Οι δυνατότητες αξιοποίησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Πρωτογενή Τομέα αναλύθηκαν σε βάθος στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.
«Η αγροτική παραγωγή είναι ο πιο δυναμικός παραγωγικός κλάδος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε τα μεγαλύτερα αρδευτικά δίκτυα. Σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία έχουμε το μεγαλύτερο αρδευτικό δίκτυο της χώρας, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαχειριστική λειτουργία. Εδώ χρειάζεται η παρέμβασή μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επισημαίνοντας τα υψηλά ενεργειακά κόστη που λειτουργούν επιβαρυντικά για τον πρωτογενή τομέα.
«Είναι ώρα να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα. Οι ενεργειακές κοινότητες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, επομένως να επωφεληθεί ο αγρότης – παραγωγός, ώστε να έχουμε βιώσιμες αγροτικές καλλιέργειες» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προσκλήσεις που έχουν βγει από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και αφορούν τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών υγείας. «Δεν επιτρέπεται να σπαταλάμε ενέργεια και δεν επιτρέπεται να έχουμε τόσο ακριβό κόστος λειτουργίας στο Δημόσιο Τομέα» παρατήρησε.
Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης ανέλυσε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά έργα και δήλωσε πως «η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη Περιφέρεια που διαθέτει εγκεκριμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ενεργειακό Στρατηγικό Σχεδιασμό. Απαρίθμησε τις δράσεις που υλοποιεί ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας κι εξήγησε ότι «είναι απαραίτητο ο πρωτογενής τομέας να κατανοήσει το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και να το αξιοποιήσει, προκειμένου να αποκομίσει ενεργειακά οφέλη».
Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην τεράστια δυνατότητα παραγωγής πλούτου που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η μείωση τους κόστους παραγωγής είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί μεθοδική προσπάθεια και κατέληξε λέγοντας: «Ενώνουμε δυνάμεις για να δώσουμε το φιλί της ζωής στον πρωτογενή τομέα».
Στην ημερίδα ανέλυσαν ενδιαφέρουσες πτυχές του κεντρικού θέματος οι Μιχάλης Κορνάρος Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών- Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτριος Τσέκερης Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε θέματα ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας, MSc. Χρήστος Ζαφείρης Υπεύθυνος Έργων Βιοαερίου του τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) Γιώργος Καναβάκης Προϊστάμενος Τμήματος Βιομηχανίας και Μετρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ και Ευφροσύνη Βασιλακοπούλου Τομεάρχης Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
- Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/cwXxX_EhrK4