Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας. Τον 13ο αιώνα οι Άραβες έμποροι τον έφεραν στις δυτικές χώρες.
Πλέον μπορούμε να επωφεληθούμε στο έπακρο από την ευεργετική του δράση περισσότερο από ποτέ. Φύση και επιστήμη συνέβαλαν στη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως συμπληρώματος κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι.
Πού βοηθά
Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς επηρεάζει περισσότερα από 700 γονίδια, γεγονός το οποίο θα μπορούσε, εν μέρει, να ερμηνεύσει τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία:
– έχει αντικαρκινική δράση,
– έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας),
– έχει αντιοξειδωτική δράση,
– μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου,
– βοηθά στην πέψη,
– έχει αντιμικροβιακή δράση για τη θεραπεία πληγών, ελκών και εκζεμάτων.
Ειδικότερα, η φαρμακολογική αξιολόγηση των κουρκουμινοειδών έδειξε σαφείς αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αλλά και κυτταροτοξικές δράσεις σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η διμεθοξυκουρκουμίνη έχει δείξει σημαντικές αντικαρκινικές δράσεις, κυρίως έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Ο κουρκουμάς σε σκόνη εμπεριέχει κουρκουμινοειδή σε ποσοστό 3%, τη στιγμή που ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής έχει εκχύλισμα κουρκουμά (και όχι απλά σκόνη κουρκουμά) με 95% κουρκουμινοειδή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική της ενίσχυσης του κουρκουμά ή και των συμπληρωμάτων του με πιπερίνη (δραστική ουσία του πιπεριού) σαφέστατα και ενισχύει την απορρόφησή του, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν λύνει το θέμα της διαλυτότητας του κουρκουμά στο νερό. Ακόμη και με πιπερίνη ο κουρκουμάς παραμένει υδρόφοβος (αδιάλυτος στο νερό). Παράλληλα σκευάσματα που χρησιμοποιούν τεχνικές λιποσωμάτων ή μικκυλίων μπορεί να οδηγούν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά σε καλύτερη απορρόφηση, δεν μπορούν όμως να συγκριθούν με τη μοναδική παγκοσμίως φαρμακοτεχνική μορφή η οποία παρακάμπτει το έντερο και διεισδύει στον οργανισμό διαμέσου του στοματικού βλεννογόνου.
medical news.gr