Ξεκίνησε από την Παρασκευή (12/1/2018) η υποβολή αιτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων προς τις χώρες της ΕΕ και τις τρίτες χώρες. Συνολικά φέτος η ΕΕ θα διαθέσει 169 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων προώθησης, ποσό που είναι μεγαλύτερο κατά 27 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 (που δόθηκαν 142 εκατ. ευρώ). Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 12 Απριλίου 2018. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα ανακοινώσει τους δικαιούχους το φθινόπωρο. Τα δύο τρίτα της διαθέσιμης χρηματοδότησης προορίζονται για την προώθηση των τροφίμων της ΕΕ σε τρίτες χώρες, όπου θα δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Μεξικό και η Κολομβία.
Για τα προγράμματα εντός της ΕΕ, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα διάφορα σήματα ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.) ή τα βιολογικά προϊόντα. Επίσης δίνεται χρηματοδότηση για εκστρατείες που αποσκοπούν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Όπως επισημαίνει η ΕΕ, επαγγελματικές οργανώσεις και οργανώσεις παραγωγών, είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μέσω της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Τα αποκαλούμενα «απλά» προγράμματα μπορούν να υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους οργανισμούς από την ίδια χώρα της ΕΕ. Τα «πολλαπλά» προγράμματα μπορούν να υποβάλλονται από οργανισμούς τουλάχιστον δύο κρατών μελών της ΕΕ ή από έναν ή περισσότερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Οι εκστρατείες προώθησης συνήθως διαρκούν πάνω από τρία χρόνια.
Ο κ. Φιλ Χόγκαν, Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος έμπορος αγροτικών προϊόντων στον κόσμο για τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από πρώτο χέρι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, στις διάφορες επιχειρηματικές μου αποστολές στο εξωτερικό. Χαιρετίζω αυτά τα νέα προγράμματα προώθησης, τα οποία στο παρελθόν «άνοιξαν» επιτυχώς τις πόρτες σε νέους αιτούντες και αύξησαν την προβολή τους σε όλο τον κόσμο. Καλώ τους επιλέξιμους οργανισμούς να καταθέσουν άμεσα αίτηση ένταξης στα προγράμματα προώθησης της ΕΕ».
Ο πλήρης κατάλογος των προτεραιοτήτων της Επιτροπής και της διαθέσιμης χρηματοδότησης στα αγγλικά μπορεί να βρεθεί εδώ (πατήστε εδώ).
Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν εδώ