Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την προστασία του δικαιώματος της οικογενειακής στέγης

2017.10.05 @ Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, μαζί με τη Βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας των Φύλων, Αναστασία Τογιοπούλου, και την Εκτελεστική Γραμματέα ΠΔΕ, Διονυσία Μαράτου, σε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία του δικαιώματος της οικογενειακής στέγης των πολιτών.

Έχοντας ακόμη περισσότερους συμμάχους στην κινηματική πρωτοβουλία της για την προστασία του δικαιώματος της στέγης σε κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια, από τους ηλεκτρικούς πλειστηριασμούς, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει δυναμικά την ενημέρωση φορέων, προκειμένου να δημιουργηθεί το απαιτούμενο δίχτυ προστασίας των πολιτών με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Παράλληλα η συλλογή υπογραφών , που έχει ξεκινήσει, από τους πολίτες θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια η κυβέρνηση, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, να τροποποιήσει άρθρα.

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου και ανέλυσε το πλαίσιο της πρωτοβουλίας, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευθούν οι πολίτες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που σύντομα θα ξεκινήσουν. «Πρέπει να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Η οικογενειακή στέγη είναι ιερή και αποτελεί κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

Υπογράμμισε δε με έμφαση πως το ζήτημα είναι πρωτίστως κοινωνικό, πολιτικό και νομικό.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε την πλήρη στήριξη των ενεργειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δεσμεύθηκε να βοηθήσει ενεργά , ώστε η πρωτοβουλία να λάβει πανελλαδικές διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ο Απόστολος Κατσιφάρας ξεκίνησε άμεσα κύκλο συναντήσεων ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη συνένωση δυνάμεων και συμπαραταχθούν όλοι στην προσπάθεια υπεράσπισης της οικογενειακής στέγης

«Η οικογενειακή στέγη είναι ιερή και αποτελεί κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής. Αποτελεί δε μείζον κοινωνικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα. Η στιγμή είναι καθοριστική για την συνένωση όλων των δυνάμεων, καθώς οι ηλεκτρικοί πλειστηριασμοί και η συνταγματική αναθεώρηση προχωρούν και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το θέμα. Είμαστε πολλοί και θα γίνουμε ακόμη περισσότεροι στην πορεία , γιατί η προστασία του δικαιώματος της στέγης σε κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια πρέπει να προστατευθεί», χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

 

Ενεργός συμμετοχή στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα υπάρχει από τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας , μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, καθώς θα εισηγηθούν το σοβαρό ζήτημα στα δημοτικά τους συμβούλια, για να αναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

 

Αρωγός θα είναι και η Μητρόπολη Πατρών, όπως σημείωσε στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

                             ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αφορούν:

Α) Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη.

Απαραίτητη κρίνεται ειδικά ενόψει της αναθεωρητικής απόπειρας που έχει ήδη ξεκινήσει, η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης με διατήρηση της κατοικίας επιφανείας ανάλογης των οικογενειακών αναγκών εκάστου νοικοκυριού.

Β) Δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας

Απαραίτητη προκρίνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος, το οποίο:

Θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή.

Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται:

  1. i) Σαφής προσδιορισμός του ακινήτου που θα προστατευθεί ως κυρία κατοικία, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιλογών και ο οφειλέτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη θα αφορούν τις στεγαστικές ανάγκες του οφειλέτη βάσει :

Του αριθμού των προστατευόμενων μελών της οικογένειας που θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ανύποπτο χρόνο και όχι εξ’ αφορμής της αίτησης προστασίας.

  1. ii) Σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου, κλπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (ανήλικα παιδιά, ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, προβλήματα υγείας κάποιου μέλους).

iii) Επαρκής απόδειξη της αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να αποφύγει την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος του. του στην παρούσα κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (αριθμ. 128/17-07-2017) απόφαση:

Η πρωτοβουλία δικτύωσης φορέων αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού πανελληνίως για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς.

Η ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης

α] Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη.

β] Την δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση.