24,8 | 23,5 |
Κάλιο (γρ.) | 53,8 | 18,5 | 67 |
Σελήνιο (mcg) | 6,6 | 9,5 | 15,8 |
Ω-3 λιπαρά οξέα (mg) | 0 | 38,8 | 37 |
Όπως βλέπετε στον πίνακα, ο κρόκος παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D, καθώς και το ασβέστιο, το φυλλικό οξύκαι τα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα.