Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας, η έκθεση 21 ομαδικών εικαστικών δημιουργιών, από 320 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς, που αποτυπώνουν τη σύνδεση των έργων ΕΣΠΑ με την εκπαίδευση για την αειφορία, καθώς και η παρουσίαση του λευκώματος «Τα έργα της Αειφορίας» με τις δημιουργίες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, .
Η εκδήλωση ήταν η κορύφωση μιας στοχευμένης και επιτυχημένης συνεργασίας δύο χρόνων μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και των Διευθύνσεων Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Οι 17 παγκόσμιοι στόχοι αειφορίας του ΟΗΕ, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)», εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται άμεσα και με τις ευθύνες, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Μάλιστα από τους 17 στόχους, δύο στόχοι (ο 10ος που αφορά τη μείωση των ανισορροπιών μεταξύ περιοχών και ο 11ος που αφορά βασικές αρμοδιότητες στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις μεταφορές, την κοινωνική πρόνοια και τον αειφόρο τρόπο ζωής), προϋποθέτουν πρωτίστως τη συμβολή των Περιφερειών και των Πόλεων.
«Μέσα από τη δράση αυτή, θελήσαμε να τονίσουμε τη σύζευξη των στόχων αειφορίας της ΕΕ και του ΟΗΕ, με αυτούς των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Ελλάδας, και κυρίως των νέων μας, καθότι τούτος είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πραγματικός και μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στις ζωές των πολιτών» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, υπογραμμίζοντας «Για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξισορρόπηση των σημερινών αναγκών με αυτές των μελλοντικών γενεών, ώστε να μην μετακινήσουμε το «κόστος μετάβασης» στα παιδιά μας. Για αυτό και θελήσαμε να καταγράψουμε τη δική τους ματιά.».
Οι δημιουργίες, που εκτέθηκαν και συμπεριλαμβάνονται στο λεύκωμα «Τα έργα της Αειφορίας», αποτυπώνουν την άποψη των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την παγκόσμια προσπάθεια για έναν κόσμο που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών, αλλά και πως το ΕΣΠΑ συμβάλλει στην περιοχή τους με έργα ανάπτυξης που σέβονται τον περιβάλλον και την κοινωνία. Μάλιστα έργα όπως η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το Κάστρο του Ρίου και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πάτρας, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Στην εκδήλωση, εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, παραβρέθηκαν και οι Παναγιώτης Μπράμος (Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών), Δημήτρης Δριβίλας (Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης), Γιώργος Κανέλλης (επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Οικολογική Δυτική Ελλάδα), καθώς και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.