Από πού παίρνει αλήθεια το έντονο πορτοκαλί του χρώμα το καρότο; Η ουσία που «χρωματίζει» το καρότο ονομάζεται β- καροτένιο και αποτελεί την πρώτη ύλη που χρειάζεται το σώμα για να φτιάξει τη βιταμίνη Α.
Η βιταμίνη Α είναι πολύτιμη γιατί:
- Ενισχύει τη νυχτερινή όραση.
- Προστατεύει από τo οξειδωτικό στρες.
- Υποστηρίζει την καλή υγεία των βλεννογόνων, δηλαδή των μεμβρανών που καλύπτουν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
- Διατηρεί την καλή υγεία του δέρματος.
- Εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Οι πηγές της
Η βιταμίνη Α βρίσκεται κυρίως σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά με τη μορφή β- καροτενίου. Σε αυτά ανήκουν: τα καρότα, το σπανάκι, τα βερύκοκα, το μπρόκολο, η κολοκύθα, τα ροδάκινα, οι κόκκινες πιπεριές και ο χυμός ντομάτας.
Όμως βιταμίνη Α περιέχουν και ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με τη μορφή ρετινόλης αυτή τη φορά. Η πλουσιότερη ζωική φυσική πηγή της βιταμίνης είναι το μουρουνέλαιο, για να ακολουθήσουν το συκώτι, ο κρόκος των αυγών, ο σολομός και το γιαούρτι.
Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση
Με τη βιταμίνη Α συμβαίνει το εξής παράδοξο. Απορροφάται καλύτερα όταν κόψετε τα τρόφιμα που την περιέχουν σε μικρά κομμάτια. Μάλιστα, η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν οι καλές πηγές της συνδυαστούν με κάτι λιπαρό, όπως τα γαλακτοκομικά, το λάδι ή το βούτυρο. Ποιοι είναι λοιπόν ορισμένοι ιδανικοί συνδυασμοί για να μην «ξεφύγει» καθόλου βιταμίνη Α από τη διατροφή;
- Αναμείξτε τον πελτέ ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο.
- Ετοιμάστε ένα χυμό καρότο, μπανάνα, ανανά, πορτοκάλι, γάλα, μέλι και κανέλα.