Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου: “Στην περίπτωση που μετατραπεί το Νοσοκομείου Αιγίου σε COVID θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με τις ανάγκες όλης της Αιγιάλειας”

Δηλώνουμε ότι σε έκτακτη ανάγκη θα βοηθήσουμε από οποιαδήποτε θέση και αν βρισκόμαστε

Το ΔΣ του ΙΣ Αιγίου συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Νοέμβρη ευρισκόμενο σε απαρτία και ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω δελτίου τύπου.

Η πανδημία του COVID-19 δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας και τα μέλη του ΙΣ Αιγίου δηλώνουν ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την αντιμετώπισή της.

Μετά από συνάντηση που είχαμε με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, πληροφορηθήκαμε ότι το τρίτο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή μας, προβλέπει τη μετατροπή του νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) σε νοσοκομείο αποκλειστικά κορονοϊού.

Ο ΙΣ Αιγίου εκπροσωπώντας όλους τους ιατρούς της Αιγιάλειας, ελευθεροεπαγγελματίες και ιατρούς του ΕΣΥ δηλώνει ότι θα στηρίξει όποια τελικά λύση επιλεγεί από το Υπουργείο Υγείας  για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκφράζοντας βέβαια και τις δικές του αντιρρήσεις και θέσεις.

Γνωρίζοντας αρκετά καλά τα προβλήματα του νοσοκομείου Αιγίου και της περιοχής μας, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη των αρμοδίων και οι δικές μας προτάσεις προκειμένου η απευκταία λύση της μετάβασης στο τρίτο στάδιο του επιχειρηματικού σχεδίου αν και όποτε εφαρμοστεί, να μην δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων βαριών περιστατικών.

Το νοσοκομείο Αιγίου συνεχίζει να είναι υποστελεχωμένο.

Το ακτινολογικό τμήμα ακόμα και σήμερα παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για την πρόσληψη ακτινολόγων και από προηγούμενες διοικήσεις, δεν διαθέτει κανένα μόνιμο ακτινολόγο με έδρα το ΓΝ Αιγίου. Οι συνάδελφοι που εξυπηρετούν το τμήμα ανήκουν σε άλλα νοσοκομεία και εργάζονται στο ΓΝ Αιγίου με μετακίνηση. Συνέπεια όλων αυτών είναι 8 χρόνια μετά την απόκτηση αξονικού τομογράφου η λειτουργία του να  είναι ελλιπέστατη.

Το αναισθησιολογικό τμήμα (που όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι στην παρούσα κατάσταση) εξυπηρετείται από τρεις αναισθησιολόγους ενώ η τέταρτη συνάδελφος μόλις προσλήφθηκε μετακινήθηκε άμεσα στο ΠΓΝ Πάτρας με εντολή της 6ης ΥΠΕ. Το Αναισθησιολογικό τμήμα καλύπτει την καθημερινή εφημέρευση του νοσοκομείου και τις καθημερινές ανάγκες με τεράστιες δυσκολίες. Το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσής του προκύπτει όταν κρίνεται αναγκαία η μεταφορά διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία με αποτέλεσμα την επισφαλή εφημερία.

Το ΓΝ Αν Αχαΐας υπολείπεται σε υλικοτεχνική υποδομή καθώς δεν διαθέτει κρεβάτια ΜΕΘ ή έστω ΜΑΦ. Νοσοκομείο COVID χωρίς ΜΕΘ θα θυμίζει νοσοκομείο εκστρατείας, ελπίζοντας στην μη επιδείνωση των νοσηλευόμενων ασθενών.

Στην περίπτωση που τελικά επιλεγεί η λύση μετατροπής όλου του Νοσοκομείου Αιγίου σε COVID (και δεν παρθούν υπόψη και οι προτάσεις του ΙΣ Αιγίου) θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με τις υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου και τις ανάγκες όλης της Αιγιάλειας.

Η Αιγιάλεια με πληθυσμό άνω των 50000 κατοίκων και με πολλά ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, θα είναι αναγκασμένη όλα τα επείγοντα μη COVID περιστατικά να τα στέλνει στα νοσοκομεία της Πάτρας που θα είναι ήδη υπερκορεσμένα. Οξέα χειρουργικά περιστατικά, τροχαία ατυχήματα, εμφράγματα, πνευμονικά οιδήματα, εργατικά ατυχήματα ιδιαίτερα αυτή την εποχή με πολλά κατάγματα από πτώσεις λόγω της συγκομιδής της ελιάς και τόσα άλλα επείγοντα περιστατικά, θα αναγκάζονται να μεταβούν στο εφημερεύον εκάστοτε νοσοκομείο της Πάτρας χάνοντας πολύτιμο χρόνο, ενίοτε καθοριστικό για την επιβίωση του ασθενούς.

Θεωρούμε ότι το Νοσοκομείο Αιγίου θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα ώστε να είναι σε θέση να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί .

1) Άμεση προώθηση των κρίσεων μόνιμων ιατρών που εκκρεμούν από χρόνια και είναι ήδη δρομολογημένες αλλά καθυστερούν ανεξήγητα .

2) Πλήρης στελέχωση του εργαστηριακού τομέα και ειδικά του αξονικού τομογράφου (αίτημα που έχει γίνει γραφικό) .

3) Πλήρης στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες .

4) Πλήρης στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής

5) Υλικοτεχνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών.

6) Πλήρης εκπόνηση σχεδίου για τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου σε περίπτωση μετατροπής του νοσοκομείο Covid-19, αντιμετώπιση περιστατικών εκτός Covid, λειτουργία χειρουργείων, διακομιδή ασθενών, αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων Covid.

7) Εκπόνηση σχεδίου συμμετοχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ρόλου που θα πρέπει να έχει.

8) Ακόμη και στην έσχατη περίπτωση μετατροπής του Νοσοκομείου Αιγίου σε Covidνα λειτουργεί ο ένας όροφος για τα υπόλοιπα επείγοντα βαριά περιστατικά

Η χρήση του νοσοκομείου με τον οποιοδήποτε τρόπο λειτουργεί έγκειται αναφαίρετα στην κρίση της πολιτείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κρίση αυτή θα προλαμβάνει τις εξελίξεις και δεν θα τις ακολουθεί, θα αφουγκράζεται δε την τοπική κοινωνία και τον ΙΣ που θεσμικά είναι σύμβουλος του Υπουργείου.

Δηλώνουμε και πάλι ότι σε έκτακτη ανάγκη θα βοηθήσουμε από οποιαδήποτε θέση και αν βρισκόμαστε -ακόμη και αμισθί αν χρειαστεί η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθερο-επαγγελματιών γιατρών- θέλουμε όμως για άλλη μια φορά να τονίσουμε και να γίνει από όλους κατανοητό ότι κάθε περιοχή έχει ανάγκη και από όλες εκείνες τις υπηρεσίες υγείας που καθημερινά βοηθούν ιδιαίτερα τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς από απότομη επιδείνωσή τους.

Αίγιο 13.11.20

Για το ΔΣ του ΙΣ Αιγίου,

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γραμματέας

 

Σ. Κοίλιας                                      Δ. Κουσουρής