Δέκα μήνες πλέον μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, χιλιάδες μικροί έμποροι βρίσκονται σε απελπισία και το λουκέτο φαντάζει πράγματι ορατό για πολλούς απ’ αυτούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εμπόριο και η Εστίαση. Πολλοί μικροί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ποια θα είναι η κατάληξή τους αν λάβουμε υπόψη τις αβεβαιότητες που συνοδεύουν την πανδημία, τη νέα κρίση που αγκαλιάζει κάθε πλευρά της οικονομίας στη χώρα και διεθνώς;
Τα λίγα ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής τα εξαφάνισαν τα τρέχοντα έξοδα σε νοίκια, ΟΤΕ, ΔΕΗ και οι καθημερινές ανάγκες. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που πήραν αναστολή δεν θα χαριστούν, αντίθετα θα φορτωθούν και αυτές στις προηγούμενες εκκρεμότητες.
Η εφορία, οι τράπεζες περιμένουν στη γωνία. Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζουν να εφαρμόζονται το 2021, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι διακανονισμοί κάθε τέλος του μήνα είναι εδώ και προσθέτουν δυσκολίες. Η πραγματικότητα είναι ότι τα συνεχή lockdown της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση χιλιάδες μικρούς εμπόρους.
Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας όταν έπρεπε. Ακόμα και τώρα αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, να ελέγξει μεγάλους εργασιακούς χώρους, που αποδεικνύονται υγειονομικές βόμβες, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.
Ανάγει την «ατομική ευθύνη» και τα απανωτά lockdown, στα οποία οδηγείται αναπόφευκτα, σε φάρμακο διά πάσαν νόσο. Γι’ αυτό και έχει τη βασική ευθύνη για τα νέα βάρη στις – ήδη φορτωμένες με χρέη – πλάτες των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ.
Η παραλαβή εκτός καταστήματος ή αλλιώς «click away», που προωθήθηκε τις τελευταίες μέρες, συνολικά η διαδικασία του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αντικειμενικά αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί έμποροι δεν έχουν ακόμα αποκτήσει αντίστοιχες ηλεκτρονικές υποδομές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσω e-shop. Τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, έχουν ήδη ενσωματώσει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην καθημερινή λειτουργία τους και γι’ αυτό συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της εμπορικής κίνησης. Επομένως, για τους χιλιάδες μικρούς εμπόρους το «click away» μπορεί να είναι «καλύτερο απ’ το τίποτα», δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει τις μεγάλες απώλειες της εορταστικής περιόδου.
Αποδείχθηκε στη ζωή ότι τα όποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση στοχεύουν να περιορίσουν σε ένα βαθμό τις ακραίες συνέπειες και όχι να ανακουφίσουν πραγματικά τα τεράστια αδιέξοδα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων έχει πείρα γι’ αυτό και ανησυχεί. Άλλωστε, ακόμα μετρά τις πληγές της προηγούμενης κρίσης, των πολιτικών που τη συνόδευσαν για να θωρακιστούν τα κέρδη των λίγων. Οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως και οι μισθωτοί, θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα μαζί με τους εργαζόμενους, αν δεν ορθώσουν το ανάστημά τους.
Αυτό άλλωστε φανερώνεται και από τις προτάσεις Πισσαρίδη, όπου ομολογείται χαρακτηριστικά ότι το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει «διαρθρωτικό πρόβλημα» που χρειάζεται άμεσα να «λυθεί».
Οι δήθεν «αντοχές» της οικονομίας που μας επαναλαμβάνει η κυβέρνηση δεν χωρούν την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη ότι είμαστε στη δίνη μιας νέας βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης.
Τα οριζόντια μέτρα στήριξης της μικορομεσαίας επιχειρηματικότητας που προτείνουν – με διαφορετικές αποχρώσεις, αλλά με μια φωνή – η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και η ΕΕ δεν αναιρούν τον οξυμένο ανταγωνισμό, το γεγονός ότι το μεγάλο ψάρι πάντα τρώει το μικρό στην ελεύθερη αγορά.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στηρίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους στον αγώνα τους για άμεσα μέτρα στήριξης :
-Διαγραφή χρεών στην εφορία και στις τράπεζες, διαγραφή των τόκων και των προστίμων αλλά και του 30% του υπόλοιπου χρέους.
– Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και τη δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
– Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ