Η αυξημένη φορολογία, το λαθρεμπόριο, η εξυγίανση της αγοράς, καθώς επίσης η προστασία και ανάδειξη των γεωγραφικών ενδείξεων, αποτελούν τις προϋποθέσεις επιστροφής του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ανάπτυξη, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), στην ανοιχτή συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης των μελών και την ημερίδα που παράλληλα πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Αποστάγματα και Ποτά …αγνώστου προελεύσεως – Μύθοι και αλήθειες», τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η συνεισφορά του κλάδου αλκοολούχων ποτών στο ΑΕΠ, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και τα έσοδα Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων 2016 ανήλθαν σε περίπου 281 εκατ. ευρώ. Η απασχόληση στην αλυσίδα διάθεσης ανέρχεται σε 21.000 εργαζόμενους, ενώ περιλαμβάνει περίπου 14.500 επιχειρήσεις, με κεντρικό στοιχείο εργασιών τα αλκοολούχα ποτά. Σημειώνεται, ότι ποσοστό 69% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται, ενώ 70% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη σε επίπεδο ΕΕ.
Την περίοδο 2010-2016, η κατανάλωση τοπικών αλκοολούχων ποτών μειώθηκε κατά 41%. Όσον αφορά τα μερίδια κατανάλωσης των ελληνικών παραγόμενων ποτών, το 2016 το μερίδιο του ούζου ανήλθε σε 52,42%, του τσίπουρου σε 19,77%, του λικέρ σε 5,81% και άλλων αλκοολούχων σε 22%.
Αναφορικά με τη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς αλκοολούχων ποτών, το 2016 τα εισαγόμενα από ΕΕ είχαν μερίδιο 57%, τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες 1%, το ούζο 22%, το τσίπουρο 8% και τα άλλα ελληνικά ποτά (λικέρ, μπράντυ κά) 12%.
Σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΟΠ, η λαθρεμπορία. Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες από τις Αρχές, στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, ενώ πρόσθεσε ότι ειδικότερα τώρα με την τουριστική περίοδο σε εξέλιξη, πρέπει να γίνει σημαντική προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο και να ελεγχθεί το παράνομο τσίπουρο. Επίσης, σημαντικό είναι και το θέμα της παραπομπής της Ελλάδας στο δικαστήριο της ΕΕ, με κίνδυνο να καταργηθεί η εφαρμογή μειωμένου ΕΦΚ 50% σε εμφιαλωμένο τσίπουρο/τσικουδιά.
Από την πλευρά του, ο Γ. Γρ. του ΣΕΑΟΠ, Χ. Μαυράκης, τόνισε ότι η αγορά off trade αντιπροσωπεύει το 38% του συνολικού όγκου πωλήσεων αλκοολούχων ποτών, με το υπόλοιπο 62% να αφορά στην επιτόπια κατανάλωση. Παράγονται 65 εκατ. φιάλες, ενώ εξάγονται 45 εκατ. φιάλες. Τα έσοδα από ΕΦΚ εγχωρίως παραγομένων ποτών ανέρχονται σε 89 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μαυράκης αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας, τονίζοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει βαρύτατη φορολόγηση που έχει εξουθενώσει τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό και με την πιστωτική στενότητα. Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας, όπως αναφέρθηκε, έχει δώσει ένα σημαντικό κίνητρο για την αύξηση της λαθρεμπορίας, ενώ οι πωλήσεις των αλκοολούχων στην Ελλάδα, όσο και τα δημόσια έσοδα έχουν υποστεί σημαντική πτώση.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε, ότι βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, που αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομίας, σε σύνδεση με την αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, συνεχίζονται οι έλεγχοι τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από την οικονομική αστυνομία, σε περιοχές που υπάρχουν καταγγελίες ή έχουν εντοπιστεί παρανομίες και ήδη καταγράφονται επιτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων. «Στόχος μας είναι η προστασία των καταναλωτών και η στήριξη των υγιών επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Γρ. Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Σε σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε, ότι όταν υπάρχει θέληση, θεσμικοί, δημόσιοι φορείς αλλά και ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν με τη συνεργασία τους να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό θέμα που αποτελεί πληγή για την οικονομία αλλά και την κοινωνία.
Όπως είπε, από σήμερα τα γραφεία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στεγάζονται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, στο πλαίσιο του Πρωτόκολλου Συνεργασίας που υπεγράφη. Πρόκειται για μια ευρύτερη, κοινή προσπάθεια όλων των δημοσίων ελεγκτικών Αρχών, να συνθέσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ενιαίο-συνεκτικό δίκτυο συνεργειών. «Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά δεσμευόμαστε ώστε να μπορέσουμε το βέλτιστο» ανέφερε.
Σε ομιλία του, ο Γ. Γρ. ΣΔΟΕ, Στ. Θωμαδάκης, επεσήμανε ότι το ΣΔΟΕ βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. «Διαισθανόμαστε το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά και για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε ειδικό τμήμα, το οποίο στελεχώσαμε με έμπειρους υπαλλήλους και είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα. Κατανοώ ότι το πρόβλημα είναι η υψηλή φορολογία, όμως στο μερίδιο που μας αναλογεί, κάνουμε το βέλτιστο», ανέφερε ο κ. Θωμαδάκης και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και απαιτείται συντονισμός όλων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο. «Στο τέλος του έτους (που το ΣΔΟΕ θα έχει στελεχωθεί) θα μπορέσουμε να κάνουμε αντίστοιχο τμήμα, όπως στη Ζάκυνθο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό» ανέφερε.