Δέσμευση της Βασιλικής Ψυχράμη για την οριστική επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων

Στην «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» με την υποψήφια Δήμαρχο Αιγιαλείας Βασιλική Ψυχράμη, μελετήσαμε, τολμήσαμε και παρουσιάζουμε τις προγραμματικές μας θέσεις για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Δεσμευόμαστε δε για οριστική λύση του προβλήματος κατά τη διάρκεια της θητείας μας, με βασικό προσανατολισμό την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος και με τρόπο εφικτό που θα απαλλάξει την Αιγιάλεια από τον «εφιάλτη» των απορριμμάτων.

Ακολουθώντας το σύνθημά μας «Νέοι Άνθρωποι, Νέα Αρχή», κάνουμε νέο ξεκίνημα και σε αυτό τον τομέα που αποτελεί ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου μας.

Η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά τους διατελέσαντες δημάρχους που έχοντες την ευθύνη, προχώρησαν σε λανθασμένους τρόπους διαχείρισης του θέματος και πολλές φορές μέσα από αναποτελεσματικές διαδικασίες, δίχως να καθιστούν ενήμερους ούτε τους συνεργάτες τους ούτε βέβαια και τους δημότες που πρέπει να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους. Δυστυχώς, σε αυτό τον τομέα, έγιναν όλα λάθος… Τα σκουπίδια έχουν το όνομα και το επίθετο όσων τα διαχειρίστηκαν εγκληματικά τόσα χρόνια. Αν είχε γίνει η σωστή επιλογή τοποθεσίας για την δημιουργία ΧΥΤΥ, δεν θα είχαν σταματήσει τα έργα όπως συνέβη στην Παπανικολού. Η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Καλογερόπουλο. Αν οι δήμαρχοι είχαν χειριστεί σωστά το θέμα των απορριμμάτων σήμερα θα είχαμε την άνεση χρόνου μέχρι να δημιουργηθεί το εργοστάσιο. Και βέβαια σήμερα δεν θα χρειαζόμασταν εκατομμύρια ευρώ για μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αχαΐας.

Το πρόβλημα των «βουνών» των απορριμμάτων στους δρόμους του Δήμου μας, έχει αφετηρία και διαδρομή, συνυφασμένες με συγκεκριμένα πρόσωπα που σήμερα ζητούν την ψήφο μας. Σε καμία περίπτωση όμως, εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια υγεία. Όλοι είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος και αυτή σχετίζεται με τις σωστές επιλογές. Εδώ κρινόμαστε ως ενεργοί πολίτες αλλά και ως υπεύθυνοι δημοτικοί άρχοντες.

Στην «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» ασχοληθήκαμε εξ αρχής με το ακανθώδες θέμα των απορριμμάτων και παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα εφαρμογής τριών αξόνων που πρέπει να λειτουργήσουν και οι τρεις ταυτόχρονα, εστιάζοντας στην ανακύκλωση. Αν δεν ανακυκλώσουμε θα… πνιγούμε.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Α) Οι αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι κοσμογονικές. Η νομοθεσία, μετά το 2012 και το 2015, άλλαξε άρδην τις προτεραιότητες και τις δυνατότητες των Δήμων (Ν. 4042/2012 και ΕΣΔΑ 2015). Η ταφή των απορριμμάτων ορίζεται ως η χειρότερη δυνατή επιλογή και προορίζεται μόνον για τα υπολείμματα (ΧΥΤΥ) που αντιστοιχούν στο 10-30% των αστικών αποβλήτων. Η σύνθεση των απορριμμάτων πρέπει να είναι γνωστή στους πολίτες: Περίπου 50% είναι οργανική ύλη που μπορεί να γίνει κομπόστ, το χαρτί είναι 17%, τα πλαστικά 15% γυαλιά & μέταλλα 5%. Απομένει λοιπόν περίπου το 15% ως υπόλειμμα προς ταφή.

Β) Οι Δήμοι οπλίστηκαν από την καινούργια Νομοθεσία με νέες δυνατότητες όπως είναι η οργάνωση και λειτουργία πράσινων σημείων, η συνεργασία με αντίστοιχες ΚοινΣΕπ και με άλλες εταιρείες ,που ασχολούνται με τη διαλογή και αξιοποίηση των απορριμμάτων προς δικό τους όφελος.

Επίσης προωθείται ο διαχωρισμός ανάμεσα στις ευθύνες του Δήμου από τη μια μεριά (διαλογή στη πηγή – αποκομιδή απορριμμάτων) και του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Αχαΐας) όπου ο Δήμος Αιγιαλείας αντιπροσωπεύεται με 3 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.

Γ) Ο Δήμος Αιγιαλείας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί δεν έχει προσεγγίσει κανέναν στόχο από αυτούς που ορίζεται η συμμόρφωσή του με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ 2015), όπως είναι η διαλογή των ανακυκλώσιμων στο 65% του βάρους τους έως το 2020 και επομένως οι ποσότητες προς ταφή στο 35% των συνολικών απορριμμάτων.

Πέντε χρόνια τώρα δεν εκπλήρωσε ούτε τους στόχους που έβαλε ο ίδιος ο Δήμος με το Τοπικό Σύμφωνο Διαχείρισης (Τ.Σ.Δ.) το 2015 και το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, σύστημα καφέ κάδων για την διαλογή των οργανικών υλικών, ενίσχυση της πυκνότητας των μπλε κάδων, Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) με γραμμές κομποστοποίησης και δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης στη Διαλογή στη Πηγή (Κ.Α.Ε.Σ.ΔΙ.Π.)

  • Επίσης, δεν συμμορφώθηκε ούτε με τις δεσμεύσεις που του είχαν επιβληθεί πριν ένα χρόνο, στην κρίση των σκουπιδιών και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και μεταξύ άλλων προβλέπουν “σημαντική μείωση του όγκου των σκουπιδιών μέσω της ανακύκλωσης” ΦΕΚ 1174Β /18. Τίποτα από όλα αυτά. Μοιραίοι και άβουλοι περιμένουμε να έρθουν άλλοι να μας πάρουν τα σκουπίδια. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει, αν εμείς δεν κινηθούμε με βάση τις υπάρχουσες οδηγίες διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

ΛΥΣΕΙΣ

Κατ’ αρχάς όλη η Αιγιάλεια, όλος ο Δήμος, πρέπει να αποκτήσουμε ενωμένη θέληση και ένα σχέδιο που θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή, διεκδικώντας, όλοι μαζί πόρους και αδειοδοτήσεις, που αντιστοιχούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι τρεις άξονες που προτείνουμε πρέπει να προχωρήσουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, γιατί αν κάποιος από τους τρεις δεν λειτουργήσει, η καθημερινότητα όλων μας θα ξεπεράσει την φαντασία και των πιο απαισιόδοξων. Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο ΑΜΕΣΗΣ διαλογής στο νοικοκυριό και γενικότερα στη πηγή.

Αυτό περιλαμβάνει:

α)Αγορά κάδων, μπλε, για τα υλικά ανακύκλωσης και καφέ για τα οργανικά. Σήμερα η αναλογία στο δήμο είναι 4.500 πράσινοι, 600 μπλε, πολλοί εκ των οποίων δε λειτουργούν ως τέτοιοι και 0 καφέ. Η ισορροπία αυτή πρέπει να αντιστραφεί.

β) Οργάνωση από τον Δήμο, Πράσινων Σημείων, μεγάλων και μικρών και Γωνιών Ανακύκλωσης μέσα στον οικιστικό ιστό.

Ως Πράσινο Σημείο ορίζεται ένας οργανωμένος, υπαίθριος, περιφραγμένος χώρος, με κατάλληλη υποδομή όπου οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα) απόβλητα Η/Υ πράσινα απόβλητα (κλαδέματα κλπ) λίπη & λάδια κ.ο.κ.

γ) Αγορά ειδικά διαμορφωμένου ανοικτού οχήματος που θα λειτουργεί ως Κινητό Πράσινο Σημείο ώστε να ανταποκρίνεται στην γεωγραφική διαμόρφωση του Δήμου μας.

δ) Άμεσες συνεργασίες με ΚοινΣΕπ και εταιρείες κομποστοποίησης, που ήδη λειτουργούν στο δήμο μας.

ε) Πλήρης χρηματοδότηση της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για διαλογή στη πηγή. Η ενημέρωση αυτή θα ανατροφοδοτείται κάθε χρόνο.

στ) Αγορά κατάλληλου εξοπλισμού

Οι δράσεις αυτές είναι άμεσα εφαρμόσιμες και οικονομικά εφικτές, ταχύτερα από κάθε άλλο μέτρο, γιατί απαιτούν απλά μέσα και εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας.

Μέσω του νέου ΦΟΔΣΑ Αχαΐας εξασφαλίζουμε την λειτουργία Μ.Ε.Α. (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) για τα σύμμεικτα απορρίμματα, τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) με συμπίεση και διαλογή, ένα ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών) και ένα ΧΥΤΥ. Όλα αυτά προτείνονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης από το 2015.

Θα επιδιώξουμε την επικράτηση, μέσα στο ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, των ορθών λύσεων που θα εξασφαλίζουν την μέγιστη κοινωνική συναίνεση και ιδιαίτερα την επιστημονική συναίνεση των ειδικών.

3ος άξονας

Ο εφιάλτης της καθημερινότητας είναι εδώ.

Αντιμετωπίζουμε την διαχείριση του αδιεξόδου που υπάρχει, διεκδικώντας από την Περιφερειακή και Εθνική Διοίκηση να μας παραχωρήσει μια “περίοδο χάριτος” για τα σύμμεικτα απορρίμματα που παράγουμε καθημερινά με άδεια μεταφοράς σε άλλον ΧΥΤΑ (έστω και εκτός Π.Δ.Ε.) και στο βαθμό που εμείς θα παρουσιάζουμε συγκεκριμένη πρόοδο στις δράσεις της διαλογής και επεξεργασίας με βάση μετρήσιμους στόχους (Μνημόνιο Ανακύκλωσης & κομποστοποίησης). Χρειάζεται γι’ αυτό να πείσουμε την Πολιτεία ότι εδραιώνουμε μια κοινωνία ανακύκλωσης και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η απαιτούμενη χρηματοδότηση, η οποία τελικά οδηγεί σε μικρότερο κόστος για τον δημότη – θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, τον ΦΟΔΣΑ, την ΕΕΑΑ (ελληνική εταιρ. Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), την Περιφ.Δυτ.Ελλ., ίδιους πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήδη η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με μεγάλα ποσά την ανακύκλωση των απορριμμάτων στις χώρες που υστερούν, καθώς αυτή σχετίζεται με την κυκλική οικονομία και την κλιματική αλλαγή.

 Η ΩΡΑΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Αυτή τη στιγμή ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι υπερκορεσμένος και για τα υπόλοιπα σημεία, στα οποία προβλέπονται δράσεις από το Τοπικό Σύμφωνο Διαχείρισης δεν υπάρχει άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για κανένα από αυτά. Ως εκ τούτου, και αν ακόμα υποθέσουμε ότι αυτά θα προχωρήσουν, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν σε διάστημα μικρότερο των 2 ετών.

Η άδεια μεταφοράς σε άλλους ΧΥΤΑ της περιφέρειας, που για λόγους έκτακτης ανάγκης πήραμε πριν ένα χρόνο, λήγει στο τέλος του καλοκαιριού. Ούτε μέσα σε αυτό το διάστημα έγινε η παραμικρή ενέργεια προς την κατεύθυνση της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.

Αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα της υλοποίησης του παραπάνω σχεδίου, το οποίο είναι σύμφωνο με την υφιστάμενη νομοθεσία και τις ειλημμένες αποφάσεις. (ΦΕΚ 4175/Β /23-12-2016).

Οποιαδήποτε άλλη υπόσχεση είναι λαϊκιστικά προεκλογική, ανεδαφική και ανεύθυνη.