«Μοσχοβόλησε»… Χριστό και Βυζάντιο φέτος στο Διεθνές Κέντρο Φιλοξενίας Νέων «Όραμα» με τις «ΑυτοΚράτειρες – ΟυρανοΠολίτισσες»

Το Σάββατο, 25 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε η ενδεκαήμερη κατασκηνωτική περίοδος για τα κορίτσια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Φιλοξενίας Νέων «Όραμα», στα Καλάβρυτα.

Εβδομήντα και πλέον κατασκηνώτριες απήλαυσαν αυτή την τόσο υπεύθυνη και γενναιόδωρη δράση της τοπικής μας Εκκλησίας, την οποία στηρίζει αφειδώς, υλικά και πνευματικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, αποδεικνύοντας τη βαθιά του αγωνία και την απέραντη αγάπη του για τη νεότητα. Χάρη στην εμπιστοσύνη, την υποστήριξη και την προοδευτική του ματιά, μια συνήθης εκκλησιαστική δράση απέφυγε τα τετριμμένα και εστίασε στις δυνάμεις και τις ανησυχίες των νεανικών ψυχών, ώστε αυτές να αναπτερωθούν, να ενδυναμωθούν και να συνδεθούν άρρηκτα με το κοσμοσωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου προσφέροντάς τους βιώματα και πνεύμα ορθοδοξίας και ορθοπραξίας.

Οι κατασκηνώτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές αθλητικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να έχουν πνευματικές συζητήσεις και να βιώσουν την ομαδική ζωή αλλά και τη ζωή στη φύση.

Έμπνευση και θέμα τής κατασκηνωτικής δράσης υπήρξε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Όχι όμως με εθνικιστική ματιά, ούτε με θρήνους και στείρα νοσταλγία γιατί το Βυζάντιο μεταφέρει ακόμη στο σύγχρονο γίγνεσθαι ζωντανά στοιχεία, βιώσιμες λύσεις και σοβαρές απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής μας.

Έτσι, τα παιδιά προσέγγισαν εκείνον τον ιστορικό τόπο και χρόνο κατά τον οποίο οι περισσότεροι πολίτες αγωνίζονταν φιλότιμα για την πνευματική τους ελευθερία και αυτό είχε μακροχρόνιες θετικές συνέπειες τόσο στους ίδιους όσο και στο κράτος τους.

Πέρα από τα ονόματα, τις μάχες, τους σπουδαίους αυτοκράτορες και τις αυτοκράτειρες, η όλη θεματική εστίασε στην προσωπική αυτο-κρατορία -εκ του «αὐτός+κρατέ-ῶ» (κράτος), δηλαδή ο άνθρωπος που είναι κυρίαρχος του εαυτού του, ο αυτεξούσιος, άρα ελεύθερος- που προσπαθούσε να κτίσει εντός του ο κάθε ανώνυμος αυθεντικός βυζαντινός πολίτης, ο οποίος συνδύαζε κριτικά στο είναι του την ελληνική παιδεία και τη χριστιανική πίστη.

Γι’ αυτό και τα κορίτσια φέτος ονομάστηκαν «ΑυτοΚράτειρες-ΟυρανοΠολίτισσες». Διότι, όταν κάποιος σταθεροποιήσει την προσωπική του Αυτοκρατορία, μπορεί τότε να στοχεύσει στην καλύτερη «μεταδημότευση». Αυτή του Ουρανού που περνά υποχρεωτικά μέσα από την ατομική του σχέση με τον Θεό – Πατέρα και το Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, οι Δρουγγάριες, οι Αυγούστες, οι Πορφυρογέννητες, οι Πρωτοσπαθάριες, οι Δομέστικες και οι Νοβελίσσιμες του «Οράματος» επισκέφθηκαν με ημερήσια εκδρομή το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και συνδύασαν αυτή τους την επίσκεψη με μπάνιο υπό την εθελοντική εποπτεία της «Life Guard Hellas» στην πισίνα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και γεύμα επίσης στην Αγία Παρασκευή.

Οι πνευματικοί, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Αιδεσιμολ. π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Ιερατικός Προϊστάμενος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων και ο Αιδεσιμολ. π. Βασίλειος Πετρόπουλος, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, βοήθησαν τα παιδιά να προσεγγίσουν το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και έτσι την Κυριακή 19 Αυγούστου ο εκκλησιασμός της κατασκήνωσης έγινε, κατά παραχώρηση, στον ιστορικό ναό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γεγονός άκρως ξεχωριστό για τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη δυναμική του.

Το απόγευμα της Πέμπτης 23ης Αυγούστου συνδυάστηκαν για πρώτη φορά η παρουσίαση της εορτής λήξης και η παραδοσιακή ελληνική βραδιά. Το σκεπτικό ήταν ότι τα μέλη αυτής της κατασκήνωσης, μικρά και μεγάλα, αποτελούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους ένα σώμα, όπως συμβαίνει και στην Εκκλησία του Χριστού.

Παρουσιάστηκαν λοιπόν από τα παιδιά τραγούδια, σκέψεις και αγιογραφικά αναγνώσματα, θεατρικά δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί σε μια γιορτή που ξεπέρασε τα αναμενόμενα, ψυχαγώγησε, προβλημάτισε γόνιμα και ενθουσίασε κατά γενική ομολογία συντελεστές και επισκέπτες. Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο οποίος και την προλόγισε, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας και πολλοί ιερείς.

Μετά τούς χαιρετισμούς του τέλους ακολούθησε ένα πλούσιο κοινό τραπέζι για όλους τους παρευρισκόμενους με παραδοσιακές γεύσεις αλλά και ποικιλία εδεσμάτων που ετοίμασαν τα ίδια τα παιδιά για να υποδεχθούν τους καλεσμένους τους. Το κέφι ήταν αστείρευτο και αυτό το όμορφο ελληνικό γλέντι θύμιζε κάτι από άλλες εποχές με τον αυθορμητισμό και τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των παρευρισκόμενων. Πολλοί άνθρωποι ένιωσαν ότι όπου και όταν υπάρχει η χάρις του Χριστού τα αγαθά πολλαπλασιάζονται, οι άνθρωποι ηρεμούν και χαίρονται, τα προβλήματα σμικρύνονται και οι λύσεις και οι προοπτικές αυξάνονται.

Την επόμενη μέρα, το χώρο της κατασκήνωσης επισκέφθηκε η πολυπληθής χορωδία του πατριαρχικού ναού του Βελιγραδίου. Στους χορωδούς παρατέθηκε γεύμα και από τα παιδιά παρουσιάστηκε πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια. Οι φιλοξενούμενοι ενθουσιάστηκαν με την απροσδόκητη φιλοξενία αλλά και ενθουσίασαν με τη δική τους χορωδιακή απόδοση προσφέροντας στις μικρές κατασκηνώτριες νέα ακούσματα και εμπειρίες.

Τις δράσεις στο «Όραμα», με την προτροπή του σεπτού Ποιμενάρχου μας αυτός ο τόπος να «μοσχοβολά» Χριστό και Ελλάδα, συντόνισαν ως πνευματικός υπεύθυνος ο Αιδεσιμολ. π. Βασίλειος Πετρόπουλος, ως αρχηγός η φιλόλογος καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου Παναγιώτα Μιχαλίτση – Πετροπούλου, ως σύμβουλοι οι κυρίες Χαρά Μαμάκη και Ζαμπία Μπραουδάκη και ως ομαδάρχισσες και βοηθοί οι δεσποινίδες Ελευθερία Πετροπούλου, Γιώτα Κοκκινοπούλου, Ουρανία Ραμπαβίλα, Μαρία Καρβέλα, Αντιόπη Πετροπούλου, Ελένη Ραμπαβίλα, Μάιρα Πλατάνου, Εμμέλεια Πετροπούλου και Μαρία Αλεξοπούλου.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ