Η Σταφίδα στο τραπέζι και στην τσέπη: Μήνυμα από το Δημοτικό Σχολείο Αβύθου

Η Στ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αβύθου επεξεργάστηκε προτάσεις που αναδεικνύουν το μοναδικό τοπικό μας προϊόν, τη Μαύρη Σταφίδα της Βοστίτσας, ως αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής κατανάλωσης. Σκοπός αυτής της δράσης ήταν να στηριχθεί η τοπική παραγωγή και ήταν στα πλαίσια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας του Σχολείου για τη Μαύρη Σταφίδα της Αιγιάλειας.

Οι μαθητές παρουσίασαν τέσσερεις προτάσεις για τη σταφίδα ως καθημερινό προϊόν:

  1. Η Σταφίδα στην αρτοποιία- ζαχαροπλαστική. Καταλήξαμε σε 4 προϊόντα: σταφιδόψωμο/τσουρέκι, μπισκότα – cookies, μπάρες δημητριακών και κέικ. Όλα θα κατασκευάστηκαν στο φούρνο του Ανδρέα Παπαϊωάννου και καταναλώθηκαν σε εκδήλωση στο Σχολείο.
  2. Η Σταφίδα στη μαγειρική. Βρέθηκαν πολλές συνταγές, παραδοσιακές και σύγχρονες, που περιλαμβάνουν τη σταφίδα. Αυτές γενικά διακρίνονται σε συνταγές με κρέας, με ψάρι, ρύζι (ριζότο/γεμιστά), γλυκές σάλτσες. Σε εκδήλωση στο Σχολείο παρουσιάστηκε ριζότο, σαβόρο, παραδοσιακή κολοκυθόπιτα, μαρμελάδα σταφίδας με φέτα Χελμού. Παρασκευάστηκαν από μαθητές, δασκάλους και τους σεφ Βασίλη Σταματόπουλο (ταβέρνα «Γράνα», Χατζή) και Βασίλη Κρανιώτη (Ξενοδοχείο Κανλλής, Σελιανίτικα).
  3. Η Σταφίδα-snack. Ο πιο απλός και αυθεντικός τρόπος απόλαυσης του super food της Αιγιάλειας. Σταφίδα σκέτη ή με καρύδια. Η ομάδα marketing των μαθητών παρουσίασε προτάσεις συσκευασίας – ιδίως τρόπους (φακελάκια, σωλήνες, συσκευασία «καραμέλας», κουτιά σε σχήμα πυραμίδας κ.λπ.) με τους οποίους μπορούμε να έχουμε μαζί μας τα 36 γρ. σταφίδας που είναι η απαιτούμενη καθημερινή ποσότητα!
  4. Η Σταφίδα στο βαλσάμικο. Το βαλσάμικο ξύδι με βάση τη σταφίδα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική λύση για την τοπική παραγωγή. Με τη βοήθεια του σεφ Βασίλη Σταματόπουλου, ο οποίος είναι και παραγωγός βαλσάμικου, το γνωρίσαμε σε σος για σαλάτα και ως βάση σάλτσας για barbecue (με σουβλάκια), ενώ μοιράστηκαν και μπουκαλάκια με βαλσάμικο ξίδι Αιγιάλειας.

Όλοι οι μαθητές – παιδιά σταφιδοπαραγωγών οι περισσότεροι- κατανόησαν ότι με την προσπάθεια αυτή, όπως και με όλο το πρόγραμμα για τη σταφίδα, στηρίζουν το μέλλον της Αιγιάλειας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως το λεξικό της σταφίδας και το ημερολόγιο του σταφιδοπαραγωγού και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Ανάμεσα στους πολλούς που μας βοήθησαν θέλουμε να συγχαρούμε ειδικά τον αρτοποιό Ανδρέα Παπαϊωάννου, το Σεφ Βασίλη Σταματόπουλο και τον κ. Μιχάλη Καρβέλα για τις ιδέες του.

 

σταφιδα αβυθος παρουσιαση 2 σταφιδα αβυθος παρουσιαση 1 σταφιδα αβυθος βαλσαμικο1