Επιστολή του Περιφερειάρχη στον Υπουργό Υποδομών  για την στελέχωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στη Δυτική Ελλάδα

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) Δυτικής Ελλάδος επισημαίνει σ’ επιστολή που έστειλε προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας.

Όπως είναι γνωστό από το άρθρο 49 του Π.Δ. 123/2017 προβλέπεται η λειτουργία Δ.Α.Ε.Φ.Κ. στην Δυτική Ελλάδα, με έδρα την Πάτρα και περιοχή ευθύνης την επικράτεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. Εν τούτοις, η στελέχωση της Διεύθυνσης παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατσιφάρας στην επιστολή του προς τον κ. Σπίρτζη υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαία η άμεση στελέχωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Δυτικής Ελλάδος, ώστε αφ’ ενός να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας έναντι μιας φυσικής καταστροφής και αφ’ ετέρου να μην παρουσιάζονται καθυστερήσεις και κενά στην υλοποίηση των προγραμμάτων αποκατάστασης».

Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας έθεσε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το ζήτημα της παράτασης για τουλάχιστον ένα έτος (έως τις 31-12-2019) της προθεσμίας χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις -από το έτος 2006 έως το έτος 2014- στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσιφάρας «αρκετοί πολίτες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που κατά την περίοδο 2006-2014 επλήγησαν από φαινόμενα σεισμών, πυρκαγιών ή κατολισθήσεων, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης τους, δεν κατάφεραν έγκαιρα να υπαχθούν στις προβλέψεις χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων τους. Ένας απ’ τους λόγους αυτής της εξέλιξης ήταν η –λόγω της κρίσης- αναστολή της λειτουργίας τεχνικών γραφείων που είχαν αναλάβει την διεκπεραίωση υποθέσεων αυτής της κατηγορίας. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκκρεμοτήτων και μια αναγκαιότητα που επιτάσσει την παράταση για τουλάχιστον ένα έτος της προθεσμίας χορήγησης στεγαστικής συνδρομής».

.