Έξι είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στη χώρα μας σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ!
Η καταγραφή τους έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Η νέα μετάλλαξης Mu (B.1.621), εμφανίζεαι την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα εντοπίστηκαν ως εξής:
- Ένα στην Αττική,
- Δύο στην Αργολίδα,
- Ένα στην Αχαΐα και
- Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.
Σχετικά με τη μετάλλαξη Mu o Γκ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι εμφανίστηκε στη Νότια Αμερική, έχει πολλές μεταλλάξεις που κάποιες τις μοιράζεται με τα στελέχη «Α» και «Β» και μεταλλάξεις που φαίνεται ότι διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειώνουν αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
«Την παρακολουθούμε. Γενικά άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν την μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα τη μετάλλαξη Δέλτα.
Σημειώστε ότι ο ΠΟΥ προσφάτως υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.