Στην ιστορική βιβλιοθήκη (Playfair Library) του Εδιµβούργου παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, πρυτάνεων, επιχειρηµατιών, ακαδηµαϊκών και διευθυντών ιδρυµάτων
Την εναρκτήρια οµιλία του, ως ο 10ος κάτοχος της Βασιλικής Έδρας Μηχανικής (Regius Chair of Engineering) του Πανεπιστηµίου του Εδιµβούργου (με την υπογραφή του Βασιλιά Καρόλου), πραγµατοποίησε την Πέµπτη 7 Μαρτίου 2024, ο Αιγιώτης Καθηγητής Θέµης Προδροµάκης στο Ηνωμένο Βασιλείο.
Η εν λόγω έδρα ιδρύθηκε από την Βασίλισσα Βικτωρία το 1868, είναι η αρχαιότερη έδρα Μηχανικής στο Ηνωµένο Βασίλειο και είναι γνωστή για την ιστορία των οραµατιστών µηχανικών της. Περισσότερα από 300 άτοµα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στην ιστορική βιβλιοθήκη (Playfair Library) του 18ου αιώνα, η οποία κατά καιρούς φιλοξενεί µικρό αριθµό από επιλεγµένες εκδηλώσεις.
Ο Αιγιώτης Καθηγητής, άνοιξε την οµιλία του µε το ποίηµα του Καβάφη – “Ιθάκη” και µίλησε για το δικό του ακαδηµαϊκό και επαγγελµατικό «ταξίδι». Στον εναρκτήριο λόγο του έκανε µία αναδροµή στον παρελθόν. Αναφέρθηκε στην οικογένειά του, η οποία κρατά τις ρίζες της από την Κρήτη, µετέπειτα την Αλώνη Προικονήσου στη θάλασσα του Μαρµαρά, το Σίδνεϊ Αυστραλίας όπου και γεννήθηκε και έπειτα το Αίγιο. Έκανε µία σύντοµη αναφορά στις σπουδές του, αλλά και στο «επαγγελµατικό» του «ταξίδι» µέχρι να φτάσει να κατέχει την κορυφαία έδρα του Ηνωµένου Βασιλείου στο χώρο της Μηχανικής.
Αξίζει να αναφερθεί, πως ο διορισµός του κ. Προδροµάκη έγινε µε βασιλικό διάταγµα και είναι πλέον ο πρώτος εκ των καθηγητών που έχουν διοριστεί από τον Βασιλιά Κάρολο. Τέλος, ανέλυσε τα επόµενα σχέδιά του, έδωσε λεπτοµέρειες της έρευνάς του και µίλησε για την τεχνητή νοηµοσύνη µε την οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια.
Τον Θέµη Προδροµάκη, προλόγισε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστηµίου (Ian Gordon) ενώ µε τα καλύτερα λόγια µίλησε και η Αντιπρύτανης (Kim Graham) κατά τη διάρκεια του επίσηµου δείπνου που παρατέθηκε σε λίγους εκλεκτούς προσκεκληµένους. Ανάµεσά τους και ο Υπουργός Ανάπτυξης (Richard Lochhead), πρυτάνεις και ακαδηµαϊκοί από άλλα πανεπιστήµια, διευθυντές Ιδρυµάτων που έχουν χρηµατοδοτήσει την έρευνά του, αλλά και στελέχη του Ιδρύµατος Λεβέντη, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που «πίστεψαν» σε αυτόν και τον στήριξαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς έρευνάς του.
∆ίπλα του, σε αυτή την σηµαντική και άκρως τιµητική εκδήλωση, ταξίδεψε από το Αίγιο η οικογένειά του, η µητέρα του και η αδελφή του καθώς και συγγενικά πρόσωπα και πολλοί φίλοι.
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ
Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”