Απόστολος Ανδρέας: το μεγάλο προνόμιο, το ασύγκριτο πλεονέκτημα της Πάτρας
Σε κάθε πόλη, σε κάθε τόπο, υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, ένα τοπόσημο που καθορίζει ευθύς αμέσως τον προορισμό, σηματοδοτεί το ύφος και την πορεία του, δίνει το στίγμα του και παράλληλα αφηγείται μια ιστορία με ιδιαίτερη ταυτότητα.
Για την Πάτρα, αλλά και για την Αχαΐα γενικότερα, αυτό το σημείο αναφοράς, είναι αδιαμφισβήτητα ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ανδρέα, εκεί που συναντάται η πίστη με την ιστορική διαδρομή της περιοχής, η πνευματική λάμψη με την αρχιτεκτονική λαμπρότητα και ο πολιτισμός με τη θεότητα, ανοίγοντας διάπλατα ένα παράθυρο από το οποίο η πόλη μπορεί να κοιτάξει έξω από τα σύνορά της, να συνομιλήσει με τον κόσμο.
Ο Πρωτόκλητος δεν είναι μόνο ένας πνευματικός φάρος των Πατρινών Χριστιανών που φωτίζει το δρόμο της ελεύθερης σκέψης και της ευλάβειας, δεν είναι μόνο ένα αναπόσπαστο κεφάλαιο της εθνικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς.
Είναι παράλληλα ένα μεγάλο οικουμενικό κεφάλαιο. Από την Καρπασία της Κύπρου ως την Ρωσία και από την Σκωτία ως την Κωνσταντινούπολη, εκατομμύρια Χριστιανοί προστρέχουν ως ευλαβείς προσκυνητές για προστασία, σε Αυτόν που πρώτον κάλεσε ο Eδραιωτής της πίστης μας.
Εκατοντάδες πόλεις Τον έχουν ανακηρύξει Προστάτη τους, ενώ το σχήμα του Μαρτυρικού Του Σταυρού αποτυπώνεται ακόμα και στη σημαία της Βρετανίας (μετά την ένωση με την Σκωτία) αλλά και στη σημαία του Ρωσικού ναυτικού.
Οι δρόμοι από όλα αυτά τα μέρη του πλανήτη, οδηγούν στην Πάτρα, που αποτελεί την Μητρόπολη στο νοητό σχήμα των περιοχών τις οποίες συνδέει η διαδρομή και η λατρεία του Πρωτοκλήτου.
Εδώ κατέληξε, σε αυτή τη γη Μαρτύρησε, εδώ πρέπει να φτάσουν όσοι θέλουν να γονυπετήσουν μπροστά στην Τιμία Κάρα και τον Μαρτυρικό Του Σταυρό. Και είναι εκατομμύρια οι Χριστιανοί που νοιώθουν την ανάγκη και τη θέληση να εκπληρώσουν αυτό το ευλαβικό τάμα.
Ο περίλαμπρος Ναός του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα, από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, αποτελεί ένα πανορθόδοξο προσκύνημα, έναν πανορθόδοξο προορισμό.
Όλα αυτά καθιστούν τον Απόστολο Ανδρέα έναν πραγματικό και ανεκτίμητο θησαυρό για την πόλη μας.
Είναι το προνόμιο που διαθέτουμε, το μεγάλο πλεονέκτημά μας, που μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε διαβατήριο εξωστρέφειας για την περιοχή.
Η ανάπτυξη κάθε περιοχής σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η Πάτρα διαθέτει ένα πλεονέκτημα που είναι μοναδικό.
Ένα πλεονέκτημα που μπορεί να την αναδείξει ως Διεθνές Προσκυνηματικό Κέντρο και να την καταστήσει σε προορισμό εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Ναι, είναι χιλιοειπωμένη αυτή η σκέψη. Δυστυχώς, όμως, η Εκκλησία αφέθηκε μόνη της να αξιοποιεί αυτό το πλεονέκτημα προς όφελος της πόλης.
Είναι πλέον καιρός, να φύγουμε από το πεδίο της ανακύκλωσης επιχειρημάτων ή ευχολογίων και να περάσουμε στην πράξη.
Η περιοχή πρέπει να ενώσει δυνάμεις, να σχεδιάσει, να θέσει στόχους, να υλοποιήσει δράσεις.
Είναι πλέον καιρός να καθίσουμε στο τραπέζι, οι κοινωνικοί και παραγωγικοί Φορείς, με επικεφαλής την τοπική Εκκλησία και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών.
Μαζί να εκπονήσουμε το σχέδιο, μαζί να το υλοποιήσουμε.
Ιδέες υπάρχουν και στο πεδίο της συνεργασίας θα γεννηθούν κι άλλες.
Ενδεικτικά αναφέρω:
- Τη δημιουργία ενός Διεθνούς Δικτύου Πόλεων που έχουν Προστάτη τον Πρωτόκλητο, με έδρα την Πάτρα.
- Τη Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης για τον βίο, την πορεία και την διδασκαλία του Αποστόλου, με τίτλο: «Στα Βήματα του Πρωτοκλήτου».
- Τη δημιουργία Ειδικής Προσκυνηματικής Διαδρομής στην πόλη που θα περιλαμβάνει τους Ι. Ναούς του Απ. Ανδρέου (Παλαιό και Νέο), το Ιερό Προσκύνημα, τον Ι.Ν. Παντανάσσης, τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, τον Ι. Ν Παντοκράτορος,.
- Τη διαμόρφωση ελκυστικών «πακέτων» Προσκυνηματικού Τουρισμού και την παρουσίασή τους σε Tour Operators, ειδικά στις χώρες (όπως της Ανατολικής Ευρώπης) όπου το ενδιαφέρον για τον Απόστολο Ανδρέα και προσκυνηματικές επισκέψεις, είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Το αεροδρόμιο του Αράξου θα μπορούσε να δέχεται εκατοντάδες τσάρτερς όλο τον χρόνο, με προσκυνητές από την Ευρώπη και δη την Ανατολική, αν εργαστούμε μεθοδικά, λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργίες της τουριστικής δραστηριότητας.
Ενδεικτικές οι παραπάνω ιδέες και σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα.
Είναι η στιγμή που πρέπει, αναγνωρίζοντας στην τοπική Εκκλησία το προβάδισμα, να ζητήσουμε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών να τεθεί επικεφαλής, να μας καθοδηγεί και να μας κατευθύνει σε έναν σχεδιασμό που μόνον οφέλη θα αποφέρει. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε το ασύγκριτο πλεονέκτημα που διαθέτουμε και να βάλουμε την Πάτρα σε μια εξωστρεφή και αναπτυξιακή τροχιά.
Γιατί η Πάτρα είναι η πόλη του Αγίου Ανδρέα, και μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα του Θρησκευτικού τουρισμού.