Οι ιστοί «κατάπιαν» τη βλάστηση σε έκταση τουλάχιστον 300 μέτρων, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της περιοχής αντικρίζουν το περίεργο αυτό θέαμα
Το δροσερό καλοκαίρι, ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βασική αιτία της εμφάνισης του πρωτόγνωρου θεάματος στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας στο Αιτωλικό, όπου ένα τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης κάλυψε τα φυτά σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων. Οι μέτριες θερμοκρασίες συντέλεσαν στον υπερπληθυσμό σκνίπας στην περιοχή που οδήγησε και σε «έκρηξη» των πληθυσμών αράχνης.
Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Φώτης Περγαντής, Βιολόγος και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, εξηγεί πως φέτος υπήρχαν σε αφθονία οι σκνίπες, έντομα τα οποία δεν τσιμπάνε όπως τα κουνούπια, έγιναν πολλές διαδοχικές αναπαραγωγές και τα αυγά τους αποτέλεσαν τροφή για τις αράχνες.
Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον κ. Περγαντή, άρχισε να παρατηρείται πριν από περίπου ένα μήνα ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του Αιτωλικού αντικρίζουν το περίεργο αυτό θέαμα. «Μεγάλος πληθυσμός της σκνίπας εμφανίστηκε πριν δυο μήνες και πριν από περίπου ένα μήνα άρχισαν να φαίνονται οι αράχνες. Τώρα με την πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τις βροχές αυτή η σκνίπα θα εξαφανιστεί και θα χαθούν και οι αράχνες. Πάντως, πριν από 5 χρόνια είχε εμφανιστεί και πάλι το ίδιο. Δεν συμβαίνει πρώτη φορά», προσθέτει ο κ. Περγαντής.