«Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της Φλόγας» τόνισε ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνδέοντας το νέο πρόσωπο εξωστρέφειας που θέλει να προσδώσει στη Δυτική Ελλάδα με το χρονικό ορόσημο του 2021 (200 χρόνια από την επανάσταση του 1821) και το χωρικό τρίγωνο «Καλάβρυτα – Μεσολόγγι – Αρχαία Ολυμπία», το οποίο όπως υπογράμμισε, αναδεικνύει την ιστορία, το τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, αλλά και τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας.
Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσία του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων, αλλά και πλήθους πολιτών.
Στην τελετή χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ Ιερόθεο, Καλαβρύτων και Αιγιαλειας κ.κ. Αμβρόσιο, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
Θρησκευτικό όρκο έδωσαν, ο νέος Περιφερειάρχης καθώς και 41 από τα 51 μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Πολιτικό όρκο έδωσαν 8 μέλη, ένα μέλος κατέθεσε δική του πολιτική δήλωση, ενώ υπήρξε και μία δικαιολογημένη απουσία Περιφερειακού Συμβούλου, η ορκωμοσία του οποίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου, ενώπιον του Περιφερειάρχη.
Στην ομιλία του, ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για το «άνοιγμα ενός νέου κύκλου στη διοίκηση της Περιφέρειας» τονίζοντας πως το πρώτο και βασικό επίπεδο συναντίληψης των νεορκισθέντων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ότι η εκλογή τους σηματοδοτεί τη διαρκή προσπάθεια για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών της Περιφέρειας
«Ασφαλώς, το μεγάλο βάρος πέφτει πάντοτε στην πτέρυγα που οι πολίτες επέλεξαν να διοικήσει. Όμως η δημοκρατία – και ειδικά η ο χώρος της αυτοδιοίκησης – δεν αντέχει τους… μονολόγους. Αντίθετα, επιβάλλει διάλογο και σύνθεση απόψεων. Πλούτο ιδεών και πρωτοβουλιών. Με λίγα λόγια, συμμετοχή όλων των παρατάξεων και όλων των αιρετών στην καθημερινή προσπάθεια, από όσο περισσότερους γίνεται, τόσο πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας έχει. Θα ήθελα λοιπόν να θεωρήσετε όλοι ως δεδομένη τη βούλησή μου για διαρκή συνεργασία με όλες τις πτέρυγες του περιφερειακού συμβουλίου. Αλλά και με όλες τις δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια τους τόπου μας. Όπως και με το σύνολο των αρχών και φορέων της Δυτικής Ελλάδας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η έννοια της συναίνεσης δεν είναι θεωρητική, ούτε σχετίζεται με συνδιαλλαγές, αλλά πρέπει να αποτελεί «καθημερινή πρακτική όλων μας».
Μάλιστα, επαναλαμβάνοντας την έκφραση «Τρεις νομοί μία γροθιά, 700.000 άνθρωποι μία καρδιά» που είχε χρησιμοποιήσει το βράδυ της β’ Κυριακής των εκλογών, τόνισε πως αποτελεί δέσμευσή του, η ομαδική προσπάθεια, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά που η νέα Περιφερειακή Αρχή θέλει να προσθέσει στη λειτουργία της Περιφέρειας, μίλησε για την μετατροπή της σε τοπική κυβέρνηση. «Δεν θα είμαστε ισορροπιστές, γραφειοκράτες με την κακή έννοια και διαχειριστές αντικρουόμενων ή αντιφατικών πολιτικών. Θα είμαστε οι μπροστάρηδες, οι οραματιστές, οι δημιουργοί αναπτυξιακών πολιτικών» είπε.
Ακόμα, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν ώστε η Δυτική Ελλάδα να προσεγγίσει τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς μέσους όρους ανάπτυξης και εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε την ενίσχυση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών της Περιφέρειας, ώστε να υπάρξει αναβάθμιση και μεγάλη ταχύτητα στις υπηρεσίες που θα παρέχονται προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Επίσης, εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά όπως τόνισε, «όχι με την λογική της απορροφητικότητας με κάθε τρόπο, αλλά με την λογική της απορροφητικότητας σε δράσεις που θα δημιουργούν υπεραξία και θα πολλαπλασιάζουν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε τη βούλησή του, η Δυτική Ελλάδα να αποτελέσει την «πρωτεύουσα» των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά και την καθιέρωση εκδηλώσεων σε ετήσια βάση αμέσως μετά.
«Όλοι ξέρουμε ότι η φλόγα της λευτεριάς του Ελληνισμού ξεπήδησε από τον δικό μας τόπο. Από τα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα. Και στη συνέχεια πέρασε στην πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων, την ιερή πόλη του Μεσολογγίου, που αποτέλεσε το παγκόσμιο παράδειγμα του δικαιώματος των Ελλήνων, αλλά και κάθε λαού, σε μία λεύτερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Ο άξονας Καλάβρυτα – Μεσολόγγι, που αποτελεί τη διαδρομή της φλόγας της ελευθερίας του νεότερου ελληνισμού, πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών στη χώρα, το 2021, συνδυαζόμενος μάλιστα με την περιοχή της Ολυμπίας, όπου αιώνες νωρίτερα, είχε ανάψει μία άλλη φλόγα, της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της άμιλλας» ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως η Δυτική Ελλάδα ως «Γη της Φλόγας», θα αποκτήσει μία νέα και επιθετική εξωστρέφεια.
«Η Δυτική Ελλάδα ας γίνει η αναμμένη φλόγα της δημιουργίας, της προόδου και της ευημερίας που όλοι θέλουμε» κατέληξε.