Την Τρίτη η επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης
Ανοικτή για το κοινό είναι από το μεσημέρι της Παρασκευής στα Καλάβρυτα η έκθεση «Η Ευζωνική Στολή, η Ιστορική Διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Γ. Μυλωνά».
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαβρύτων, με τη συνεργασία της Προεδρίας της Δημοκρατίας και φιλοξενείται στο Πέτρινο Κτίριο. Στο χώρο φιλοξενούνται συνολικά σαράντα υδατογραφίες του Γιάννη Μυλωνά, σαράντα έγχρωμες αναπαραστάσεις που ουσιαστικά εξιστορούν και περιγράφουν, με όρους χρονολογικούς αλλά και ενδυματολογικούς, την ιστορική διαδρομή της εθνικής φορεσιάς μας.
Παράλληλα, μέλη της Προεδρικής Φρουράς για τις ανάγκες της έκθεσης και της ενημέρωσης των επισκεπτών, θα βρίσκονται μέχρι τη Δευτέρα στα Καλάβρυτα.
Στην ομιλία του, κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ευζωνική στολή ως σύμβολο γενναιότητας, λεβεντιάς και εθνικής περηφάνιας. Και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μια ακόμη ιστορική σύνδεση και ταύτιση της Ευζωνικής Στολής με τα Καλάβρυτα.
«Και αυτή η σύνδεση», όπως ανέφερε, «ξεκινά από εκείνο το κομμάτι της αποστολής και του καθήκοντος της Προεδρικής Φρουράς να φυλάσσει τιμητικά το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη σημερινή Πλατεία Συντάγματος. Εκεί όπου, απ’ τις 25 Μαρτίου 1932, καίει άσβεστη στην καντήλα, στο μέσο του Εθνικού Κενοταφίου, η φλόγα που με λαμπαδηδρομία μεταφέρθηκε απ’ την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «οι Εύζωνες είναι πηγή έμπνευσης που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και αγγίζει μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο τον απανταχού Ελληνισμό, δηλαδή την Ομογένεια μας. Απ’ την Ευρώπη και την Αμερική έως τον Καναδά και την Αυστραλία, η στολή του Εύζωνα είναι στοιχείο που συγκινεί όλες τις γενιές των Ελλήνων που ζουν εκεί. Και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στις παρελάσεις τους αλλά και στα σχολεία που τα παιδιά ή τα εγγόνια των ομογενών μας μαθαίνουν ελληνικά και ελληνική Ιστορία».
Οι εκδηλώσεις για την 202η επέτειο της Επανάστασης συνεχίζονται την Κυριακή στη Τουρλάδα (Φροξυλιά) και στη Χελωνοσπηλιά Λυκούριας (9.45 π.μ).
Επίσης, στις 11.30 π.μ., έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής για τους Αγωνιστές του 1821 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα, απ’ την Παγκαλαβρυτινή Ένωση.
Την ίδια ημέρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων στις 7.30 μ.μ., έχει προγραμματιστεί η ημερίδα με τίτλο «Σημαίες, Λάβαρα και Μπαϊράκια της Επανάστασης του 1821».
Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιος Σπανός, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο Ιστορικός -Επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Φίλιππος Μαζαράκης και ο Γενικός Γραμματέας του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Αντώνιος Πετμεζάς, ενώ η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία με θέμα «Παρουσίαση της Καλαβρυτινής ενδυμασίας» απ’ την Πρόεδρο του Θεατρικού Ομίλου Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος» Ευθυμία Μπενάκη.
Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Την ερχόμενη Τρίτη 21 Μαρτίου τα Καλάβρυτα τιμούν την επέτειο της Απελευθέρωσης τους ως η πρώτη ελληνική πόλη πού αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό.
Στις 10.15 π.μ.: δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου. Αμέσως μετά ομιλία απ’ τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Φίλια.
Στη συνέχεια Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και στις 11.15 π.μ. η παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου «Αγλαΐα Κόντη-Ελένη Χάμψα» και του Γυμνασίου, Λυκείων «Ευσέβιος Κηπουργός».
Θ’ ακολουθήσουν η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος και στις 6.30 μ.μ. η αναπαράσταση της ιστορικής μάχης και της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων.