ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ∆ΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΦΘΟΝΟ, ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΕΡΟ
Ντόρο προκάλεσαν αθηναϊκά δημοσιεύματα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, σχετικά με 27 περιοχές της χώρας που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα νιτρικών στο νερό, ανάμεσά τους και το Αίγιο. Στο Αίγιο και στην Πάτρα τα επίπεδα περνούν το όριο των 10 mg ανά λίτρο που είναι νομοθεσία συνολικά 7 χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά όχι το το επίσημο όριο των 50 mg της ΕΕ.
Η δημοσιογράφος του “ΤΥΠΟΥ της Αιγιάλειας” Φρόσω Στιβαχτοπούλου, επικοινώνησε με την Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Διαμάντω Βασιλακοπούλου, προκειμένου να σχολιάσει τα όσα αναφέρθηκαν στα δημοσιεύματα, αλλά και να μας ενημερώσει για τα επίπεδα νιτρικών στο νερό που πίνουμε. Η κ. Βασιλακοπούλου ανέφερε:
– “Επίπεδα νιτρικών υπάρχουνε στο νερό, όμως δεν έχουν υπερβεί το όριο των 50mg/l που ορίζει η Ε.Ε. Το επίπεδο των νιτρικών δεν είναι ίδιο σε όλες τις περιοχές. π.χ. η γεώτρηση στην περιοχή που βρίσκεται το Κολυμβητήριο έχει 10mg/l, άλλη γεώτρηση κοντά στην Καλλιθέα έχει 50mg/l. Aυτό είναι αναπόφευκτο, γιατί όσο πιο πολλά λιπάσματα χρησιμοποιούνται στο έδαφος, τόσο θα αυξάνονται τα νιτρικά στο νερό. Γι’ αυτό, η ΔΕΥΑ έχει προβλέψει και προχωρά στη δημιουργία διυλιστηρίου νερού στο Σελινούντα, το οποίο θα διαθέτει άφθονο και καθαρό νερό με λιγότερα νιτρικά. Το διυλιστήριο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Τρίτσης” και όταν δημιουργηθεί θα μειωθεί και η άντληση των γεωτρήσεων. Το νερό θα φιλτράρεται και θα είναι άφθονο και ασφαλές”.
Στην ερώτηση του “Τ.” εάν τελικά το νερό που πίνουμε είναι ασφαλές η κ. Βασιλακοπούλου ανέφερε:
-“Το νερό που πίνουμε είναι ασφαλές, αλλά δεν είναι χωρίς νιτρικά, αφού γίνεται εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων. Η ΔΕΥΑ κοιτάει να εξασφαλίσει πιο άφθονο νερό με λιγότερα νιτρικά μέσω του διυλιστηρίου. Όσο πιο πολλά λιπάσματα χρησιμοποιούνται, τόσο θα ανεβαίνουν τα νιτρικά στο νερό”.
Διαμαρτυρίες υπάρχουν από τους πολίτες σχετικά με τους αμιαντοσωλήνες. Ο “Τ.” ρώτησε την κ. Βασικαλοπούλου τι προβλέπει η ΔΕΥΑ.
– “Έχουμε κάνει κάποια πρόβλεψη στις περιοχές που υπάρχουν σωλήνες με αμίαντο ή παλιοί σωλήνες να τους αλλάξουμε. Θα γίνει μια γενική μελέτη για περιοχές που υπάρχουν σωλήνες με αντίαντο. Αυτό βρίσκεται στα αμεσότατα σχέδια της ΔΕΥΑ”.
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 25/3/2021