Βουτηγμένα σε χρέη 1,5 δισ. τα δημόσια νοσοκομεία

Οριακή είναι η κατάσταση στα δημόσια

νοσοκομεία, με τα ανεξόφλητα χρέη του ΕΣΥ από τη μία, και τις διαρκώς αυξανόμενες ελλείψεις- ακόμη και σε βασικά υλικά- από την άλλη, να δημιουργούν κλίμα ασφυξίας στη λειτουργία τους. Ήδη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στο Capital.gr προμηθευτές των νοσοκομείων, οι οφειλές έχουν πλέον αγγίξει τα 1,5 δισ. ευρώ, με την πλειοψηφία μάλιστα να αφορά σε ληξιπρόθεσμα χρέη. Είναι δε ενδεικτικό πως οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις μόνο σε εταιρείες- προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων ξεπερνούν τα 600 εκατ., ενώ μεγάλα

νοσοκομεία της Αθήνας διατηρούν χρέη ακόμη και από το 2014.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα νοσοκομεία ξεκίνησαν μόλις στα μέσα του προηγούμενου μήνα περίπου να λαμβάνουν τις πρώτες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, γεγονός που εκτιμάται πως ανέβασε το ύψος των χρεών προς τους προμηθευτές υλικών και τις εταιρείες του φαρμάκου. Προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ειδικότερα, υπολογίζεται πως οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ.

Η έλλειψη πόρων στα δημόσια νοσοκομεία είχε προκαλέσει έντονα προβλήματα και τη χρονιά που πέρασε, με το προϋπολογισμό (1,388 δισ. ευρώ)μάλιστα να εξαντλείται ήδη από τον Οκτώβριο. Με δεδομένη την εξάντληση της ρευστότητας των νοσοκομείων είχε αποφασιστεί η χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης 150 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Όμως, το ποσό αυτό τελικά δεν απορροφήθηκε με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού η εκταμίευσή του έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει η χρονιά.

Τα χρέη των νοσοκομείων στα τέλη του 2014 ήταν 980 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 593 εκατ. αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμα. Η οικονομική δυσπραγία του ΕΣΥ επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο πέρσι, με τα χρέη στο τέλος της χρονιάς να ανέρχονται σε 1,277 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 919 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμα.

Για φέτος ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ορίζει όριο δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το ποσό των 1,672 δισ. ευρώ. Από τους πόρους αυτούς εντούτοις θα πρέπει να καλυφθεί μεταξύ άλλων και η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες σε φάρμακα και υλικά.

Εδώ είναι που παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες ελλείψεις, με συνέπεια ακόμη και ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων να υπολειτουργούν. Αφενός, όπως λέει το ρεπορτάζ, υπάρχουν γραφειοκρατικοί εσωτερικοί λόγοι που καθυστερούν τις προμήθειες σε υλικά (οι προμήθειες γίνονται μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών που δεν επιτρέπει στα νοσοκομεία να αγοράζουν υλικά με τιμές υψηλότερες από αυτές που το ίδιο αναρτά, χωρίς όμως αυτές να ανταποκρίνονται στην εικόνα τιμών της αγοράς), αφετέρου η σημαντική έλλειψη πόρων οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις στις παραγγελίες.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

capital.gr