Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εσπερινή ομιλία στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», όπου προσκεκλημένος ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Παναγία ως πρότυπον ζωής και ασκήσεως».
Ο π. Αρτέμιος, όπως εξήγησε στον πρόλογό του, θέλησε να αφιερώσει την χθεσινή του ομιλία στον βίο τής Υπεραγίας Θεοτόκου, τονίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη να εμβαθύνουμε στα πεπραγμένα Της, προκειμένου να αντλήσουμε όχι μόνο δύναμη αλλά κυρίως για να παραδειγματιστούμε.
- «Κοιτάζουμε τις εικόνες Της τα μάτια μας δεν φεύγουν από πάνω Της. Κοιτάζουμε το βλέμμα Της και μας μαγνητίζει. Η όψη Της, η γαλήνη Της, η στάση Της, όλα μας διδάσκουν. Η Παναγία είναι, πρέπει να είναι το πρότυπο ζωής μας. Μοναχοί και λαϊκοί, έγγαμοι και άγαμοι, άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, όλοι μας οφείλουμε να έρθουμε πιο κοντά σε Αυτήν, που είναι η Αγιωτέρα, η Καθαρωτέρα, η Σεμνή, η Πάναγνος. Η Παναγία, ως ένα ξεχωριστό και μοναδικό πρόσωπο, δεσπόζει μέσα στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Πλατυτέρα των Ουρανών είναι η αρχηγός που οδηγεί τους πιστούς όλων των εποχών προς τον Χριστό και την αναδημιουργία. Μόνο οι άγγελοι, όπως τονίζει ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, μπορούν επάξια να εκφράζουν τη δόξα της Θεοτόκου στην Ουράνια Βασιλεία, ενώ εμείς τόσο μόνο μπορούμε να Την εγκωμιάσουμε, όσο χρειάζεται για να αγιάσουμε τη γλώσσα και την ψυχή μας. Αρκεί και μόνο ένας λόγος και μία ενθύμηση για τη δόξα της Παναγίας προκειμένου να ανυψώσει την ψυχή και τη διάνοια και να μας μεταμορφώσει από σαρκικούς σε πνευματικούς και από βέβηλους σε αγίους», σημείωσε αρχικά ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Ακολούθως επισήμανε πως η ανάδειξη της Παναγίας ως του κατ’ εξοχήν προσώπου της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής, συμπορεύεται απαραίτητα με το επίπονο στάδιο της άσκησης. «Η άσκηση της Παναγίας ξεπέρασε τα ανθρώπινα μέτρα.
Ήταν ΄΄υπερφυής΄΄, διότι τίποτε δεν εμπόδιζε τον διαρκή προσανατολισμό τού νου Της προς τον Θεό. Αν και ζούσε μέσα στον ΄΄κατακλυσμό τής κακίας΄΄, παρέμεινε ανεπηρέαστη από κάθε μολυσμό τής αμαρτίας, απροσπέλαστη από κάθε αρνητική επιρροή της και ούτε καν αισθάνθηκε την κακία που κατέκλυζε τη γη. Ήταν ξένη προς όλα εκείνα που θα μπορούσαν να νοθεύσουν την καθαρότητα του νου Της. Με τον τρόπο αυτό διατήρησε την σκέψη Της ΄΄άσυλη΄΄ και ιερή, σαν να ζούσε μέσα στην ΄΄αρχαία εστία΄΄ του Παραδείσου, όπου καμία αμαρτία δεν είχε συντελεστεί ακόμη από κανέναν άνθρωπο. Ο νους Της ήταν σταθερά προσηλωμένος στον Θεό. Αυτή η ολοκληρωτική αφοσίωση του νου Της στον Θεό είχε ως αποτέλεσμα κάθε επιθυμία της ψυχής Της να είναι στραμμένη σε Αυτόν.
Ο θείος έρωτάς Της επισκίασε και αφομοίωσε κάθε άλλη επιθυμία της ψυχής Της, γι’ αυτό όταν ο Θεός θέλησε να κατέβει στη γη, καμία αμαρτία δεν Τον εμπόδισε να εισέλθει και να σκηνώσει σε Αυτήν, τη μόνη αγνή και καθαρή. Όλα αυτά μάς επιβεβαιώνουν πως όντως η Παναγία είναι το πρότυπο ζωής και ασκήσεως για όλους μας. Έδωσε σε ολόκληρη τη ζωή Της συνεχώς μάχες για να κρατήσει αυτή την καθαρότητά Της. Δεν Της χαρίστηκε τίποτε, αλλά κέρδισε τα πάντα μόνη Της, με τον σκληρό και ασκητικό τρόπο ζωής Της», ανέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης.
Και ο π. Αρτέμιος ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής:
- «Μέσα στον κόσμο που θορυβεί, που δεν βλέπει ή βλέπει ό,τι θέλει και ό,τι τον συμφέρει, που δεν κλίνει την κεφαλή για να ακούσει τον άλλο και να κάμει υπακοή, οι χριστιανοί καλούμαστε να ζήσουμε διαφορετικά. Να σιωπήσουμε, να απομονώσουμε τους θορύβους τού κόσμου και να ακούσουμε τον έσω άνθρωπο. Να ακούσουμε πάνω απ’ όλα τον λόγο του Θεού, να τον βάλουμε καλά μέσα στην καρδιά μας και να τον κάνουμε πράξη. Να δούμε καθαρά με τα μάτια της ψυχής μας και να κάνουμε πρώτο μέλημά μας την καλλιέργεια των αρετών. Να υπακούσουμε στις εντολές του Θεού, στο Ευαγγέλιο, στην Εκκλησία, στους πνευματικούς μας πατέρες, διότι τελικά μόνο η υπακοή θα μας οδηγήσει στον Παράδεισο. Η Παναγία τόλμησε. Έδωσε τα πάντα στον Θεό και κέρδισε τα πάντα. Πόνεσε, δοκιμάστηκε, έκλαψε. Παρ’ όλα αυτά, όμως, στην ζωή Της υπήρξε τρισευτυχισμένη! Γιατί; Γιατί ήταν η πρώτη που εφήρμοσε στη ζωή Της στο ακέραιο όλες τις εντολές του Θεού. Η Παναγία μας και σήμερα έρχεται να μας τονώσει, να μας εμψυχώσει. Έρχεται να μας πει ότι Αυτή πρέπει να είναι το πρότυπό μας, το παράδειγμά μας, η παρηγοριά μας. Ξέρει τις δυσκολίες μας και στέκει πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Όμως και εμείς, οι χριστιανοί, πρέπει να είμαστε αγωνιστές και σταθεροί στον σκοπό μας, που είναι η θέωσή μας. Όπως η Παναγία που είναι το μοναδικό και πιο σπουδαίο πρότυπο ζωής και ασκήσεως».
Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τον Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, ο οποίος στη σύντομη προσλαλιά του, αρχικά ευχαρίστησε τον π. Αρτέμιο για την παρουσία του αλλά και για το πολύ ωραίο θέμα που ανέπτυξε και που είχε να κάνει με το πιο όμορφο πρόσωπο που υπάρχει και μας έχει δώσει ο Τριαδικός Θεός, την Υπεραγία Θεοτόκο. «Διά της Παναγίας μας ο άνθρωπος μπορεί να κερδίσει με την άσκηση την Βασιλεία του Θεού. Εάν στη ζωή μας έχουμε ως πρότυπο και οδοδείκτη την Παναγία μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν! Ας εμπιστευθούμε την Παναγία μας, ας Την βάλουμε περισσότερο στην καρδιά και τη ζωή μας και ας Την έχουμε ως πρότυπο πίστεως, αγάπης, υπακοής, άσκησης και ταπείνωσης. Διότι με αυτά τα χαρίσματα θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το… κλειδί τού Παραδείσου!», είπε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος.