Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που κάθε σπιθαμή του εδάφους της μαρτυρεί Πολιτισμό και Ιστορία. Η Αιγιάλεια διαθέτει ιστορικούς τόπους με τεράστια ακτινοβολία φωτός που είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά και να αναδείξουμε. Πρωτίστως για να αποτελέσουν «φάρο» για τους νέους ανθρώπους και την κοινωνία μας και δευτερευόντως για να γίνουν η αφορμή, περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον τόπο μας.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομίας, τιμούμε τα ιστορικά μνημεία, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου, το πολιτιστικό φορτίο που κληρονομείται από γενιά σε γενιά εδώ και χιλιάδες χρόνια στην χώρα μας. Το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, τα Μουσεία του Δήμου μας, οι ιστορικές μονές, τα γραφικά ξωκλήσια, τα ιστορικά κτίριά μας, αρχαιολογικά ευρήματα χιλιάδων χρόνων, η Αρχαία Ελίκη, ο Οδοντωτός, έργα τέχνης, όλα σε μεγάλο πλήθος και εύρος, αποτελούν την «ζωντανή» ιστορία της Αιγιάλειας. Είναι ένα προνόμιο μοναδικό, το οποίο, όμως δημιουργεί και τη σοβαρή υποχρέωση της προστασίας αυτής της κληρονομιάς.
Πώς διαχειριζόμαστε πραγματικά αυτήν την κληρονομιά; Και κατά πόσο ως Δήμος μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την στρατηγική μας; Η υποψήφια Δήμαρχος Αιγιαλείας Βασιλική Ψυχράμη και η δημοτική παράταξη «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία των έργων Πολιτισμού, όχι μόνο ως ηθικό χρέος, αλλά γιατί, ως τώρα, παραμένουν ένας πλούτος, ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος. Αν δεν αλλάξουμε στρατηγική, αν δεν δώσουμε την απαιτούμενη βαρύτητα, αν δεν φτιάξουμε συγκεκριμένο πλάνο, δεν θα μπορέσουμε ούτε να προστατεύσουμε επαρκώς ούτε να αναδείξουμε προς όφελός μας το σύνολο του πολιτιστικού πλεονάσματος που διαθέτουμε.
Τα μνημεία μας, ως τεκμήρια της ακτινοβολίας του Πολιτισμού μας, είναι πηγή κύρους για την περιοχή μας και αυτό, ως νέα δημοτική αρχή και θα διαφυλάξουμε και θα αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο.