Λίπος:
Η μικρή ποσότητά του σε βοηθά να ελέγξεις την όρεξή σου. Το σώμα σου το χρειάζεται για να λειτουργήσει. Μιλάμε για το λίπος – λίπος, όπως λέμε μια ζουμερή μπριζόλα και όχι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα σου. Σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι το βασικό συστατικό για μια υγιεινή διατροφή, ακόμη και για τον έλεγχο του βάρους σου, δηλαδή, αν καταναλώνεις περισσότερο, δεν παίρνεις απαραίτητα περισσότερα κιλά.Ανακόλουθο, το ξέρουμε, αλλά εδώ θα βρεις απαντήσεις στις πιεστικές σου ερωτήσεις με όλα τα νέα στοιχεία και τους τρόπους για να τα εφαρμόσεις στο πιάτο σου.
Καλά λιπαρά, κακά λιπαρά, ποια είναι ποια;
Η έως τώρα κοινή λογική έλεγε πως:
- Τα φυτικής προέλευσης ακόρεστα λιπαρά είναι καλά για την υγεία της καρδιάς και
- Τα κορεσμένα λιπαρά –που προέρχονται κυρίως από κρέας και γαλακτοκομικά– είναι κακά.
Πέρυσι όμως, σε μετά-ανάλυση στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine
βρέθηκε πως δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα κορεσμένα λιπαρά και στον κίνδυνο για καρδιοπάθεια
. Μάλιστα, τονίζεται σε αυτήν πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα όφελος για την καρδιά από τα λιπαρά των γαλακτοκομικών.
Ωστόσο, τα τρανς λιπαρά –τα χημικά επεξεργασμένα που βρίσκονται στις τυποποιημένες τροφές
και αναγράφονται ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια– πρέπει πάντα να τα αποφεύγεις: αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και διαβήτη.Ποια είναι τα πιο καλά λιπαρά; Η διατροφολόγος μας δίνει τις καλύτερες πηγές
Είναι κάποια λιπαρά καλύτερα από άλλα;
Παρότι τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μην είναι πλέον κακά, οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως τα ακόρεστα είναι καλύτερα.
Τα κορεσμένα λιπαρά είναι, τελικά, μάλλον ουδέτερα, με την έννοια ότι δεν προκαλούν βλάβες. Όμως, αυξάνοντας την πρόσληψη των ακόρεστων λιπαρών από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς ή ψάρι, σίγουρα βελτιώνεις την υγεία σου τονίζει ο Dariush Mozaffarian, M.D., συν-συγγραφέας της ανάλυσης στο Annals.
Για την ακρίβεια, σε άλλη πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Circulation διαπιστώθηκε πως η αύξηση της ποσότητας των ακόρεστων λιπαρών στη διατροφή ενός ανθρώπου μείωσε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας – είτε εκείνα τα ακόρεστα λιπαρά αντικατέστησαν θερμίδες από κορεσμένα λιπαρά είτε ολικούς υδατάνθρακες (άμυλα, σάκχαρα, φυτικές ίνες).
Το λινολεϊκό οξύ, ένα ακόρεστο λιπαρό που βρίσκεται στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και μπορεί, μάλιστα, ναβελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Frank Hu, M.D., Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Τι σε κάνει να παχαίνεις;
Πιθανότατα τα επεξεργασμένα δημητριακά, σάκχαρα και άμυλα είναι οι βασικότεροι ένοχοι για μια ανθυγιεινή διατροφή τονίζει ο Dariush Mozaffarian.
Καθώς άρχισαν να διαδίδονται οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, πολλές τροφές φτιάχνονταν με περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
– οι οποίοι ουσιαστικά μετατρέπονται σε σάκχαρα τη στιγμή που μπαίνουν στο στόμα σου. Αυτή η επεξεργασία οδηγεί στο κόκκινο το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα της ινσουλίνης, κάνοντας πιο δύσκολη την απώλεια λίπους. Από την άλλη πλευρά, τα λιπαρά σε βοηθούν να τρως λιγότερο, καθώς κάνουν το στομάχι σου να στέλνει μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλό σου.
Τι θα πρέπει να τρως;
Καθώς το λίπος έχει πολλές θερμίδες, μπορείς να παίρνεις περίπου το 1/3 των καθημερινών σου θερμίδων από αυτό
(και να προσλαμβάνεις διπλάσια ποσότητα λιπαρών από ψάρι και φυτικές πηγές συγκριτικά με τις ζωικές).Ο Dariush Mozaffarian συστήνει
να αυξήσεις την ποσότητα των φυτικών ελαίων, του ψαριού, του γιαουρτιού και των ξηρών καρπών που τρως
– και να συνδυάζεις αυτές τιςτροφές με αβγά, βούτυρο, πουλερικά και κόκκινο κρέας. Και, φυσικά, συμβουλεύει να αφήσεις τα επεξεργασμένα σιτηρά, τα άμυλα και τα γλυκά ροφήματα έξω από τη διατροφή σου.